Mihaita pentru babele din sat, Grecu pentru prieteni si dusmani, Mihai Gabor este cel mai cunoscut personaj din Sîntandrei. Nemultumit ca multi îl considera interlop, Grecu a prezentat cazierul imaculat. Hulit de infractori, dar iubit de consateni, Mihai… Grecu va candida pentru Primaria comunei.

Lumea îl cunoaste din vedere sau din auzite. Escapadele nocturne i-au creat o aura de „baiat rau” în oras. Locuieste în Sîntandrei, la o aruncatura de bat de Oradea. Este respectat si admirat de tinerii care frecventeaza localurile si cluburile de noapte din Oradea. Mersul leganat si privirea de „dur” îl caracterizeaza. Îi place sa se dea mare. Are si cu ce. Este campion national la lupte libere si are bani. A fost bodyguardul lui Marius Vizer la un moment dat. Desi era cel mai bine platit angajat de la Liberty, a plecat când s-a simtit folosit si când a crezut ca poate mai mult. Nu fara „evenimente”. Prefera însa, sa nu le faca publice. A plecat de la actualul presedinte al Federatiei Internationale de Judo si si-a facut propria firma de paza. I-a racolat si pe cei mai buni oameni ai lui Vizer reusind sa-i faca concurenta. Sustine ca l-a depasit demult. Politia si presa îl catalogheaza ca fiind unul dintre cei mai periculosi interlopi din Oradea. Paradoxal, omul nu are cazier judiciar si a fost pentru prima oara în arestul politiei în urma cu câteva luni. Doar câteva ore si din cauza (sustine el) unor articole de presa defaimatoare. La fel de… paradoxal, „spaima” politistilor si a presei locale este iubit de babele din sat. Care îl au la suflet mai ceva ca pe propriul copil. Este urât, însa, de catre infractorii orasului de pe Crisul Repede. Învatati sa o ia „pe coaja” pe rând, dar regulat, acestia nu-l pot suferi pe haiduc. Mihaita pentru babe, Grecu pentru restul, Mihai Gabor (numele real) vrea sa fie primar în satul natal. Drama lui este, însa, ca ziaristii si politistii îl percep ca infractor, în timp ce el considera ca este doar „nasul” infractorilor…  

<h5>„Puiul” babelor</h5>

GATETA DE ORADEA si-a propus, în exclusivitate, sa-l cunoasca mai bine pe controversatul personaj. La el acasa în Sîntandrei. Între babe si între smecherii sai. Trebuia sa dea Cezarului ce-i al Cezarului. Mai ales ca Grecu a reusit sa obtina un scor de 26,7% pentru PNG Sîntandrei la alegerile europarlamentare. Capul de pe lista infractorilor întocmita de conducerea Inspectoratului Judetean Bihor dadea o palma dura  PD-ului, partidul care prin primarul Ioan Marcus obtinea 98 la suta la alegerile pentru Primaria Sîntandrei din 2004. Având cea mai buna medie pe tara la aceea vreme, PD Sîntandrei (care, practic „coloreaza” Consiliul Local în proportie de… 100%) simte acum în ceafa suflarea „razboinica” a penegistilor. Si nu din cauza lui Gigi Becali, ci din cauza luptatorului Grecu.

Rezultatele încurajatoare obtinute de Grecu la euro-alegeri nu sunt doar „opera” tinerilor cu drept de vot care îsi adora idolul. Desi recunosc ca e cam „blastamat”, pensionarii din urbea metropolitana îl iubesc pe zvapaiatul consatean. Chiar daca uneori le-a mai facut zile fripte.

„Cine ma? Grecu? Cine-i acela? Ioi, Mihaita ala… Ala-i nebun ma, da-i baiat bun ma… Ne mai ajuta când are chef. Numa ca-i cam turbat”, spune o nana mai „surda”. „Mihaita e un baiat bun care stiu eu ca a dat 100 de euro sau nu mai stiu cât unei femei nevoiase când a venit din Anglia”, zice vecinul de peste drum. „Îi cam blastamat da’ îi tare sufletist baiatu’ asta”, spune si nana Floare din Sîntandrei. Lista ar putea continua, cert e faptul ca la el în sat, Grecu are o imagine mult schimbata în bine fata de felul cum este el perceput în oras.

