liviu man
liviu man

Trebuie neapărat ca PNL să-și schimbe numele partidului pentru că numai național nu este. O fi liberal, dar național nu mai este de multă vreme, de când în fruntea partidului se lăfăie antiromâni ca Emil Boc, Ilie Bolojan sau Florin Birta actualul primar al Oradiei. Ce tristețe! Partidul sub guvernarea căruia s-a obținut independența României și apoi Unirea de la 1918 a ajuns să fie condus de o gașcă de trepăduși mediocrii intelectuali, puși doar pe căpătuială și pe trădarea valorilor românești.

A făcut mare senzație știrea că în Cetatea Oradiei și-a făcut apariția monumentul statuii ecvestre a regelui sfânt al Ungariei Ladislau care potrivit tradiției a întemeiat orașul de pe Crișul Repede. Primăria Oradea a încheiat un parteneriat cu Episcopia Romano-Catolică a Oradiei pentru realizarea acestui monument, soclul și cheltuielile de amplasare revenind primăriei, iar statuia propriu-zisă a fost plătită de catolici, urmând să fie donată municipalității după instalarea ei.  

Foarte bine! Dar ce se întâmplă cu statuia lui Mihai Viteazul din Oradea? Statuia celui mai mare voievod al românilor a fost dezvelită în 1994 în Piața unirii din Oradea, statuie care a fost făcută din banii Asociației Mihai Viteazul a cadrelor militare în rezervă. Deci pentru statuia întregitorului românilor nu s-au găsit bani de la buget. În ciuda acestui fapt, statuia neaparținând municipalității într-un gest de captatio benevolentiae al penibilului Ilie Bolojan vis-a-vis de neamțul de la Cotroceni, l-a demolat pe Mihai Viteazul ca să-l înlocuiască cu neamțul rege Ferdinand. De cinci ani Mihai Viteazul zace în depoul de tramvaie Oradea în timp ce în două săptămâni regele Ladislau se va bucura de inaugurarea statuii sale. 

Acesta este adevăratul Ilie Bolojan pe care îl vedem umflat de aceeași mașinărie de propagandă mizerabilă care-l umflă și pe mult supradimensionatul Emil Boc.

Ilie Bolojan s-a mai războit și cu statuia lui Mihai Eminescu pe care l-a închis într-o cutie de lemn timp de patru ani și cu statuia marelui cărturar și mecena al românilor Emanoil Gojdu pe care a mutat-o din mijlocul Pieței într-un parc ca să nu-i deranjeze cumva pe minoritarii din Oradea probabil. 

Revenind la Cluj în Boccity, prea harnicul nostru primar care zilnic, zilnic face câte ceva nu cumva să uităm de el că mai mult stă pe stradă decât în primărie la lucru, e campion campion absolut. El demolează statui, nu le mută ca Bolojan. 

În februarie anul trecut, pe muțește, cu buldozerul a demolat statuia lui Emil Racoviță, fost rector al UBB și președinte al Academiei Române. În 1919 când toți profesorii unguri, evrei și nemți ai universității Franz Iosif din Cluj au refuzat să depună jurământul de credință față de statul român și au emigrat în Ungaria, regatul României s-a trezit cu clădirile goale ale universității clujene și fără profesori. Într-un efort titanic al intelectualității românești din toată țara au venit la Cluj de peste tot savanți care să pornească actuala universitate. Printre ei s-a numărat și boierul moldovean Emil Racoviță care a venit de la Paris, unde era cadru didactic, să o ia de la zero în Cluj într-o universitate părăsită de dascălii ei preașovini. Și a făcut treabă Emil Racoviță. Alături de ceilalți români de geniu veniți atunci la Cluj au consolidat universitatea de astăzi, pentru că acolo  unde este patrie este bine și nu invers. Cum să nu-l deranjeze pe minoritarul Macalik care a câștigat planul refacerii străzii Kogălniceanu persoana lui Emil Racoviță? Și atunci pentru liniștea UDMR-ului și a lui Macalik, Emil Racoviță a dispărut. Ungurii și-au luat revanșa după 100 de ani. Bravo lor și infinită rușine nouă românilor. 

Stau și mă mir dintre atâția absolvenți ai liceului Emil Racoviță nimeni nu se încumetă să-l tragă la răspundere pe Emil Boc, servitorul UDMR și cel mai mare primar antiromân al Clujului. Mai ales că bustul lui Racoviță a fost făcut din sponsorizările unor absolvenți ai liceului. Aceleași minciuni obosite ale lui boc „o să reinstalăm statuia, o să, o să…”. Când Excelență? Când va fi amplasat soclul complexului Școala Ardeleană? Când vor fi puse niște inscripții decente la statuile lui Blaga și Eminescu? Chiar nu mai este nicio rușine în lumea asta? 

Liviu Man

7 COMENTARII

 1. La Racoviță, ce puțin anii 1980, erau copii de șefi. Tu crezi că aveam colegi fii de muncitori în clasă, mi-a zis unul ce-a terminat la Racoviță. Poate, totuși, mai erau de prăsilă. Cum să ne așteptăm din partea acestora la simțăminte patriotice dacă părinți lor, prin funcțiile ce le-au avut, au nenorocit economia furînd și îmbogățindu-se iar aceștia trăiesc de pe urma faptelor părinților?
  Treaba cu statuile, din păcate, nu e numai la noi. Oamenii trebuie făcuți să se simtă nimic, un fir de nisip în universul infinit, nu creație a lui Dumnezeu după chipul și asemănarea Lui, deasupra cărora nu e nici o instituție, nici un funcționar, de la președinte la polițist și căruia nici un alt muritor nu-i poate pune legi.
  Partidelor, chiar în state, le schimbă, după o vreme, ideologia, de ajung oamenii să nu mai știe pe ce lume trăiesc. PSD-baroni locali. Partidul Republican al bogaților votat de muncitori și săraci.

 2. Ca să ai rușine trebuie să ai obraz dar piticania orașului nu are așa ceva,minciunile lui stau la masa CL fiind liantul ce-i unește în mîrșăviile aprobate împotriva orașului care decade pe zi ce trece .

 3. La următoarele alegeri, găştile autointitulate „partid solial democrat” şi „naţional liberal”, trebuie să ia drumul „ţărăniştilor”. La lada de gunoi a istoriei.

 4. CORECT, FRUMOS și APĂSAT!

  Apoi
  Regele Ladislau I, (1077-1093), cel sfânt, adresându-se călugărilor de la Monte Casino «se prezintă pe de o parte ca șef al triburilor ungurilor (Ungarorum), nu al țării, și, pe de altă parte, deosebit, ca rege din grația lui Mesia Dumnezeu (item Messie Dei gracia rex)» [89 p.9 Iorga].
  coroborat cu ce spunea Ioan Slavici
  demonstrează și strict istoric că acești nenorociți (PNL-PDL-PD-FSN, adică Boc și banda lui ) sunt VÂNDUȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.