ciocan tribunal

În octombrie 2017, Municipiul Dej a dat în judecată societatea Agro 33, compania înfiinţată de familia Itu: Cornel, Adrian şi Mircea Vasile. De trei ani, se încearcă în instanță rezilierea contractului de concesiune încheiat între cele două părți. Cu toate că inspectorii Curții de Conturi au arătat că nu au fost respectate obligațiile contractuale, prin urmare contractul trebuia să înceteze, cazul a ajuns în instanță. Primăria vrea ca firma să plătească datoriile restante, iar Agro 33 dorește ca municipalitatea să compenseze din investițiile pe care le-a efectuat.

În anul 2005, fostul primar al Municipiului Dej, Ioan Ungur, a încheiat un contract cu firma Agro 33 pentru un teren situat în Dej pe strada Nicolae Titulescu. În anul 2007 a fost încheiat un alt contract pentru un teren situat pe strada Fragilor.  Durata contractului de concesiune este  de 25 de ani cu posibilitatea de prelungire. Pe terenurile respective s-au realizat ulterior investiții, fiind închiriate ca terenuri de tenis sau mini-fotbal. Pe parcursul anilor, firma Agro 33 a plătit doar o parte din datoriile către primărie, motiv pentru care, Primăria Dej a somat firma pentru a recupera datoriile acumulate. Cu toate că au existat aceste demersuri, Agro 33 a plătit parțial din valoarea taxelor, motiv pentru care din anul 2016 Primăria Dej a recurs la executare silită poprind conturile firmei.

În condițiile în care Primăria Municipiului Dej nu a reușit să recupereze creanțele în totalitate, la finalul anului 2016, a anunțat firma de intenția de  reziliere a contractelor de concesiune. Ulterior, la începutul anului 2017, și Agro 33 a solicitat primăriei rezilierea contractelor, motivând că administrația locală a construit terenuri de minifotbal în Dej, terenuri cu acces gratuit, aspect care a afectat profitul firmei.

Tot în cursul anului 2017, Agro 33 a solicitat de mai multe ori rezilierea contractelor. Prin urmare, Primăria Dej a inițiat proiectul de hotărâre de reziliere a contractelor, cu condiția de achitare din partea firmei a tuturor datoriilor către bugetul local în termen de 30 de zile de la emiterea Hotărârii de Consiliu Local. Asta se întâmpla în vara anului 2017. Primarul Costan Morar anunța la acea dată că în cazul în care societatea nu își va achita datoriile la zi nici după cele 30 de zile de la emiterea HCL de reziliere, va acționa în instanță SC Agro 33 pentru recuperarea datoriilor.
Lucru care s-a și întâmplat. În octombrie 2017, Municipiul Dej a dat în judecată Agro 33. La sfârșitul anului 2019, Tribunalul Cluj a admis cererea de chemare în judecată, prin urmare s-a dispus rezilierea contractului de concesiune din anul 2005 și a actelor adiționale. De asemenea, instanța a obligat Agro 33 la plata redevenței în sumă de 136.371 lei pentru perioada septembrie 2010-2017. La această sumă, s-a adăugat și suma de 52.502 lei reprezentând majorări de întârziere aferente debitului principal.

”Dispune repartizarea bunurilor utilizate de concesionar în realizarea concesiunii astfel:

 – bunurile de retur (terenul situat în Dej, str. N. Titulescu, nr. 16, obiect al contractului de concesiune şi actele adiţionale) urmează a reveni în deplină proprietate reclamantului, în mod gratuit şi liber de orice sarcini, sens în care obligă pârâtul să le restituie reclamantului;

– bunurile de preluare (construcţiile executate de pârât pe terenul concesionat) rămân în proprietatea pârâtului. Obligă pârâtul la dezafectarea terenului concesionat pe cheltuiala acestuia şi eliberarea terenului, la dispoziţia reclamantului”, se mai arată în decizia Tribunalului Cluj.

Împotriva acestei decizii, Agro 33 a formulat recurs care din vara acestui an se judecă la Curtea de Apel Cluj. În cadrul procesului, se încearcă soluționarea litigiului pe cale amiabilă. Următorul termen de judecată a fost stabilit în luna decembrie.

Se încearcă rezolvarea problemei pe cale amiabilă

Potrivit unor informații, deputatul PSD Cornel Itu a fost implicat în afacerea Agro 33 doar la început. Cu toate acestea, potrivit informațiilor de la Registrul Comerțului, Cornel Itu este în continuare asociat (cu 33% din capitalul social), alături de frații săi, Adrian Itu și Vasile Mircea Itu, cei doi fiind și administratori ai firmei. Potrivit ultimei declarații de avere, completată de Cornel Itu, acesta notează că este acționar în cadrul Agro 33 cu 10 părți sociale.