<h5>„Nu sunt un interlop!”</h5>

„Buna ziua, sunt Mihai Grecu. Îmi pare bine de cunostinta”, este vocea care îi întâmpina pe reporterii Gazetei la poarta casei sale din Sântandrei. Casa este întesata cu „baietii” sai. „ Se aduna la mine în fiecare zi pentru ca am si o încapere dotata cu aparate pentru forta. Ei sunt nu numai angajatii mei de la firma de paza ci si prietenii mei. Nici unul nu are cazier, toti sunt sportivi ca si mine”, afirma gazda. Care, mai apoi, îsi spune povestea vietii. „Sunt un baiat simplu de la tara. Parintii mei sunt oameni simpli fara avere. Eu am facut Scoala Sportiva, la sectia de lupte libere. În 1997, m-am angajat la firma de paza si protectie Liberty. Am fost agent de paza la Liberty timp de trei ani. În anul 2000, am decis sa plec în strainatate împreuna cu sotia mea de atunci. Am plecat asadar în Anglia, legal, cu viza. La un moment dat aveam doua job-uri. Lucram atât pe santier la o firma de constructii, cât si ca agent de paza la un local select în Londra. Îmi aduc aminte ca John Terry  si Franck Lampard, fotbalistii lui Chelsea se îmbatau regulat în locul unde lucram eu. Am muncit pe brânci, iar când m-am întors în tara am avut bani cât sa pot sa-mi fac propria mea firma de paza. Nu singur, ci în asociere. Am adus cei mai buni baieti, le-am dat un salariu mai atractiv decât în alta parte si acum ma pot lauda cu contracte aproape în toata Transilvania”, spune Grecu. Desi recunoaste ca s-a batut cu multe „staruri de cinema” locale, campionul national la lupte libere nu accepta sa fie etichetat ca interlop. „Am aflat cu stupoare ca la politie figurez în capul listei infractorilor. Nu înteleg de ce, având în vedere ca, spre deosebire de ceilalti eu nu am tâlharit pe nimeni, nu am santajat pe nimeni si nu am furat de la nimeni, Dumnezeu mi-e martor. Nici pe numele firmei de paza nu exista vreo plângere din partea vreunui client. Toti cei 140 de angajati sunt doar sportivi, nu si infractori”, sustine Grecu. Care, pe lânga Martorul ceresc invocat, a prezentat si un cazier imaculat. „Am vrut sa dovedesc tuturor ca sunt un om curat. Cine ma cunoaste, stie asta. S-au scris despre mine lucruri neadevarate. Sunt o persoana sociabila. Si repet, sunt sportiv, altadata de performanta, nu interlop”, sustine Grecu.  Iar în casa Grecului, stau diplomele obtinute în cariera de luptator si nu „dovezi” ale luptelor de strada. Chiar daca, multi smecherasi au simtit pe propria spinare cam care sunt abilitatile de luptator ale lui „Mihaita al babelor din Sîntandrei”.

<h5>Seful</h5>

Despre bataile de strada nu îi place sa vorbeasca. Chiar daca recunoaste ca a fost implicat în numeroase astfel de scandaluri, sustine ca nu le-a provocat niciodata. „Nu am vrut niciodata sa demonstrez ca eu sunt cel mai tare. Eu doar nu m-am lasat calcat în picioare de altii. Sunt un om temperamental si nu am stat niciodata pe gânduri când m-au provocat altii. M-am batut cu oricine, dar repet nu am început eu sau prietenii mei”, zice Grecu. Caruia nu-i place sa se laude cu ispravile „de cartier”. Altii sunt cei care îi recunosc meritele stradale. Si care sustin ca i-a cam „caftit” pe cei care i-au stat în cale. „La Traffic, nu el a început”, spune un martor care doreste sa-si pastreze anonimatul. „Într-adevar, l-a sfidat pe Dinamita si pe cei din jurul lor prin comportamentul arogant. Au venit cinci, în timp ce gasca lui Gabi era de vreo 40 de insi. A început sa-si dea impresii si a cerut lui Adi de la Vâlcea, lautarul de atunci, sa bage dedicatii pentru baietii sai. A fost arogant si s-a dat mare, dar nu l-a provocat verbal pe Dinamita. Numai ca Dinamita s-a simtit sfidat si l-a provocat la un duel. Au mers afara si s-au batut, sau mai bine zis Grecu l-a batut pe Dinamita”, spune martorul despre celebrul „razboi” dintre Grecu si Gabriel Tamasdan, zis Dinamita din fata localului Traffic. A fost victoria care i-a mai adus un plus de notorietate printre tinerii si „piz…licile” prostute, care au înramat succesul „grecotanului”. La fel de cunoscut este si incidentul de sub pasajul Vulturu Negru, când Departamentul Politiei pentru Interventie Rapida din cadrul IPJ Bihor a intervenit într-o cearta dintre Grecu si unul dintre sefii firmei de paza Liberty. „A fost doar o discutie verbala. Au fost sunati cei de la politie, care m-au luat în duba doar pe mine, nu si pe cel de la Liberty. Am fost îmbrâncit si lovit de catre mascati si într-adevar nu m-am lasat. Dar nu puteam eu sa îi lovesc, ca doar eram încatusat. Apoi m-au dus la sediul în Iosia, unde mi-au transmis ca sunt liber. M-am considerat vatamat si am facut o plângere. Eu am încasat pumni si picioare de la mascati fara nici un motiv”, sustine Grecu. Povestile stradale sunt multe, dar pâna si el vrea sa le faca uitate. „Gata, s-a terminat!”, promite el. Nu-l mai intereseaza, si spre dezamagirea ratatilor care îl idolatrizeaza, acum are un nou scop în viata. Vrea sa fie primar la el în sat…

