Deputatul clujean de la PSD, Aurelia Cristea, membră a Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci a anunţat că noul Cod Fiscal a fost modificat şi va intra în vigoare în 1 ianuarie 2016.

 

Conform acesteia, principalele schimbări făcute se referă la reduceri de TVA, impozite pe dividende şi  accize la carburanţi.

Cea mai bună măsură economică a ultimilor 5 ani, reducerea TVA-ului cu 5 puncte procentuale, prin care România va ajunge să aibă una dintre cele mai reduse cote de TVA din Europa, 19%, a fost adoptată astăzi de Parlament. După 12 ani, avem, în sfârşit, un nou Cod Fiscal şi un nou Cod de Procedură Fiscală, adaptat nevoilor actuale ale mediului de business şi economic.

Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală au fost votate în Plenul Parlamentului. Codul Fiscal a trecut aproape cu unanimitate:  306 „pentru”, o abţinere şi două voturi „împotrivă”.

„Susţinerea de care s-au bucurat la vot cele două Coduri arată clar un lucru: Guvernul Ponta şi coaliţia de guvernare au realizat unul dintre cele mai importante obiective pentru dezvoltarea economică a României pentru următorii 10 ani. Consecvenţa în a rescrie cele două coduri, abordarea curajoasă privind măsurile de relaxare fiscală, mixul de măsuri sociale şi liberale au putut fi cuprinse în aceste acte normative printr-un dialog continuu şi consistent, atât cu mediul economic, cu experţi din domeniul fiscal, cât şi cu opoziţia. Semnalul este clar: mediul economic are acum predictibilitate, stabilitate şi relaxare fiscală! Asta va însemna, implicit, creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi a consumului, precum şi reducerea sărăciei”, a declarat deputatul PSD Aurelia Cristea, membru al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci.

 

Patru prevederi  principale ale Noului Cod Fiscal:

 

1.Scăderea nivelului taxei pe valoare adăugată de la 24% la 19%

Vestea unei apropiate reduceri a TVA de la 24% la 19%  îşi are părţile ei bune dar presupune si asumarea anumitor riscuri. Din punct de vedere politic ar fi sinucigaş să te opui reducerii taxării consumului, aşa cum, de cealaltă parte, e discutabil să iţi creşti competitivitatea la export prin asemenea măsuri. Economiştii consultaţi de HotNews.ro sunt şi ei împărtiţi în două tabere: unii susţin reducerea TVA în vreme ce alţii atrag atenţia că nu e bine să iei acum o asemenea decizie. FMI şi Comisia Europeană nu sunt de acord cu măsura, spunând că dacă se ia decizia de a reduce TVA, golul de venituri astfel creat va duce la un deficit bugetar de 3.5%, peste normele convenite cu finanţatorii străini. De cealaltă parte, cei care sunt în favoarea deciziei spun că atât FMI cât şi Comisia calculează „aritmetic”, în timp ce economia funcţionează puţin diferit, Scăderea TVA poate avea un impact de antrenare în economie, iar scăderea încasărilor din TVA poate fi contrabalansată de încasări mai mari din impozit pe profit, dar şi din creşterea volumelor de vânzări.

 

2. Eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accizei de 7 eurocenţi/litru la carburanţi;

Premierul anunţase anul trecut că va reduce taxa pe stâlp şi că doreşte ca o parte din banii colectaţi din aplicarea ei să meargă către bugetele locale. Aplicarea taxei a afectat foarte mult în 2014 activitatea marilor companii. Eliminarea taxei pe construcţii speciale, cunoscută drept taxa pe stâlp, ar avea un impact negativ de 1,6 miliarde lei, reprezentând sume neîncasate anul viitor.

În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor estimează că va recupera, ca efect al eliminării taxei, circa 850 milioane lei din TVA, contribuţii sociale, impozite pe salarii şi alte taxe.
În urma eliminării taxei pe stâlp, Guvernul se aşteaptă pe termen mediu la un impact pozitiv asupra creşterii economice de 0,2 puncte procentuale şi o creştere cu 20.000 a numărului de locuri de muncă chiar de anul viitor.
Totodată, prin eliminarea taxei pe stâlp investiţiile în sectorul privat vor creşte cu 0,5 puncte procentuale.

Impozitul pe construcţiilor speciale a fost introdus la începutul anului trecut. Aplicarea taxei a fost propusă încă din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea. Taxa se aplica pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, platforme betonate, altele decât imobilele de producţie sau birouri, care erau deja impozitate.

 

3. Reducerea impozitului pe dividende la 5%;

Dacă în versiunea Guvernului impozitul pe dividende era redus la zero de la 1 ianuarie 2016, senatorii au votat impozitarea cu 5% pentru dividendele plătite de o firma locală către o alta firmă. În cazul persoanelor fizice impozitul pe dividende rămâne zero şi de asemenea, pentru persoanele fizice care realizează venituri din dividende, baza lunara de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă venitul în bani sau în natură, distribuit de persoană juridică, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut (art.175 alin 2).

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a precizat că actuala legislaţie fiscală este percepută în mediul economic şi social ca fiind „dificil de aplicat”, iar actualul Cod fiscal a fost construit astfel încât să conducă la simplificarea fiscalităţii şi la predictibilitate.

 

4. Introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, parţi de clădire şi terenuri;

Clădirile şi terenurile la care, până acum, se aplică regimul de taxare de TVA vor avea taxare inversă. Nu este o taxă în plus, nu este o taxă nouă, vorbim de TVA-ul care se aplică şi până acum, dar se va aplica prin taxare inversă. Este un sistem simplificat şi reduce totodată şi evaziunea. Am aplicat o legislaţie europeana, care este opţională, iar noi am aplicat-o pentru clădiri”, a explica Ioana Petrescu, cea care a propus iniţial această măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.