Marți, comisiile juridică, de apărare și de muncă din Senat au aprobat un raport de admitere, cu amendamente admise și respinse, referitor la proiectul de lege privind pensiile speciale. Reprezentanții USR au criticat Puterea pentru faptul că nu li s-a permis să-și prezinte punctul de vedere în legătură cu această lege. Printre modificările acceptate se numără restricționarea pensiilor speciale, astfel încât acestea să nu depășească veniturile din timpul activității, interzicerea cumulului de pensii speciale, introducerea unui impozit de 15%, precum și prevederea indexării pensiilor speciale cu rata inflației.

”Vă înţeleg poziţia extrem de ingrat, trebuie să reprezentaţi o coaliţie de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este şi angajat al guvernul, este şi pensionar de lux”, a declarat senatorul Ştefan Pălărie (USR) în cadrul dezbaterii din comisiile reunite.

El a arătat că actuala Putere îşi bate joc de pensionarii României şi au acuzat că nu există niciun impact bugetar al legii, câţi bani vor economisi.

”Vedem o zgârietură superficială a acestor privilegii, cu tot felul de acrobaţii, de impozitare a unei bucăţele care depăşeşte o anumită sumă şi o anumită plafonare dar nu de eliminare a luxului, a privilegiului şi nici măcar de trecere pe principiul contributivităţii”, a arătat Pălărie, precizând că actuala propunere are lacune îngrozitoare.

Senatorul Virgil Guran (PNL) a arătat la rândul lui că ”pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”. ”Am văzut o afirmaţie legată de premierul Ciucă, premierul Ciucă are pensie de serviciu. Specialăe interpretată de USR, că la USR totul e special”, a spus Guran.

”Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reţinem un lucru, în armată, în sistemul de apărare, interne, există următorul principiu, pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituţii, nu din bugetul asigurărilor de stat”, a completat Guran.

”Vorbesc foarte mult de armată cei care nici nu au făcut Armata, măcar alea şase luni (..) Eu cred că nu ar trebui să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual, ne dăm seama că sistemul de apărare este extrem de important pentru o ţară. Trebuie să îi tratăm cu respect. De exemplu, la MApN, pensia medie ste de 4.000 de lei, aşa că nu putem vorbi de pensiel specială, este pensie de subzistenţă la momentul de faţă”, a mai completat liberalul.

Între amendamentele acceptate depuse de coaliția de guvernare se regăsește principiul conform căruia nicio pensie specială nu poate depăși veniturile din timpul activității, precum și introducerea unui impozit de 15%.

În plus, pensiile speciale vor fi indexate anual cu rata inflației, iar cumulul de pensii speciale nu va mai fi permis pentru cei care au activat în două sisteme speciale. În ceea ce privește pensiile din domeniul Apărării, cinci sporuri vor fi eliminate din baza de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei.

”Nu treceţi pe contributivitate şi nu desfiinţaţi nicio pensie astăzi”, a spus şi senatoarea Simona Spătaru, arătând că cei de la Putere au creat o nouă pensie specială pentru cei din justiţie. Proiectul de lege va merge la vot, în plenul Senatului.

Citește și: Accident grav în județul Cluj. A intervenit descarcerarea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.