<h5>„Iubesc satul si oamenii din Sîntandrei”</h5>

Desi s-a înscris în partidul lui Becali înca din 2004, Grecu s-a gândit ca vrea cu adevarat în politica abia dupa un incident petrecut la primaria Sîntandrei. „În urma cu aproximativ un an de zile, am mers sa-mi cer un drept de proprietate, pe care în calitate de mostenitor trebuia sa-l primesc”, spune Mihai Gabor. „Am mers la primarie cu titlul de proprietate si cu contractul de vânzare semnat de mine si de tatal meu. O angajata din primarie, nu vreau sa-i spun numele, mi-a spus ca nu e treaba ei si ca trebuia sa vin în urma cu câtiva ani, când s-a facut împartirea. Atunci mi-am dat seama ca ceva nu e în regula. Mai ales ca mai multi consateni mi-au relatat ca au patit acelasi lucru. Nu este normal ca tinerilor din sat sa le fie mutat terenul în alta parte, iar pamântul lor sa fie ocupat de altii care nu au avut niciodata treaba în Sîntandrei. Iubesc prea mult satul si oamenii de aici ca sa stau cu mâinile în sân. Mi-am dat seama ca cineva trebuie sa-i opreasca pe cei care conduc satul si atunci am decis sa candidez la primarie. Puteam sa o fac ca si independent, dar am decis sa aleg partidul lui Becali pentru ca stiu ca este un om sincer, cinstit si cu credinta în Dumnezeu, care a ajutat pe multi oameni nevoiasi. Acelasi lucru doresc sa-l fac si eu”, povesteste Grecu despre intentiile politice. Desi nu este diplomat, fiind un tip „dintr-o bucata” si nu stie sa sustina un discurs politic, Grecu are de partea sa nu doar smecherasii cu drept de vot din comuna, ci si o parte dintre pensionarii, de loc din Sîntandrei. Iar daca va constientiza ca lupta cu sine însusi este, pentru el, cheia succesului în politica, pare a avea o sansa… De acum înainte, dusmanii sai vor fi cei care îi vor zâmbi si îi vor vorbi frumos. Nu cei care se vor uita urât la el… Iar lupta cu el însusi poate fi mult mai grea decât un „meci” cu Dinamita…

Va câstiga

Ioan Marfici, presedintele Sindicatului CNSLR Fratia, de loc din Sîntandrei, este ruda prin alianta cu Grecu. „Îl stiu pe Mihaita de când era pusti”, spune Marfici. „Sotia mea este ruda de gradul întâi cu Mihai. Eu am doar cuvinte de lauda despre acest baiat. E sufletist si a ajutat multi consateni. Sigur ca, fiind un tip puternic cu personalitate, nu s-a lasat calcat în picioare de nimeni si s-a mai si batut. Dar el este foarte iubit în comuna si eu sunt convins ca daca va stii sa reziste provocarilor, va câstiga primaria Sîntandrei”, mai spune Ioan Marfici.

<b>Calin Miron

3 COMENTARII

  1. Toata stima pentru dl Mihai,pentru faptul ca vrea sa faca ceva util pentru consatenii sai.Rusine celor care il eticheteaza un infractor fara ca el sa aibe nici cazier.Asta e tara unde traim.Sper sa se schimbe ceva in bine cu oameni ca dl Mihai!Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.