Naşterea şi declinul alianţelor politice din Romania

In timp ce alianţa de dreapta ARD abia daca şi-a semnat actele de constituire, membrii PDL deja prezic ruperea concurentei USL. Unul din „capii” opoziţiei, Adriean Videanu, a declarat recent ca PNL nu va rezista langa PSD dupa alegeri şi ca normala ar fi o separare a partidelor pe axa stanga-dreapta.

Liberalii şi social-democraţii nu au prea multe şanse sa ramana impreuna dupa alegeri, date fiind principiile lor divergente, este de parere Adriean Videanu, preşedintele interimar al PDL Bucureşti. Acesta a declarat intr-un interviu pentru RFI ca, dupa alegerile parlamentare din decembrie, PNL va parasi USL.
„Nu cred ca PNL-ul poate coabita cu PSD-ul, dat fiind opţiunile total diferite sau viziunile total diferite din punct de vedere al principiilor şi valorilor politice. Nu cred ca ura impotriva PDL-ului şi a preşedintelui Traian Basescu ii mai poate ţine uniţi dupa alegerile parlamentare”, a spus Videanu.

PNL pleaca dupa alegeri

Acesta considera ca „trebuie sa se polarizeze opţiunile de dreapta şi de stanga”. „Mie mi se pare total impotriva cursului firesc alianţa PSD-PNL. Este o alianţa de conjunctura, care a fost o alianţa indreptata impotriva PDL-ului şi a preşedintelui Traian Basescu, fara nici un fel de fundament comun. De aceea, eu cred ca o clarificare pe dreapta şi stanga dupa alegerile parlamentare este necesara şi utila evoluţiei politice a Romaniei”, a declarat Adriean Videanu.
De asemenea, in cazul in care niciuna din principalele alianţe, Uniunea Social-Liberala (USL) şi Alianţa Romania Curata (ARD), nu obţine 50% plus unu la alegerile legislative din luna decembrie, puterea şi opoziţia trebuie sa gaseasca o soluţie de coabitare, subliniaza Videanu in interviul citat.
„Ar trebui sa depaşim discursurile politicianiste. Uitaţi-va la ceea ce se intampla: in momentul in care cineva vine cu o iniţiativa, ceilalţi, din cealalta tabara, singurul argument e, scuzaţi-mi expresia, «ba pe-a ma-tii!». Nu se poate trece la un alt mod de a face politica decat printr-o dezbatere foarte serioasa a soluţiilor cu care vin partidele politice”, a spus fostul ministru al Economiei, citat de RFI.

PDL vrea sa guverneze singur

Fostul ministru al Economiei nu crede in posibilitatea formarii unui guvern de uniune naţionala USL-PDL. „Mi-e greu sa cred acest lucru. Poate fi, n-aş exclude acest lucru, o perioada de timp, o inţelegere intre partidele politice, astfel incat pe un program negociat de un an, doi ani de zile, sa se poata ajunge la o formula de coabitare. Nu exclud nici acest lucru. E puţin probabil, recunosc, sa se intample acest lucru, datorita orgoliilor care-i macina foarte mult pe politicieni, dar cred ca cea mai buna soluţie ar fi o separare pe stanga-dreapta”, a mai afirmat Videanu.
Legat de tema cea mai arzatoare a ultimelor saptamani, preşedintele interimar al PDL Bucureşti a declarat ca Oltchim este butelia de gaz legata de piciorul premierului Victor Ponta şi ca maniera de privatizare a combinatului de la Valcea reprezinta o „mostra a incompetenţei” guvernului USL. „Oltchimul va fi butelia de gaz sau cu gaz, legata de piciorul domnului Ponta! Pentru ca uitaţi-va ce se intampla de cand domnul Ponta este prim-ministru: structurile care gestioneaza economia nu se pricep decat la insolvenţa, la lichidare, la privatizare forţata. Nici un fel de soluţie economica, vreo soluţie care sa duca la sprijinirea agenţilor economici care au nevoie!”, a declarat, Videanu, la RFI.  
Intrebat cum raspunde acuzaţiilor Puterii, potrivit caruia PDL a contribuit la dezastrul de la Oltchim, Adriean Videanu a raspuns: „In timpul guvernarii noastre, Oltchimul a funcţionat, Oltchimul prezenta o soluţie viabila, pentru ca eu vreau sa va spun, aprobarea Comisiei Europene nu cred ca s-a dat cu una cu doua, s-a dat dupa o analiza de aproape un an şi jumatate. Iar daca m-aş intoarce la domnul Ponta, permiteţi-mi, competenţa economica a domnului Ponta este atat de redusa, incat n-are cum sa faca aprecieri pertinente din acest punct de vedere!”.

