Mai mulţi medici chirurgi de la Clinica de Ortopedie din Cluj-Napoca sunt chemaţi să participe la echipe pluridisciplinare, în cazul bolnavilor care suferă de politraume şi sunt internaţi la Unitatea de Primire a Urgenţelor Cluj. Nimeni nu le ascultă partea de poveste, acuzându-i că aceştia „refuză” să meargă la Spitalul de Urgenţe Cluj.

 

Medicii din cadrul Clinicii de Ortopedie din Cluj-Napoca sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea şi la Unitatea de Primiri a Urgenţelor, deoarece instituţia duce lipsă de medici de gardă de la secţia de ortopedie. Însă legea spune că este interzis ca medicii să abandoneze tura de gardă, indiferent de situaţie.

 

Medicii de la Clinica de Ortopedie au acţionat în instanţă

Chirurgii de la Clinica de Ortopedie au „mutat” povestea şi au semnat acţiunea în justiţie, iar semnatarii sunt Cosmin Dicu, Adrian Todor, Horea Benea, Traian Socol, Ciprian Bardaş, Eugen Salca, Mihai Picoş, Bogdan Baciu şi Gheorghe Tomoaia.

Gazeta de Cluj a stat de vorbă cu medicul Gheorghe Tomoaia, explicând întreaga poveste. Mai mult, acest „circ” durează de doi-trei ani de zile. că un medic nu ar refuza niciodată ajutorul dacă îi este cerut. Dacă ar face asta, ar însemna că îşi încalcă jurământul pe care l-a depus la începutul carierei.

Dr Gheorghe Tomoaia faclia

„Noi ar trebui să plecăm de la Clinica de Ortopedie când ne solicită de la UPU, dar suntem la o distanţă de aproximativ patru kilometri. Noi nu am refuzat şi nu o să refuzăm niciodată să acordăm ajutorul necesar persoanelor care au nevoie de noi, însă suntem foarte departe şi părăsind clinica, rămân bolnavii fără medic. Povestea aceasta este de vreo doi, trei ani, nu este de acum. Nu este legal să plecăm de aici. Conducerea CSM nu a ţinut cont de hotărârea colegilor mei şi atunci ne-am adresat justiţiei. Sindicatul Solidaritatea Medicilor a înaintat acţiunea de judecată. A refuza este în afara profesiei de medic, ce se poate întâmpla dacă la noi apar fenomene neplăcute?

 

Presa locală a scris că medicii „refuză” să meargă la UPU

Medicul Tomoaia a declarat că ce s-a scris în presă este o minciună. A precizat că un medic nu ar refuza niciodată ajutorul dacă îi este cerut. Dacă ar face asta, ar însemna că îşi încalcă jurământul pe care l-a depus la începutul carierei.

„E un conflict de muncă, însă articolele care au mai apărut în presa locală au fost scrise tendenţios. Nu am refuzat niciodată, noi mergem oricând, oriunde este nevoie de noi. Faptul că nu vrem şi refuzăm este o mare minciună, nu este vorba de refuz. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni, nimic, tot noi ne-am făcut de râs. E inculpă medicală să refuzi ajutorul dacă îţi este cerut. Au apărut ştiri care nu sunt reale şi ne face de râs, iar problema este că se poate sesiza justiţia în acest caz, să vină cu acest argument, cu faptul că noi am refuzat.”

Potrivit lui Gheorghe Tomoaia, medicii ar face ceea ce li se cere, dar doar dacă justiţia constată că nu este ilegal să abandoneze oamenii bolnavi.