Despre cele două terenuri concesionate de Primăria Dej unde au fost realizate baze sportive, reprezentanții Agro 33 spun că după ce primăria a investit în terenuri sintetice de fotbal, cu utilizare gratuită, profitul firmei Agro 33 nu prea au mai existat, motiv pentru care au solicitat rezilierea contractelor de concesiune.

Fiind contactat telefonic, reprezentanții Agro 33 nu au răspuns apelurilor noastre pentru un punct de vedere. Totuși, potrivit unor informații, au fost plătite către primărie 50% din datorii, restul ar urma să fie plătite după ce primăria compensează din investițiile făcute de Agro 33 la cele două baze sportive.

Contractele de concesiune, în vizorul Curții de Conturi

În procesul-verbal de constatare al Curții de Conturi din iulie 2017 se menționează și câteva nereguli care fac referire la contractele de concesiune încheiate între Consiliul Local Dej și Agro 33.

Spre exemplu, inspectorii Curții de Conturi arată că pentru terenul de 1.097 mp din cartierul Dealul Florilor (contractul încheiat în 2007)  redevența a fost stabilită la 18.500 lei/an care se va modifica anula în conformitate cu rata inflației.

”Neplata redevenței sau executarea cu întârziere a acestei obligații conduce la penalizări în conformitate cu prevederile legale sau după caz la retragerea concesiunii în termen de 90 de zile de la expirarea perioadei de plată.

Prin contract concesionarul este obligat să realizeze modernizarea terenului de sport care în timpul procesului de învățământ ( orele 8-14) va fi utilizat de către Școala Generală nr.5 și amenajare loc de joaca pentru copii care va avea caracter public.

Totodată prin contract se specifică faptul că în termen de 90 zile de la data încheierii contractului de concesiune concesionarul este obligat să depună cu titlu de garanție o sumă de 1850 lei reprezentând o cota de 10% din suma datorata concedentului cu titlu de redevență pentru primul an de activitate. Din verificarea efectuată asupra modului de urmărire de către concedent a realizării obligațiilor asumate prin contract de concesionar s-a constatat faptul că SC Agro 33 SRL nu și-a îndeplinit obligațiile stabilite prin contract, respectiv acelea de a plăti redevența datorată la termenele stabilite și nici nu a respectat termenele de obținere a autorizației de construire în termen de 3 luni de la data încheierii contractului și realizarea investiției în termen de 6 luni. Deși prin contract se prevede încetarea acestuia în condițiile în care nu sunt executate obligațiile prevăzute prin contract și desființarea acestuia de plin drept, fără somație sau punere în întârziere și fără intervenția instanței în termen de 60 zile, acest lucru nu s-a realizat. Încetarea contractului este menționată și în situația nerespectării termenelor de obținere a autorizației de construire și execuție a obiectivului investiției”, arată Curtea de Conturi,

În concluzie, inspectorii Curții de Conturi arată că, cu toate că concesionarul nu a respectat termenele de realizarea a obiectivului de investiții și nici nu a achitat cuantumul redevenței stabilite înregistrând restanțe mai mari de 90 zile la plata acesteia, UATM Dej nu a procedat la rezilierea contractului și la solicitarea daunelor interese conform contractului în cuantum de 40% din contravaloarea redevenței.

”Tot în acest context trebuie să menționăm faptul că nici pentru redevența aferentă perioadei de gratie eșalonată pe o perioadă de 3 ani începând cu 01 ianuarie 2015 concesionarul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale și anume acelea de a plăti la scadențele stabilite ratele aferente și nici nu a achitat cuantumul acesteia.

Astfel din redevența aferentă perioadei de grație în cuantumul stabilit de entitate ca datorat pentru anul 2015 de 14.338 lei, pentru anul 2016 în sumă de 14.204 și pentru anul 2017 în sumă de 14.128 lei, SC Agro 33 SRL Dej a plătit zero lei. Nici redevența aferentă anului 2015, 2016 și 2017 nu a fost achitată integral și la termenele contractuale. De asemenea, concesionarul nu a achitat redevența din anul 2012 (…).

Nici în ceea ce privește constituirea garanției, concesionarul nu și-a îndeplinit obligația contractuală, iar concedentul nu a luat măsuri pentru intrarea în legalitate. În ceea ce privește recuperarea creanței instituția auditată a transmis către debitor somații care cuprind debite la data de 12.07.2016 în suma de 253.616 lei din care taxa de concesiune în sumă totală de 74.704 lei în condițiile în care conform fișei analitice debitul restant calculat de entitate doar la 31.12.2015 era de 91.823 lei conform fișei analitice pe plătitor”, mai arată inspectorii Curții de Conturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.