Diana Gabor

S-a consolidat Alianţa Romania Dreapta

Liderii PDL, Partidului Forţa Civica şi Partidului Naţional Ţaranesc Creştin Democrat PNŢCD – Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu şi Aurelian Pavelescu – au semnat la sediul central al PDL Protocolul Alianţei partidelor de dreapta. Alianţa Romania Dreapta (ARD) – formata din Partidul Democrat Liberal (PDL), Partidul Forţa Civica şi Partidul Naţional Ţaranesc Creştin Democrat (PNŢCD) – a fost inregistrata, in 16 septembrie, la Biroul Electoral Central, pentru alegerile legislative din 9 decembrie.
Cu aceasta ocazie, Cezar Preda a transmis un mesaj social-liberalilor: „Vreau sa le transmit copreşedinţilor USL, ca doi foşti militari – cred ca au facut armata, deşi nu arata ca au facut armata – ca AMR-ul acestui guvern şi carierei lui politice arata astazi 84. Domnule Ponta, au mai ramas 84 de zile. (…) I-am spus domnului Ponta AMR-ul, astazi s-a depus juramantul, vorbim aceeaşi limba.”
„Orice partid serios şi orice alianţa işi propune acest obiectiv principal de a guverna Romania dupa principiile şi programul de guvernare pe care il construieşte. Alianţa Romania Dreapta are deja construit programul de guvernare pentru 2012-2016. Bineinţeles ca ne propunem sa fim cel mai important partid din Romania, PDL, avand in vedere ca USL este formata din patru partide”, a spus
Cezar Preda.
Prim-vicepreşedintele PDL a transmis un mesaj şi romanilor din strainatate, dupa inregistrarea Alianţei la BEC. „BEC ne-a inregistrat cererea, este numarul 1. Iata, este prima alianţa care intra in batalie pe 9 decembrie, pentru Romania şi pentru Europa. Suntem partide care am constituit o alianţa sa aratam Europei ca noi vrem sa fim europeni, sa le aratam romanilor din strainatate ca noi suntem europeni şi ca ei sunt europeni, şi ne vom bate cu USL care a dovedit ca nu vrea sa fie europeana, ca nu vrea sa guverneze pentru romani şi care a dovedit ca vrea numai scandal şi transfera ura impotriva preşedintelui Romaniei cu neputinţa pentru viaţa de zi cu zi a fiecarui roman”, a mai declarat Preda.
PDL, PNŢCD, PNR, FSC şi Iniţiativa Civica au decis la inceputul lunii septembrie ca numele coaliţiei de dreapta anti-USL va fi Alianţa Romania Dreapta. Sigla va fi inima albastra pe fond alb, la fel ca la PPE. Numele Alianţa Romania Dreapta a fost denumirea cel mai bine primita in focus grupurile comandate de PDL care, iniţial, şi-ar fi dorit ca noua platforma de dreapta sa poarte numele Forţa Populara.

Ce alianţe au mai votat romanii

In 2004, romanii au ales la urne intre uniunea de stanga, dintre PSD şi PUR, şi alianţa de centru-dreapta „D.A.” (Dreptate şi Adevar), intre PD şi PNL. La Senat, cele doua au obţinut procente apropiate, 37%, respectiv 31%, iar la Camera Deputaţilor 36 şi 31 de procente. Celelalte partide care au trecut atunci pragul electoral au fost Partidul Romania Mare şi UDMR.
La alegerile din 2008, cand au fost votaţi actualii parlamentari, PDL a candidat ca partid de sine-statator şi a obţinut cele mai multe mandate, 115 in Camera Deputaţilor şi 51 in Senat. Aceştia au batut la mustaţa singura alianţa de la scrutinul din 2008, dintre PSD şi Partidul Conservator (PC), care a obţinut 114 de mandate in Camera şi 49 in Senat. PNL a obţinut 65, respectiv 28 de scaune, iar UDMR 22 in Camera şi 8 in Senat, restul de mandate fiind acordate minoritaţilor naţionale.
In pregatirile pentru luna decembrie, lumea politica romaneasca s-a polarizat in jurul a doi coloşi: ARD şi USL. Daca in ARD au intrat alaturi de PDL au intrat PNŢCD şi cateva formaţiuni tinere de dreapta, in USL exista doua componente mari, in care, alaturi de PNL intra UNPR, iar alaturi de PSD, Partidul Conservator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.