Situația epidemiologică la nivelul județului Cluj nu este una fericită. Personalul medical este depășit de situația prezentă, iar tot mai mulți pacienți infectați sunt puși pe listele de așteptare. De la începutul pandemiei până în prezent, în presă au apărut diverse informații referitoare la cadrele medicale infectate despre care nu se știa, la momentul respectiv, dacă au luat infecția din unitățile medicale sau din exteriorul acestora. Spitalele suport Covid-19 din Cluj au fost contactate de Gazeta de Cluj referitor la această situație, iar în urma răspunsurilor primite din partea unităților sanitare care au fost dispuse să răspundă solicitărilor, constatăm că niciun cadru medical nu a fost infectat în spitale. 

În total, în județul Cluj sunt disponibile 560 de paturi pentru pacienții infectați cu coronavirus, potrivit șefului Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu. 

La nivelul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” lucrează 519 angajați dintre care 27 au fost infectați cu coronavirus. Personalul medical în cauză nu s-a infectat cu virusul Covid-19 din incinta unității medicale, potrivit reprezentantului instituției “Leon Daniello”. Toate cadrele infectate cu coronavirus au preluat infecția din exteriorul spitalului. Niciunul dintre angajații Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello nu a fost vindecat prin intermediul plasmei. 

În acest sens, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca a transmis că dintr-un număr de 519 angajați, a avut un număr de 36 persoane confirmate pozitiv Covid-19, pentru care anchetele epidemiologice au stabilit modul de transmitere comunitară, nu asociată actului medical (nu de la pacienții spitalizați). Niciunul dintre angajați nu a necesitat terapie transfuzabilă cu plasmă, potrivit reprezentanților instituției medicale în cauză.

Menționăm că infrastructura Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca nu a fost modificată pentru tratarea pacienților cu coronavirus. În schimb, a fost adaptat circuitul pacienților și al personalului medical, conform prevederilor din partea Institutului de Sănătate Publică.

Mutarea pacienților infectați cu coronavirus de la un etaj la altul nu face obiectul atenției ISU întrucât activitatea se desfășoară în saloanele existente, spun reprezentanții instituției medicale în cauză.

Structura aprobată pentru pacienții confirmați cu coronavirus, la nivelul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, prevede existența a 80 de paturi. Unitatea medicală este desemnată spital suport Covid-19, astfel încât pacienții transferați din spitale din faza 1 și 2 sunt deja confirmați infectați cu coronavirus.Toate paturile de la secția Covid-19, de la nivelul instituției medicale în cauză, sunt ocupate, nefiind liber niciunul. 

Referitor la obținerea avizelor ISU în ceea ce privește relocarea spațiilor pentru tratarea pacienților cu coronavirus, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Avram Iancu Cluja transmis că dacă destinația clădirii sau a spațiului folosit rămânând tot îngrijire a sănătății, neexistând modificări constructive ale spațiilor sau clădirilor, pentru simpla mutare a pacienților cu o patologie specifică într-o zonă determinată, în aceeași clădire într-un spațiu cu aceeași destinație nu se impune obținerea avizului sau autorizației de securitate la incendiu.

La nivelul Spitalului Militar Cluj, necesarul și numărul existent de personal nu se poate comunica public de către unitatea sanitară întrucât reprezintă o informație clasificată conform legii privind protecția informațiilor clasificate, spitalul fiind o unitate militară.

Reprezentanții Spitalului Militar Cluj au transmis, însă, faptul că de la începutul pandemiei de coronavirus până în prezent 10% din personalul medical al spitalului a fost infectat cu SARS-CoV-2. Dintre angajații infectați cu coronavirus, nicio persoană nu a luat virusul din cadrul instituției medicale. De asemenea, nici în cazul Spitalului Militar Cluj personalul angajat infectat nu a necesitat transfuzie de plasmă.  

Referitor la obținerea avizului din partea ISU pentru reconfigurarea spațiului din unitatea medicală pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus și pentru mutarea pacienților în cauză de la un etaj la altul, instituția medicală a transmis că nu a fost necesară reconfigurarea spațiilor, acestea menținându-se la destinația de “saloane pacienți”, fără necesitatea obținerii unui alt aviz. 

