Lupta în instanţă dintre adevăraţii acţionari ai SC Floră Să, şi anume Vişan Olimpia, Inoan Măria, Ştefănescu Monica, Dunca Gheorghe, Galoş Viorică, Brumar Livia, Ripan Alexandru şi Zah Ana, pe de o parte, şi gruparea condusă de Bor Emilia şi Păcurariu Rozalia, de altă parte,  durează de ani de zile, fără că organele de urmărire penală să fi luat vreo măsură concretă faţă de învinuiţii acuzaţi de fapte grave, cum ar fi înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătura privată, tulburare de posesie, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, uz de fals sau furt calificat.

 

Cotidianul Bună Ziua Cluj a mai relatat despre modul în care procurorul de caz a reuşit să claseze, într-un timp record, şi anume mai puţin de o luna, toate infracţiunile de care învinuiţii erau anchetaţi, cu toate că simplă studiere temeinică a dosarelor ar fi durat mai mult timp.

În continuare, va prezentăm cum au reuşit falşii acţionari ai Floră SA să cumpere un imobil de pe strada Eroilor, fără a avea o calitate în firmă, şi cum a reuşit procurorul de caz să-i scoată basma curată de sub acuzaţiile de delapidare, fals în declaraţii şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

 

Cumpărături de peste 300.000 de euro, din banii altora

Într-o plângere penală data încă din anul 2011, acţionarii Flora SA arătau că grupul format în jurul lui Bor Emilia şi Păcurar Rozalia, prevalându-se de calitatea de membrii ai consiliului de administraţie al societăţii, au angajat firma în cumpărarea unui imobil de pe strada Bulevardul Eroilor nr.48, ap 3 de la Consiliul Local Cluj, în schimbul sumei record de 1.397.824 Lei, echivalentul a 331.238 euro, adică la 29000 euro/mp. Cu toate că faptă este nu doar abuzivă ci şi ilegală, procurorul de caz care a pronunţat soluţia de clasare cu privire la această infracţiune, în ordonanţa de clasare, nu a făcut nicio referire la această faptă penală, cu toate că la dosarul cauzei se regăseau înscrisuri referitoare la dubioasă tranzacţie.

Din câte se pare, cea care a perfectat tranzacţia în numele Flora SA, fără a avea calitatea necesară în acest sens, a fost Păcurariu Rozalia, fără însă a negocia sumă de bani ce urmă să fie plătită, fiind acceptată, fără rezerve, sumă cerută de către Consiliul Local Cluj.  Ba mai mult, pentru a putea achiziţiona imobilul respectiv, la sumă aceea exorbitanţă, făptuitorii au reuşit să contracteze şi un credit de la CEC Bank, credit garantat, culmea, tot cu spaţiile comerciale ale Floră SĂ.

 

Au luat un credit pe numele firmei de 2 milioane de euro

Potrivit unui memoriu adresat de către avocatul Anatol Pânzaru Judecătoriei Cluj, procurorul de caz care a dispus clasarea nu a efectuat nici măcar un număr minim de verificări pentru a stabili cum au reuşit falşii acţionari, în lipsă calităţii necesare, să contracteze un credit care depăşeşte sumă de 2 milioane de euro. Potrivit actelor de la dosar, preţul imobilului a fost achitat printr-un ordin de plată la data de 9 decembrie 2011, iar contractul de vânzare-cumpărare autentic a fost încheiat în aceeaşi zi la biroul notarial Pausan Delia, societatea Flora SA fiind reprezentată de falsă acţionară Păcurariu Rozalia.

Deşi Păcurariu Rozalia şi ceilalţi participanţi la concursul de infracţiuni format din delapidare, fals în înscrisuri şi uz de fals trebuiau cercetaţi în legătură cu faptul că au încheiat o asemenea tranzacţie fără a avea calitatea de acţionari şi fără a avea la bază mandatul Consiliului de administraţie al societăţii, procurorul de caz a dispus clasarea acestor infracţiuni, în timp record, fără a efectua chiar nici cele mai minime cercetări cu privire la legalitatea acestei tranzacţii şi fără a se pronunţa cu privire la faptă sesizată, fapt care în mod normal ar trebui să atragă nelegalitatea ordonanţei de clasare.

 

Câteva dintre infracţiunile de care sunt acuzaţi Păcurar şi compania (Codul Penal):

Art. 215 Delapidarea
Însuşirea, folosirea sau traficarea, de către un funcţionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 15 ani. În cazul în care delapidarea a avut consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Art. 290 Falsul în înscrisuri sub semnătură privată
Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Sabin Ripan (preluare bzc.ro)

eroilor 48cec bank

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.