Cetățeanul plătitor de taxe și impozite se întâlnește frecvent cu funcționarii publici care au atât dreptul cât și datoria să-și îmbunătățească competențele și nivelul de pregătire profesională. Ziarul nostru a prezentat, în urmă cu câteva săptămâni, suma de bani pe care Primăria Cluj-Napoca a investit-o în cursurile de formare pentru funcționarii publici, iar astăzi vom arunca o privire la Consiliul Județean Cluj, condus de liberalul Alin Tișe. 

Ca urmare a cererii pe care Gazeta de Cluj a făcut-o cu privire la participarea funcționarilor publici la cursurile de perfecționare și formare în anul 2023, reprezentanții instituției au precizat că, în vederea respectării prevederilor OUG nr. 34/2023, referitoare la obligația instituțiilor publice de a reduce cheltuielile la bunuri și servicii, s-a luat măsura organizatorică de suspendare a participării la cursuri de perfecționare, eventuale excepții urmând a fi permise doar persoanelor care necesită perfecționare în vederea aplicării corecte a unor prevederi legislative sau care intră sub efectul legii, la propunerea justificată a șefului ierarhic și cu aprobarea conducătorului instituției. 

Ca urmare a celor de mai sus, vă informăm că până la data solicitării dumneavoastră, în anul curent nu s-au efectuat cheltuieli aferente participării la cursuri de perfecționare”, au precizat reprezentanții Consiliului Județean Cluj. 

Gazeta de Cluj a luat legătura și cu purtătorul de cuvânt al instituției conduse de Alin Tișe, domnul Victor Popa, care a declarat pentru ziarul nostru că se optează pentru aceste cursuri, în condițiile în care aduc un plus. Mai mult, purtătorul de cuvânt a mai precizat că nu din lipsa de fonduri nu s-au organizat în 2023 cursuri de perfecționare și formare pentru funcționarii publici. 

„Aceste curse au un sistem, nu sunt tot timpul. Ele se oferă pe piața aceasta a cursurilor țintă, pe administrație, vin periodic oferte. Dacă se optează că este nevoie să se facă acele cursuri pentru că aduc un plus, atunci se fac. Dar nu au fost anul acesta, au fost în alți ani, probabil, că eu nu de mult am revenit. Există, după cum am spus, acest sistem din care, vă dați seama, se schimbă tehnologii, apar sistemele electronice, se implementează tot felul de soluții. 

Funcționarii publici de la Consiliul Județean Cluj au rămas fără cursuri de perfecționare 

A fost problema cu semnăturile electronice la un moment dat, și pentru toate acestea s-au organizat tot felul de structuri de cursuri. Din ce știu eu, cu siguranță, nu au fost cursuri anul acesta și nu din cauza lipsei de fonduri. Nu a fost cazul, pentru că altfel se oferă această posibilitate în sistemul public de a participa la cursuri pentru formarea profesională continuă. Este acest concept pe care  l-am însușit cu toții, dar în anul acesta nu a fost cazul”, a conchis Victor Popa, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj. 

După cum am scris în alte materiale, la Primăria Cluj-Napoca, un total de 133 de funcționari publici și angajați contractuali au participat la numeroase cursuri de formare și perfecționare profesională, cheltuielile totale pentru acestea însumând 97.000 de lei. Aceste cursuri au avut loc în Cluj, iar unele dintre ele au fost desfășurate online. Prin urmare, din întregul aparat administrativ din Cluj, format din peste 800 de funcționari publici, doar 133 au optat să-și îmbunătățească competențele profesionale.

Cu siguranță, în anii anteriori, instituția condusă de Alin Tișe a investit sume în furnizarea de cursuri de dezvoltare profesională pentru funcționarii publici, având în vedere că șeful CJ Cluj a recunoscut, potrivit declarațiilor sale, importanța continuă a creșterii abilităților acestora. Cu toate acestea, în vederea respectării prevederilor OUG nr. 34/2023, referitoare la obligația instituțiilor publice de a reduce cheltuielile la bunuri și servicii, Consiliul Județean Cluj a decis că pentru anul 2023 să nu se continue cu oferirea de cursuri pentru funcționarii publici. 

Reglementări noi privind perfecţionarea funcţionarilor publici

Trebuie să amintim că funcționarii publici au posibilitatea de a-și îmbunătăți abilitățile și cunoștințele profesionale în mod continuu. Pentru ca acest lucru să se întâmple, autoritățile și instituțiile publice sunt însărcinate cu organizarea și furnizarea de programe de formare și perfecționare profesională la intervale regulate.

Conform acestor reguli, fiecare funcționar public are dreptul să participe la cel puțin un program de formare și perfecționare profesională la fiecare doi ani. Aceste programe pot fi organizate de Institutul Național de Administrație sau de alți furnizori de formare profesională, în conformitate cu legislația în vigoare.

De asemenea, programele specializate destinate dezvoltării competențelor necesare pentru exercitarea funcțiilor publice de conducere vor fi organizate de Institutul Național de Administrație.Pentru a asigura succesul acestor inițiative, autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să aloce fonduri necesare în buget pentru plata taxelor de participare la programele de formare și perfecționare profesională, precum și pentru a acoperi cheltuielile de transport, cazare și masă în cazul în care aceste programe se desfășoară în afara localității.

Funcționarii publici care urmează aceste programe beneficiază de drepturile salariale cuvenite, atât în cazul în care programele sunt organizate la inițiativa autorității sau instituției publice, cât și în situația în care acestea sunt urmate la inițiativa funcționarului public, cu acordul persoanei responsabile de numire, și doar atunci când perfecționarea profesională este legată de domeniul de activitate al instituției sau autorității publice sau specificul activității desfășurate de funcționarul public.

Funcționarii publici care urmează programe de formare și perfecționare cu o durată mai mare de 90 de zile într-un an, finanțate integral sau parțial din bugetul autorității sau instituției publice, din bugetul de stat sau bugetul local, sunt obligați să se angajeze în scris că vor lucra în administrația publică între 2 și 5 ani de la finalizarea programelor, în funcție de numărul zilelor de formare sau perfecționare beneficiate, cu excepția cazurilor în care se prevede altfel pentru un program specific.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.