Premierul Victor Ponta a anunţat, in deschiderea sedintei de Guvern de azi, 29 ianuarie, ca intrarea in vigoare a noului Cod Penal nu mai poate fi amanata. Acesta va intra in vigoare sambata, la 1 februarie, fiind unul dintre obiectivele asumate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. In cazul in care apar probleme pe parcurs, acestea vor fi luate in discutie doar in cazul in care vor fi semnalate de  Consiliul Superior al Magistraturii,  Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General, a precizat Ponta.

„Sambata intra in vigoare noul Cod Penal, adoptat acum 4 ani. […] Eu sincer cred ca sistemul de justitie este pregatit, ca sunt coduri moderne si ca orice fel de probleme in aplicare la inceput … Asa a fost si la procedura civila, nu? A mers, si atunci s-a spus ca trebuie sa le amanam, ca se prabuseste tara. Nu s-a prabusit, dimpotriva, cred ca au avut un efect pozitiv”, a declarat premierul.

Seful Executivului a subliniat ca este specificat, in MCV, „ca obiectiv, intrarea in vigoarea la 1 februarie, iar daca apar probleme pe parcurs, doar la initiativa CSM, a Inaltei Curti si a Parchetului General veniti si spuneti de ce este nevoie, dar important este ca nu mai amanam, ca nu putem sa mai amanam. Dupa 4 ani ar fi total neserios.”

Conform noului Cod de procedura penală, au fost create două categorii de judecatori. Astfel, articolul 52  vorbeste despre competenta judecatorului de drepturi si libertati:

“Judecătorul de drepturi şi libertăţi este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia, soluţionează cererile, propunerile, plângerile, contestaţiile sau orice alte sesizări privind:

  • măsurile preventive;
  • măsurile asigurătorii;
  • măsurile de siguranţă cu caracter provizoriu;
  • actele procurorului, în cazurile prevăzute de lege;
  • încuviinţarea percheziţiilor, tehnicilor speciale de supraveghere sau cercetare ori a altor procedee probatorii potrivit legii;
  • administrarea anticipată a probelor;
  • orice alte cazuri prevăzute de lege.”

Art. 53 se referă la judecatorul de camera preliminara:

“Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia:

  • verifică legalitatea trimiterii în judecată precum şi a administrării probelor ori a efectuării actelor procesuale de către organele de urmărire penală;
  • soluţionează plângerile împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată;
  • soluţionează orice alte cauze prevăzute de lege.”

In procedura camerei preliminarii, judecatorul va verifica legalitatea trimiterii in judecata si a administratii probelor. Daca va constata ca probele au fost legal administrate si actul de sesizare al instantei este legal intocmit, judecatorul de camera preliminara va dispune inceperea judecatii. Conform art 345 alin 1, legalitatea sesizarii nu mai poate fi contestata pe parcursul solutionarii cauzei.

In instantele clujene, toţi judecătorii vor fi şi judecători de cameră preliminară, iar funcţia de judecator de drepturi şi libertăţi va reveni pe rând, fiecăruia, după cum au precizat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Cluj-Napoca, respectiv al Tribunalului Cluj.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.