Marius Nicoara, fostul sef al CJ a iesit din nou la atac. De aceasta data, tinta nu a fost PD-L, ci fostul sau coleg de partid, Adrian Popa. Nicoara l-a acuzat pe acesta de tradare, dar si de faptul ca datorita lui, PNL Cluj de abia a depasit ,,pragul rusinii” de 15%  în urma alegerilor locale. Totul pentru a „repera onoarea” lui Horea Uioreanu, presedintele PNL Cluj-Napoca, responsabil în mare masura pentru rezultatul dezastruos al partidului la alegerile locale.   

Alegerile locale din 1 iunie au început sa faca victime, cel mai ,,afectat” partid fiind PNL. În cadrul saptamânii trecute, Calin Popescu Tariceanu, liderul PNL a lansat ,,bomba”: liderii organizatiilor judetene ale PNL care au obtinut sub pragul de 15% la alegerile locale trebuie sa îsi depuna mandatul. Potrivit lui Tariceanu în aceasta situatie se afla sapte organizatii, printre care si Bucuresti. Primul ,,cap” care sta sa cada este cel al lui Ludovic Orban, presedintele filialei PNL din Bucuresti, Tariceanu fiind hotarât sa taie toate capetele care nu au reusit sa obtina un scor acceptabil. Însa, Orban refuza sa îsi dea demisia pe motiv ca ,,perceptia publica nu considera rezultatul obtinut de PNL în Bucuresti un esec sau o înfrângere”. Acesta a declarat ca PNL a obtinut un scor electoral bun în urma alegerilor locale, iar acest rezultat este rodul eforturilor pe care l-au depus toti membrii liberali implicati în campanie.

La limita ,,pragului rusinii”

Din fericire pentru liberali, desi au ratat un nou mandat de presedinte al Consiliului Judetean, organizatia judeteana condusa de Marius Nicoara nu se afla sub pragul electoral de 15%. Fostul sef al CJ a scapat la ,,mustata” de situatia de a-si dea demisia ,,din nou”, PNL Cluj obtinând, în urma alegerilor, un scor de 16,4%. Teoretic, Nicoara nu mai este presedintele organizatiei judetene a PNL, acesta înaintându-si demisia în noiembrie 2007 în urma scorului slab obtinut de liberali la europarlamentare. În prezent, desi acesta este doar presedintele interimar al PNL Cluj, Nicoara se comporta si ia decizii de parca demisia sa de anul trecut ar fi fost doar o gluma, având scopul de a salva aparentele. În ceea ce priveste organizatia municipala a PNL, condusa de deputatul Horea Uioreanu, aceasta ar putea avea cu adevarat probleme, având în vedere faptul ca PNL Cluj-Napoca a obtinut 12,5% dintre voturile clujenilor, deci cu 2,5 procente sub pragul de 15% stabilit de premierul Tariceanu. Însa, în aceasta situatie nu se afla doar Cluj-Napoca, ci si alte 26 de organizatii liberale din judet, printre care se numara si municipiile Turda si Câmpia Turzii. Întrebat daca îsi va da demisia din functia de presedinte al PNL Cluj-Napoca în urma rezultatului slab obtinut în urma celor doua scrutine electorale, Uioreanu a declarat ca Biroul Permanent Central al PNL a luat aceasta decizie doar pentru organizatiile judetene si ca deocamdata, aceasta hotarâre afecteaza organizatia judeteana. ,,Probabil ca si la noi se va face o analiza si se vor lua decizii, dar trebuie sa asteptam sedinta Delegatiei Permanente din 23 iunie.  Pe urma vom lua decizii în ceea ce priveste reorganizarea partidului si vom hotarî pragul minim, dupa care sa ne putem ghida în reorganizare. Nu putem lua hotarâri pripite deoarece avem organizatii cu rezultate foarte slabe, dar si unele cu un scor de peste 80%”, a declarat Uioreanu, neprecizând daca liderii organizatiilor cu rezultate sub pragul electoral ar trebui sa îsi dea demisia din functie.

