Subsemnaţii, Pr. Cristian Goia, administrator parohial în Parohia “Sfântul Iosif” Someşeni, împreună cu membrii Consiliului parohial şi cu toţii enoriaşii parohiei, dorim să semnalăm opiniei publice un act de nedreptate pe care Consiliul Judeţean Cluj îl pregăteşte parohiei noastre.

În anul 1948, Statul Comunist a confiscat toate proprietăţile parohiei noastre, proprietăţi de mare valoare pentru patrimoniul acesteia. În prezent, cu toate legile retrocedării, nu s-a reușit decât partial recuperarea acestora. Acum, în Romania anului 2013, Statul Român, prin instituţiile sale, confiscă din nou, prin metoda subevaluarii, o parcelă de teren aparţinând parohiei noastre. Parcela se află în zona noii piste de la aeroport şi face parte din extravilanul Municipiului Cluj-Napoca, având o suprafaţă de 5631 de mp.

În data de 29 mai 2013, parohia noastră a primit o notificare prin care am fost informaţi că se va expropria o parcela de teren apartinând parohiei noastre. Am fost invitaţi, conform legii exproprierilor nr. 255/2010, să ne prezentăm cu actele de proprietate. În notificare era invocată hotărârea de Consiliu Judeţean nr.144 din 29 aprilie 2013, având ca anexă o lista în care era trecut şi prețul pentru terenul nostru, cu valoarea de aprox. 12 euro/mp. Am depus actele în data de 30 mai 2013 la serviciul juridic din cadrul Consiliului Judeţean Cluj.

Surpriza a venit în momentul în care, la data de 11 iunie 2013, Consilliul Judeţean a modificat sumele pentru proprietari prin Hotărârea nr.195. Referatul de aprobare nr.10762-2013 propune o evaluare făcută de S.C. Expertus SRL (pe baza contractului nr. 10281/24 din 03.06.2013), învocându-se legea 255/2010 art. 11 alin 8, care spune că evaluarea trebuie facută conform expertizelor de la Camera notarilor publici. Noile sume destinate proprietarilor au fost scăzute astfel: la intravilan Cluj la 68,70 lei/mp (aprox 15 euro/mp) extravilan 8,80/mp (aprox 2 euro/mp), iar pentru extravilan Apahida la 0,40 lei/mp (aprox 8 eurocenti/mp). Se observă o scădere impresionantă la terenul de extravilan: de 6 ori pentru cel din Cluj-Napoca şi de 80 de ori pentru cel din extravilanul comunei Apahida. Pentru comparaţie, se pot studia anexele de la hotarârea nr.144 din 29 aprilie 2013 şi anexa de la noua hotârâre nr.195 din data de 11 iunie 2013. Între două hotârări, la un interval de 44 de zile, apare o diferenţă foarte mare între sumele propuse pentru despăgubire.

Am parcurs Raportul de Evaluare valabil pe anul 2013 de la Camera Notarilor Publici din Cluj, raport care se regăseşte pe site-ul Camerei notarilor publici şi a fost întocmit de SC. Napoca Business SRL. Acest raport a fost invocat de către evaluatorul angajat de Consiliul Județean pentru a se respecta legea nr. 255/2010. La pagina 6 din raportul de expertiză al Camerei Notarilor Publici, evaluatorul desemnat de Cameră precizează:“nu este adecvat ca valorile estimate să fie utilizate ca referinţă pentru alte scopuri decât cele menţionate în raport, cum ar fi procese de expropriere – acestea reprezentând cazuri speciale de transfer de drept de proprietate”. De aici reiese că raportul respectiv nu poate fi invocat în situaţia procedurii exproprierii de către evaluatorul Consiliului Județean.

Comparând, totuși, expertiza Consiliului Județean cu raportul de evaluare de la Camera Notarilor, se observă că valoarea minimă pentru un teren situat în intravilanul cartierului Someşeni este de 104 lei şi nu 68.70, valoare rezultată din raportul de evaluare.

Prin urmare, de aici rezultă o încălcare a legilor statului şi deci o procedură incorectă a exproprierii terenurilor de către Consiliul Judeţean Cluj. Această procedura greşită afectează parohia noastră şi încă 150 de proprietari, aducându-le grave prejudicii materiale.

Un alt argument este un exemplu de expropriere pentru un teren similar din zonă, cel pentru centura Bulevardul Muncii-Apahida din anul 2011. Într-un document aflat pe site-ul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, extras din hotararea nr 1 din 28.06.2011, statul a oferit ca despăgubire unui proprietar de parcelă suma de 24 de euro/mp pentru un teren extravilan arabil situat în aceeasi zonă. Astfel, se observă că valoarea oferită înprezent este cu mult subevaluată. Acelaşi Stat Român oferă acum, la doi ani distanţă de anul 2011 (an în care criza economică era mai accentuată), suma de 2 euro/mp pe aceeaşi categorie de teren, aflat în aceeaşi zonă. Anul acesta, ecomomia este pe creştere, piaţa imobiliară de asemenea (raportată la 2011), iar nouă ni se oferă un preţ pentru terenul nostru de 12 ori mai mic, în comparaţie cu cel de la şoseaua de centură.

În concluzie, terenul parohiei noastre este important pentru noi şi considerăm că nu poate fi înstrăinat pe o valoare modică, fiind cu atât mai valoros, cu cât a făcut parte din patrimoniul parohiei noastre încă de la începuturile ei. Noi avem o obligaţie morală faţă de antecesorii noștri, care au depus eforturi deosebite pentru a obţine această proprietate, faţă de comunitatea parohială prezentă şi faţă de generaţiile viitoare.

Sperăm totuşi că se va face un nou raport de evaluare, având în vedere articolul 8 din legea 255/2010, în care se menţionează “în vederea stabilirii unei juste despăgubiri,” prin acordarea unei valori corecte pentru terenul nostru.

Domnul să ne ajute!

 

Pr. Cristian Goia,

membrii Consiliului parohial

şi enoriaşii parohiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.