Oficialii Directiei de Sanatate Publica au anuntat care sunt normele de igiena pentru taberele din acest an.

Unităţile care organizează tabere pentru copii şi tineri trebuie să respecte normele de igienă aplicabile în acest tip de unităţi,  dintre care amintim :
–    terenul  va fi amenajat pentru jocuri sportive şi recreere, împrejmuit, cu drenaj pentru apele pluviale.
–    clădirile vor fi reparate, igienizate înainte de începerea activităţii şi se va efectua curăţenie, dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare înainte de prima serie şi în intervalele dintre serii.
–    se va sigura apă rece curentă potabilă cât şi apă caldă pentru igiena individuală, a spaţiilor de cazare şi blocului alimentar. Dacă se utilizează o sursă proprie de apă  se va efectua  analiza chimică şi bacteriologică a apei de către un laborator acreditat, pentru aplicarea în timp util a eventualelor măsuri de curăţare, dezinfecţie sau filtrare a sursei de apă.
–    se va asigura colectarea  apelor reziduale în sistem de canalizare sau fosă septică vidanjabilă.
–    se va asigura dotarea  cu mobilier (dulapuri, paturi, mese, scaune) şi inventar moale (lenjerie, pături, perne, saltele) în cantităţi suficiente. Paturile suprapuse vor avea bare de protecţie şi scară de acces.
–    igienizarea lenjeriei de pat se va face in spălătorie proprie sau externă autorizată. Spălătoria proprie va fi dotată cu spaţii, aparatură şi mijloace tehnice pentru colectarea, spălarea şi dezinfectarea lenjeriei, cu respectarea circuitelor separate pentru rufăria murdară şi cea curată.
–    copii sau tinerii vor fi primiţi în tabără numai cu aviz epidemiologic favorabil de la medicul de familie (aviz însoţit de consemnarea antecedentelor vaccinale şi a eventualelor afecţiuni cronice – boli cardiovasculare, diabet, astm, alergii, etc.).
–    personalul taberei şi cadrele didactice însoţitoare vor avea efectuate examinările medicale obligatorii conform legislaţiei în vigoare.
–    controlul clinic (triaj epidemiologic) al copiilor, tinerilor şi însoţitorilor se va efectua înainte cu 24 ore de plecarea în tabără sau în ziua plecării. Nu vor fi primite persoane cu semne şi simptome de boli infecto-contagioase!

–    Triajul epidemiologic va fi efectuat de personal medico-sanitar (medic, asistent medical) cu consemnare în proces-verbal.
–     se va asigura asistenţa medicală a copiilor sau tinerilor  pe parcursul taberei  prin personal medico-sanitar, cu asigurarea  cabinetului medical, izolatorului şi trusei medicală de urgenţă cu dotare minimă.
–    se vor respecta cu stricteţe normele de igienă legate de achiziţia, transportul, depozitarea şi păstrarea alimentelor.
–    alimentaţia elevilor va cuprinde alimente cu valoare nutritivă (carne, carnate, lactate, fructe, legume) se vor evita dulciurile concentrate, prăjelile, alimentele foarte grase sau sărate.
–    dacă mesele se vor servi în altă unitate, organizatorul se va asigura că aceasta este autorizată pentru activitatea de preparare a alimentelor.
–    persoanele juridice care organizează tabere pentru copii şi tineri  se vor adresa Direcţiei de Sănătate Publică Cluj (str. Nicolae Bălcescu, nr. 16) pentru autorizare  sanitară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.