„Scuze”

Desi Nicoara a scapat ca prin ,,urechile acului” de o noua ,,demisie”, speranta moare ultima. Dupa ce Calin Popescu Tariceanu a dat ,,sfoara în tara” ca vor cadea capete, Nicoara a dat urgent publicitatii un comunicat de presa în care arata performantele liberalilor în urma celor doua scrutine electorale. ,, Rezultatele obtinute în urma celui de-al doilea tur de scrutin demonstreaza faptul ca Partidul National Liberal, în general, si PNL Cluj în special, se afla pe un trend ascendent. Daca în primul tur am câstigat 11 primarii, în turul al doilea am reusit sa învingem în 12 dintre cele 18 primarii cu care am intrat în competitie. Prin urmare, în judetul Cluj, PNL a cîstigat 23 de primarii, ceea ce reprezinta un procent de 28,4% dintre primariile din judet, situându-se, astfel, mult peste media pe tara. De asemenea, mentionez ca suntem pe punctul de a ne majora procentul pe judet, în prezent fiind în negocieri cu sapte primari pe care i-am sprijinit în turul al doilea – independenti sau apartinând unor partide – precum si cu 21 de consilieri locali, care doresc sa vina în PNL, ceea ce va spori considerabil forta liberalilor clujeni”, a explicat Nicoara. În acelasi timp, liberalul a tinut sa precizeze ca pierderea de catre PNL Cluj a presedintiei CJ nu a fost decât un accident, datorat sentimentalismului ce îi caracterizeaza pe români. Optimismul lui Nicoara nu se opreste aici. ,, Rezultatele obtinute de PNL Cluj la alegerile locale ne îndreptatesc sa afirmam ca, cel putin la noi în judet, vom câstiga fara probleme alegerile generale din toamna, cu atât mai mult cu cât, comuna din care provine presedintele PD-L, Emil Boc, respectiv Margau, a optat pentru un primar liberal”, a explicat Nicoara în acelasi comunicat de presa.

Nicoara ataca

Dupa ce presa clujeana a început sa vuiasca în jurul liberalilor, prezentând tot felul de ipoteze în legatura cu consecintele alegerilor electorale, Marius Nicoara s-a vazut ,,obligat” sa dezminta zvonurile. În lipsa de explicatii cât de cât ,,verosimile”, prin intermediul unui comunicat de presa, acesta l-a acuzat pe Adrian Popa, fostul presedinte al organizatiei municipale a PNL de tradarea liberalismului, punându-i în cârca si rezultatul slab obtinut de liberali în urma alegerilor locale. ,,Rezultatele obtinute de PNL Cluj-Napoca se datoreaza, în primul rând, scandalurilor generate de aripa tradatoare Adrian Popa-Ovidiu Turdean. Acum se vede clar ca au tradat liberalismul în schimbul unor functii. În al doilea rând, rezultatele alegerilor se datoreaza si nominalizarii târzii a candidatului pentru Primaria municipiului Cluj-Napoca, iar în al treilea rând, corectitudinii de care am dat dovada, respectiv faptului ca am venit cu o echipa reala de consilieri locali, refuzând sa punem în fruntea listei asa-zisa locomotiva – senatori sau deputati care sa traga lista în sus, pentru ca apoi sa renunte la functia de consilier, asa cum au procedat reprezentantii altor partide”, se arata în comunicatul de presa. Totodata, acesta a precizat ca o demisie a presedintelui PNL Cluj nu ar fi justificata, tinând cont  de faptul ca, dupa Adrian Popa a distrus organizatia locala a PNL, Horea Uioreanu ,,a tras foloasele”, luând totul de la zero.

Replica lui Popa

Întrebat cum comenteaza acuzatiile aduse de fostul sau coleg de partid, Marius Nicoara, Adrian Popa a declarat ca Nicoara este un ,,looser” care nu stie sa piarda. ,,Nicoara? Cine e Nicoara? E un <<looser>> care nu stie sa piarda. Am vazut ca a pierdut alegerile pentru sefia Consiliului Judetean, dar e clar ca nu stie sa piarda. Ca orice om de nimic, lipsit de caracter, bineînteles ca a dat vina pe mine si pe cei care m-au urmat acum patru luni. Când am plecat a declarat presei ca plecarea noastra nu este nici o pierdere pentru partid, iar acum ne face pe noi vinovati. Este un mare mincinos”, a replicat Popa.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here