În 2017, Nicoleta Neag a dat în judecată Municipiul Cluj-Napoca și Consiliul Local cerând magistraților să oblige autoritățile să schimbe documentația de urbanism pentru a putea edifica construcții pe terenul de 14.400 mp pe care îl deține în Colonia Sopor. De altfel, în 2008, aceasta a primit un certificat de urbanism prin care s-a consemnat posibilitatea edificării de imobile în regim de înălțime P+2 (parter + două etaje) și P+10 (parter + zece etaje).

Prin adoptarea noului PUG al municipiului Cluj-Napoca, terenul pe care Nicoleta Neag îl deține a fost încadrat într-o zonă agricolă neurbanizabilă.

Neag a cerut obligarea autorităților locale de a emite certificat de urbanism și aprobarea documentației PUZ, în sensul acordării dreptului de a edifica imobile în regim urbanistic asemănător cu cel existent anterior în vechiul PUG, conform destinației terenurilor de la data achiziției.

Credit de 3 milioane de euro

Terenul a fost achiziționat în anul 2007, iar prin Certificatul de Urbanism emis la acea vreme, pe acest teren s-a consemnat posibilitatea edificării de imobile în regim de înălțime P+2 și P+10. De altfel, această încadrare urbanistică a determinat-o pe Neag la momentul achiziției să avanseze sume considerabile de bani. Ca urmare, în scopul achiziției acestor terenuri, în anul 2007 a luat credite bancare de 3.000.000 euro. La acest moment, terenurile sunt garanție la Credit Europe Bank România SA pentru suma arătată mai sus. Din acest punct de vedere, inclusiv instituția bancară este prejudiciată, în cazul în care nu se va restitui acest credit, aceasta fiind prejudiciată de vânzarea acestor terenuri, valoarea lor fiind redusă aproape la zero.
”Zona în care este situat terenul este Colonia Sopor, o zonă în curs de dezvoltare imobiliară, nicidecum o zonă care se va dezvolta agricol – cum încadrarea urbanistică prevede în mod greșit și complet inoportun pentru oraș. Acest aspect denotă chiar și lipsa de viziune și inoportunitatea acestei reglementări a proiectului PUG, în măsura în care Cluj-Napoca este un municipiu într-o dezvoltare imobiliară uriașă, nicidecum o zonă care se va dezvolta din punct de vedere agricol, consecințe deosebit de vătămătoare pentru persoanele fizice care și-au anticipat și angajat sume fabuloase pentru achiziții de terenuri, acum este și acest caz”, arată în instanță Nicoleta Neag, prin avocat.

Aplicarea reglementărilor noului PUG se transformă într-o modalitate de expropriere mascată în măsura în care Neag nu își va mai putea exploata sub nicio formă terenurile care îi aparțin, în scopul în care au fost achiziționate.

Conform acestei noi încadrări este posibilă doar edificarea de așezăminte agricole în măsura în care zona este una în care deja au fost edificate construcții de locuințe, destinația Clujului nefiind sub nicio formă o destinație agricolă, mai arată Neag.

Municipalitatea cere judecătorului să nu se bage în strategia de dezvoltare

Municipiul Cluj-Napoca a susținut în instanță că viziunea urbanistică avută în vedere la aprobarea unui PUG aparține autorității publice locale în baza strategiei de dezvoltare a localității, care nu poate fi cenzurată de către instanță deoarece reprezintă o chestiune de oportunitate.

”În cazul în care instanța de judecată ar da curs cererilor de schimbare a categoriei de folosință a unor terenuri precum cel în cauză, în funcție de interesul particular ar fiecărui reclamant, s-ar înlătura strategia de dezvoltare a autorității locale, viziunea globală și prospectiva care trebuie să caracterizeze activitatea de amenajare a teritoriului, iar zonele cu destinația de spațiu verde ar fi diminuate, deși legea protejează în egală măsură și dreptul locuitorilor la spațiu verde”, arată municipalitatea.

