(Nimic) Diferit la licitaţie pentru pistele de biciclete

Clujenii ar putea avea in viitorul apropiat o modalitate mai sanatoasa de a se deplasa prin oraş, pusa gratuit la dispoziţie de Primarie, datorita realizarii din bani europeni a unei reţele de staţii self-service de biciclete şi mai multor piste in intregul oraş. De contractul in valoare de peste 3 milioane de euro s-a aratat interesata societatea Diferit, deja considerata una din societaţile „de casa” ale administraţiei locale.

Licitaţia pentru construcţia a 50 de staţii self-service pentru biciclete şi a 15 km de pista pentru biciclişti a fost demarata de Primaria Cluj-Napoca luna trecuta, iar ofertele au fost deschise in urma cu o saptamâna. Trei firme s-au aratat interesate de realizarea proiectului pe fonduri europene, investiţie estimata la aproape trei milioane de euro.
Contractul de finanţare de peste 17 milioane de lei, din care peste 13 milioane de lei sunt bani europeni, care vizeaza realizarea unei reţele de staţii self-service pentru inchirierea de biciclete pe traseul Floreşti – Cluj-Napoca – Apahida a fost semnat anul trecut intre primarie şi autoritatea de management, Ministerul Dezvoltarii. Achiziţia in cadrul proiectului a fost lansata abia in luna martie, dupa ce documentaţia a fost analizata de Agenţia Naţionala pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Deschiderea ofertelor a avut loc ieri la sediul primariei. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scazut.

Diferit a avut cea mai buna oferta

Cea mai avantajoasa oferta a fost inaintata de firma Diferit, care a cerut mai puţin de zece milioane de lei pentru realizarea lucrarilor. Diferit a mai realizat lucrari de reabilitare a drumurilor in Cluj-Napoca, primind 2,8 milioane de lei in 2004 şi 2,7 milioane de lei in 2005, iar cel mai important proiect câştigat la Cluj de SC Diferit a fost modernizarea din zona Pieţei Cipariu din 2007. Firma este patronata de familia Petrini, Daniela şi Nicolae, acesta din urma fost inginer in cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj. Diferit, in asociere cu turcii de la KIAT, a semnat cel mai valoros contract al municipalitaţii, de 140 de milioane de euro pentru asfaltarea strazilor din oraş pâna in 2014.
O alta oferta a fost inaintata de asocierea Integral SA – SC Lucrari Drumuri – Poduri Dâmboviţa SA – TB Tecnica SRL care au cerut peste 11 milioane de lei. De asemenea, asocierea dintre Viacor Engineering şi SC Rico SRL a cerut aproape 12 milioane de lei pentru aceste lucrari.
“Cel mai mic preţ l-a propus compania Diferit, peste 9 milioane de lei, in timp ce ceilalţi doi ofertanţi au avut preţuri de peste 11 milioane de lei. Am cerut clarificari de la doua ofertante şi urmeaza sa luam o decizie”, a precizat viceprimarul Laszlo Attila. Proiectul de bike-sharing este co-finanţat din bani europeni şi presupune amenajarea a 15 kilometri de pista şi 50 de staţii pentru depozitarea a 540 de biciclete intre localitaţile Apahida, Cluj-Napoca şi Floreşti.

Floreşti-Cluj-Apahida

Primaria Cluj vrea sa cheltuiasca circa 15 milioane lei (3,5 milioane de euro) pentru amenajarea a 14,5 km de piste pentru biciclişti, construirea a 50 de staţii de inchiriere şi achiziţionarea a 540 de biciclete, potrivit site-ului de licitaţii publice. Licitaţia a fost lansata in luna martie, iar termenul de depunere a ofertelor este 3 aprilie. Din cele 17 milioane de lei alocate pentru acest proiect, 13 milioane de lei sunt bani europeni. Clujul are in prezent circa 40 km de piste pentru biciclete. Pistele pentru biciclete vor fi construite intre Cluj-Napoca şi comunele Floreşti şi Apahida. 46 din cele 50 de staţii de inchiriere a bicicletelor vor fi realizate in Cluj, doua in comuna Floreşti şi doua in Apahida.
Dupa realizarea staţiilor de inchiriere, clujenii vor putea folosi gratuit una din cele 540 de biciclete pentru a se deplasa in orice parte a oraşului. Dupa folosire, vehiculul poate fi lasat la cea mai apropiata staţie de inchiriere, nefiind nevoie sa fie adus in locul de unde a fost luat. Bicicletele vor putea fi folosite in baza unui card emis la cerere de catre Primarie, pe baza buletinului. Pentru promovarea proiectului, Primaria Cluj are in plan sa mai plateasca inca 2 milioane de lei, echivalentul a circa 450.000 de euro, iar pentru atribuirea acestui contract se va face o noua licitaţie, dupa Paşti.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.