Mutarea sau transportul pacienților infectați cu coronavirus de la un etaj la altul, în cadrul Spitalului Militar Cluj, se face cu ajutorul lifturilor tip targă din pavilion, care sunt  destinate și transportului pacienților infectați cu SARS-CoV-2, cu respectarea circuitelor funcționale.

Instituția sanitară deține aprobare pentru folosirea unui număr de 30 de paturi pentru tratarea pacienților COVID-19, dintre care 5 paturi sunt de anestezie terapie intensivă.

Pentru pacienții suspecți sau cu rezultate în așteptare, sunt disponibile 11 locuri, în 11 saloane, deoarece în cazul acestor pacienți neconfirmați cu coronavirus cerința este să fie tratați câte unul în salon, potrivit informațiilor transmise de către reprezentanții Spitalului Militar Cluj. 

În acest moment toate paturile de la nivelul Spitalului Militar Cluj alocate pacienților infectați cu coronavirus sunt ocupate. În zona tampon, unde sunt pacienți care așteaptă rezultatul testului, ar mai fi 3 locuri libere.

Gazeta de Cluj a înaintat solicitări pe aceeași temă și către Clinica Medicală 1, Clinica Medicală 5, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, a contactat și telefonic instituțiile medicale în repetate rânduri, însă acestea nu au răspuns solicitărilor din partea ziarului.

Reamintim că la nivelul Spitalului Municipal Cluj-Napoca (Clinica Medicală 5), în luna octombrie au fost infectate 12 cadre medicale: 5 medici şi 7 asistente.

“Nu sunt niciodată cadre medicale suficiente”

Autorități și medici susțin că la nivelul județului Cluj situația epidemiologică nu este una severă, însă declarațiile primite de către Gazeta de Cluj semnalează total opusul. Ziarul Gazeta de Cluj a arătat într-o ediție anterioară faptul că personalul medical din Cluj este depășit de situație. Tot mai mulți pacienți sunt puși pe listele de așteptare.

În acest sens, reporterul a încercat să ia legătura în repetate rânduri cu primarul municipiului Cluj-Napoca, însă fără succes.

Medicul Florin-Vasile Stamatian susține la rândul său că situația la Cluj nu este gravă, “Clujul nu e în situația de la Balș”. DACĂ este chiar așa cum spune domnul Stamatian, în mod cert Clujul nu e departe de situația de la Spitalul Matei Balș din București, holurile devenind acolo un fel de “spital” funcțional unde li se administrează pacienților diverse tratamente sau oxigen.

Referitor la personalul medical, medicul Florin-Vasile Stamatian a declarat că “nu sunt niciodată cadre medicale suficiente.”

La București, studenți voluntari sunt pregătiți pentru a desfășura anchete epidemiologice

În Capitală, numărul cazurilor a crescut atât de mult, încât Prefectura și Direcția de Sănătate Publică din Bucureşti au lansat un apel către voluntari.

Aceștia ar urma să lucreze în call-center-uri, pentru realizarea anchetelor epidemiologice.

Cele două instituţii cer ajutorul tuturor studenților, indiferent de facultate, pentru că situația este critică, iar centrele dedicate sunt copleșite de apelurile pe care le primesc zilnic.

Autoritățile dau asigurări că niciun voluntar nu va fi expus unor situații periculoase în ceea ce privește infectarea.

Prefectura, împreună cu Primăria Generală și DSP București, au asigurat suportul tehnic în ceea ce privește preluarea apelurilor simultane la call-center, astfel că în acest moment există 72 de linii telefonice.

Până acum, doar rezidenții facultății de medicină i-au ajutat pe medicii DSP în realizarea anchetelor epidemiologice.

Studenţii de la UMF Cluj-Napoca fac și ei voluntariat la DSP

Studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca s-au oferit și ei voluntari la DSP Cluj, în lupta împotriva COVID-19.

Studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca au fost implicaţi și în organizarea unei campanii de donare de plasmă convalescentă, ce se foloseşte pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 aflaţi în stare critică.

Printre altele, studenţii ajută la realizarea anchetelor epidemiologice şi a deciziilor de carantinare.

„Aproximativ 120 de studenţi de la UMF „Iuliu Haţieganu” lucrează zilnic, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Cluj, în realizarea anchetelor epidemiologice şi a deciziilor de carantinare, respectiv de izolare a fiecărei persoane depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 sau care a intrat în contact cu o persoană infectată cu acest virus”, transmit reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.