Judecător: Anularea parțială a PUG nu înseamnă că intervine în viziunea urbanistică a autorităților

Instanța apreciază că această schimbare a destinației a terenului care afectează în mod iremediabil exploatarea dreptului lor la proprietate, fără a exista acordul acestora, fără o decizie de expropriere, fără o justă și prealabilă despăgubire reprezintă un abuz din partea Municipiului și a Consiliului Local Cluj-Napoca.

Anularea parțială a PUG nu înseamnă că instanța a modificat sau că a intervenit în vreun fel în viziunea urbanistică a autorităților, ci doar că a verificat respectarea legii, spune judecătorul.

”Municipiul și Consiliul Local Cluj-Napoca are deplină libertate de a-și întregi viziunea urbanistică cum dorește după soluția pronunțată în speță cu respectarea însă a dispozițiilor legale în materia dreptului de proprietate”, arată instanța.

Prin urmare, în februarie 2018, judecătorul Anca-Maria Groza de la Tribunalul Cluj a admis cererea formulată de Nicoleta Neag și a dispus anularea în parte a prevederilor PUG-ului pentru terenul deținut de aceasta, prevederi pe care instanța le consideră nelegale.

Împotriva acestei decizii, Municipiul Cluj-Napoca a formulat recurs, însă a fost respins de către un complet de judecători de la Curtea de Apel Cluj. Decizia este definitivă!

Cine este Nicoleta Neag

Despre Nicoleta Neag, presa a scris că activează pe piața imobiliară de mulți ani și că numele ei se leagă de firmele Latino Imobiliare, Vile de Top, Carera Grup, toate înregistrare în Cluj.

Nicoleta Neag a dezvoltat mai multe proiecte imobiliare în Cluj. Ea deținea și firma Latino Grup și dorea să construiască un imobil de 20 de etaje pe Calea Turzii, în spatele benzinăriei OMV. Ulterior, în 2008, firma a fost radiată din motive pe care nu a vrut să le facă publice. Neag a menționat la acea vreme că terenul aparține acelorași asociați, însă nu a vrut să menționeze numele societății care ar fi noul proprietar al terenului de aproape 2 hectare.

Și în Florești, mai sus de Dontah Park, Nicoleta Neag și Eugenia Neag se vor edifica peste 500 de apartamente în blocuri cu patru etaje pe un teren de 4 hectare.

Este vorba despre reactualizarea unui P.U.Z. aprobat prin HCL Consiliul Local din Florești cu nr. 149 din 02.07.2008 prin care se propune un ansamblu de locuințe colective, racorduri și branșamente la utilități” situat ca amplasat în comuna Florești, Dealul de Jos, Zonele 1, 2, 3 și 4, județul Cluj. Beneficiarii documentației sunt Nicoleta Neag și Eugenia Neag prin societatea REGAL DESIGN CONSTRUCT.

Firma Regal Design Construct este condusă de Mureșan Gabriel Nicolae, soțul unei grefiere de la Judecătoria Dej. Mureșan este acționar în mai multe firme cu Alexandru Lădariu. Arhitectul șef al comunei Florești.

2 COMENTARII

  1. pe site-ul primariei e postat proiectul de hotarare privind punerea in executare a sentintei data de doamna judecator. Se vede clar unde e terenul si faptul ca n-are absolut nimic construit in jur. Cum naiba un teren izolat intr-un camp il faci construibil, insa hectare intregi in jurul acelui teren sunt neconstruibile? nici n-ai drum sa ajungi la teren. Din pacate, judecatorii din Cluj sunt extrem de slabi pregatiti in materie de urbanism.

    • „în 2008, aceasta a primit un certificat de urbanism prin care s-a consemnat posibilitatea edificării de imobile în regim de înălțime P+2 (parter + două etaje) și P+10 (parter + zece etaje).”
      Daca este adevarat, primaria a gresit, nu cred ca primea femeia 3mil euroi asa pe ochi frumosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.