„Trebuie să constate justiţia că nu e legal să lăsăm bolnavii în spital nesupravegheaţi. Ei spun că noi nu am părăsi garda, dar exact asta am face. Atunci colegii ar trebui să dea verdict că am părăsit garda şi suntem expuşi malpraxisului. Cu toate acestea, noi suntem primii care ajung acolo. Se face o echipă cu medic de chirurgie generală, un medic de chirurgie vasculară, un medic de chirurgie plastică şi ortoped. Luăm taxiul şi în 10 minute suntem acolo, înaintea oricărei echipe. Este legal să luăm noi taxiul, dar şi nouă ni se poate întâmpla o nenorocire. Facem poate şi noi un accident, şi atunci cine răspunde?”

UPU_Cluj

Spitalul de Primiri Urgenţe Cluj nu este dotat corespunzător, spune Tomoaia

„Totuşi, noi tot timpul am mers când am fost chemaţi, nu am refuzat niciodată. Am intrat în sala de operaţii, care nu este pregătită cum trebuie, nu avem ajutoare, dar nu are rost să intrăm în amănunte. Acest lucru trebuie să se constate legal. Eu personal am solicitat un document din partea comisiei spitalului, să declare că e legal şi putem părăsi, dar nu vor să ne dea acel document.”

De asemenea, a fost întrebat care sunt măsurile care ar putea fi luate pentru a reglementa problema, acesta a răspuns:

„Rezolvarea ar fi ca la UPU Cluj să se înfiinţeze un serviciu de urgenţă, o linie de gardă, unde medicii să poată să îşi desfăşoare munca. Acolo au compartiment de traumatologie cu doi medici care nu vor să mai facă gardă deloc pentru că actuala conducere a spitalului refuză să le plateasca gărzile şi ei ne vor pe noi acolo.”

La gardă este nevoie de mai mult de un medic rezident, precizează Gheorghe Tomoaia.

„Suntem chemaţi pentru bolnavii politraumatizaţi, fiind vorba de acei bolnavi care au mai multe afecţiuni; abdominală, toracică, craniană şi osoasă. Medicul de gardă de la Chirurgie 1 este primul care intră în contact cu rănitul, iar numai după aceea intrăm noi, medicii de la ortopedie. Uneori stăm şi 6-8 ore. Ar trebui să lăsăm garda liberă cu un medic rezident, care nu are responsabilitate, decât cu un medic specialist?” a încheiat medicul.


 

În comentariile articolelor care au apărut în presa locală, oamenii sunt foarte revoltaţi. Chiar şi Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, dr. ec. Petru Şuşcă a „intervenit”.

„Domnii doctori menţionaţi acolo nu au refuzat niciodată să consulte sau să opereze în timpul gărzilor în clinica Chirurgie I, chiar dacă s-au deplasat tot timpul cu maşinile proprii sau taxi, la o distanţă de 5 km şi au părăsit garda în Clinica de Ortopedie (lucru declarat ilegal de Colegiul Medicilor, instituţie care a fost consultată înainte de acţionarea în justiţie)”, se arată în comentariul managerului Petru Şuşcă.

Într-un alt comentariu, o persoană aminteşte faptul că de prea mulţi ani, spitalul se confruntă cu astfel de probleme.

Păi de 25 de ani se vorbeşte de construirea unui spital de urgenţă la Cluj, care să adune în acelaşi loc toate secţiile. Acum secţiile spitalului sunt în clădiri împrăştiate în tot oraşul. Sunt de înţeles şi ortopezii; pleacă din gardă să vadă un pacient, când tocmai se întorc la clinică îi cheamă că a mai venit unul; iar clinica de ortopedie are propriile urgenţe şi pacienţi. Dacă chiar ar vrea să rezolve problema, ar înfiinţa o gardă de ortopedie la UPU sau la Chirurgie 1 (unde se operează urgenţele traumatice venite la UPU).

Comentatorul revoltat a încheiat printr-o frază pe cât de haiosă, pe atât de adevărată:

„Oricum cele mai optimiste prognoze spun că spitalul de urgenţă se va face peste înca 25 de ani. Pana atunci Dumnezeu cu mila. Da’ nu e o problema, ca romanii-s credincioşi.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.