Refuzul primarului Emil Boc de a-i da liber lui Ioan Bene să renoveze Hotelul Continental a pus în pericol viața unei clujence. În seara zile de 9 decembrie, o bucată de ornament de pe clădirea din centrul orașului Cluj-Napoca, s-a desprins și a lovit o persoană în cap. Tânăra victimă a acestui dezastru a primit de urgență îngrijiri medicale și a ieșit din sfera pericolului.

 

Hotelul Continental cumpărat de Ioan Bene

Omul de afaceri Ioan Bene a devenit proprietarul celei mai cunoscute clădiri din Cluj, Hotelul Continental. El a cumpărat în anul 2013, clădirea simbol a oraşului pentru suma de cinci milioane de euro. Tranzacţia a avut loc prin intermediul unei societăţi, Napocamin SRL, controlată de omul de afaceri clujean. Compania are ca principal obiect de activitate producerea de agregate de râu şi de carieră pentru industria construcţiilor.

Justificarea conducerii Napocamin SRL pentru incidentul de miercuri seara

Contacta telefonic pentru a explica de ce nu se renovează clădirea, Ioan Bene a precizat că  există câteva piedici ce îi sunt puse de administrația locală și că are dovezi în acest sens.

„ Referitor la incidentul petrecut în seară zilei de 9 decembrie 2015, în jurul orelor 20.30, când s-au despris bucăți de tencuială de pe imobilul situat în Cluj Napoca, str. Napoca, nr. 1, bucăți care au rănit un trecător, va transmitem următoarele:

Societatea a devenit proprietară imobilului Hotel Continental în luna septembrie 2013, data de la care facem demersuri în vederea obținerii autorizație de construire pentru

„REAUTORIZAREA LUCRĂRILOR DE REABILITARE ȘI REVITALIZARE IMOBIL, SCHIMBARE FUNCȚIUNI, RESTRUCTURARE SPAȚII EXISTENȚE, MANSARDARE POD, RESTAURARE FAȚADĂ, CONSOLIDĂRI, AMPLASARE FIRME, ORGANIZARE DE ȘANTIER- GALERIILE NEW YORK”,demersuri concretizate prin depunerea în luna martie 2014 a unei cereri  la Primăria Cluj Napoca. Cerere care a rămas nesoluționata, întrucât Primăria ne-a solicitat completări la completări… . ” punctează conducerea firma Napocamin SRL.

Vechiul Proprietar, Ardeleana a obținut în 2008 o autorizație de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, act ce cuprindea aceleași lucrări solicitate de către Napocamin, însă aceasta nu a demarat nici o lucrare și documentul a expirat.

„ În bază prevederilor Legii 50/1991, am înregistrat o nouă cerere la Primăria Municipiului Cluj Napoca ( nr. 171021/43/06.05.2015) prin care solicităm Reautorizarea lucrărilor de  Reabilitare și revitalizare imobil, schimbare funcțiuni, restructurare spații existențe, mansardare pod, restaurare fațadă, consolidări, amplasare firme, organizare de șantier – galeriile NEW YORK, cererea a avut un răspuns negativ. Primăria Municipiului Cluj Napoca susține că nu ne mai încadram în avizele și studiile obținute inițial întrucât certificatul de urbanism va avea un alt conținut, că urmare a actualizării PUG-ului aprobat prin HCL nr. 493/22.12.2014 și pentru obținerea unei noi autorizații de construire ( pentru orice fel de investiții la imobil) trebuie să reluăm procedura, în sensul de a obține un nou certificat de urbanism și a unei noi autorizații de construire.

Ținând cont de faptul că subscrisă, dorește reabilitarea acestui imobil, monument istoric al Clujului, am încercat și obținerea certificatului de urbanism și a autorizației de construire în regim de urgență, în luna august 2015, am comandat un raport de expertiză tehnică care să redea starea tehnică a construcției, am solicitat atât Inspectoratului pentru Situații de Urgență, cât și Primăriei Cluj Napoca – Serviciul Control Urbanism și Disciplină în Construcții să ne pună la dispoziție sau să ne comunice în scris, somațiile și notificările ( chiar și amenzi dacă au fost) sau intervențiile asupra imobilului Hotel Continental, că urmare a degradării fațadelor. Așa cum era de așteptat, singurii care au dat curs solicitării noastre au fost cei de la ISU ” justifică cei de la Napocamin SRL.

 

hotel continental interior

Stop și de la capăt

Administrația locală a orașului nu doar că au refuzat să îl lase pe Bene să renoveze clădirea, dar i-au transmis că trebuie să reia procedura cap-coadă.

„ După multe drumuri pe la diverse direcții, ni s-a comunicat faptul că nu vom putea obține autorizația de construire în regim de urgență, numai dacă reluăm toată procedura de la capăt, procedura pe care am reluat-o și am obținut în sfârșit CU nr. 5492/07.12.2015 în scopul de reabilitare și refuncționalizare, recompartimentări interioare…etc. ” justifică aceștia.

De asemenea responsabilitatea de a deține și administrate o clădire ce este încadrată ca monument istoric este recunoscută de Napocamin SRL.

„Societatea, este conștientă că acest imobil- monument istoric reprezintă o emblemă pentru municipiul Cluj Napoca, și promitem comunității că îi vom reda strălucirea de altă data, imediat după obținerea autorizațiilor de la Primărie.

În ceea ce privește incidentul, soldat cu rănirea unei persoane, ne exprimăm regretul față de acest eveniment și față de faptul că persoană respectivă a avut de suferit în „războiul” dintre Primărie și societatea noastră” punctează oficial printr-un comunicat conducerea societății Napocaim SRL(firmă deținută de Ioan Bene).

 

Birocrația face victime

Degradarea Hotelului Continental din Cluj, una dintre clădirile cele mai reprezentative ale orașului și monument istoric de clasă A, este deja o certitudine. Ritmul foarte lent în care Primăria eliberează avizele nu face decât să îndepărteze și mai mult momentul începerii lucrărilor de reconstrucție.

Cercul vicios al aprobărilor face ca proprietarul să nu poată interveni  nici măcar la repararea fațadei, în absența certificatului de urbanism și a autorizației de construcție. În tot acest timp, bucăți de tencuială și/sau din acoperiș cad pe trotuar periclitând viața trecătorilor. Și asta în condițiile în care iarna  sporește pericolul latent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.