Noul rector al USAMV a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate unde a vorbit despre planul său managerial, terenurile de sub Polus Center, unde se afla suprafața de cercetarea a Universității, dar și despre sentința definitivă și irevocabilă, obținută în cazul TOWER!

 

Profesorul universitar Cornel Cătoi l-a învins pe Groza la o diferență de trei voturi.

Până în prezent, Cătoi era decan al Facultății de Medicină Veterinară Cluj și a reușit să câștige competiția pentru postul de rector la mică distanță de contracandidatul său, Groza susținut de PSD!

Acesta va intra pe un  mandat de patru ani, timp în care poate  schimba la față imaginea USAMV Cluj!!!!

 

Competiția și câștigul

Reporter: Cum vi s-a părut cursa electorală pentru alegerea în actuala funcție pe care o dețineți, cea de rector al USAMV?

Cornel Cătoi : A fost o cursă dificilă. Au fost trei candidați pentru funcția de rector. Doi dintre ei erau din aceeași facultate. Doi veterinari în turul doi, astfel că se va știa că va fi un veterinar rector al USMV. Ca în orice campanie electorală au existat tot felul de discuții. Însă pentru prima dată în istoria Universității s-au făcut prezentări ale planurilor manageriale atât pe departamente cât și pe facultăți, într-un cadru foarte bine organizat pentru toți candidații. A fost o competiție publică și transparentă. În mare parte, pe majoritatea colegilor din universitate nu i-am cunoscut personal.

R: Care au fost punctele forte ale planului managerial prezentat de dumneavoastră ?

C.C: Realizările pe care le-am avut ca și prorector și decan, relațiile cu colegii ce s-au transmis prin viu grai de la o facultate la alta au contat. Am lucrat mult la regulamentele universității. Am propus internaționalizarea. Acest lucru înseamnă asigurarea unor competențe și abilități profesionale la nivelul Uniunii Europene. Apoi am propus dezvoltarea liniilor de studiu în limbi străine și cu profesori pregătiți. Mobilități de care didactice și studenți la nivel european în mai multe proiecte. Desigur, și internaționalizarea cercetării, lucru ce înseamnă integrarea diverselor grupuri de cercetători din universitate în grupuri din Europa . Se va constitui o rețea internațională de dezvoltare.

 

Proiecte și investiții

La capitolul investiții, pentru anul în curs, aceștia se pregătesc de  participarea la diferite proiecte și modernizarea  obiectivelor slabe din patrimoniu.

R:În ce proiecte va fi implicat USAMV în 2016?

C.C.: Proiecte sunt multe! Ar trebui extinse departamentele de medicină veterinară și în limba străină. Probabil vor exista specializări în plus. Spre exemplu avem departamentul de Agricultură predat în limba română, dar dorim să avem și o secție în limba engleză cu cadre didactice care să răspundă unor pretenții a studenților din afara țării.

Vom participa cu cereri de ofertă la proiecte de participare și cercetare. Suntem fruntași la acestea și ne propunem să păstrăm această poziție. Va exista o diversitate de astfel de proiecte, dar dezvoltarea serviciilor prin implicarea mai amplă a universității în mediul economic al societății în zona Transilvaniei. Vorbim de servicii de consultanță, de diagnostic și transfer tehnologic.

R: La capitolul investiții, ce modernizări sau în ce fel se va dezvolta Universitatea?

C.C.:  Avem o infrastructură bună, dar sunt anumite obiective de investiții ce trebuie reluate, precum Institutul pentru Științe Horticole, care în mai-iulie va fi terminat. Acolo, valoarea investiției s-a ridicat la zece milioane de euro. Pe urmă, în noua bibliotecă se face un proiect pentru informatizare și avem în patrimoniu anumite clădiri de la Jucu ce trebuie modernizate, renovate și încadrate în programele de cercetare.

În zona pădurii Hoia vom dezvolta o bază de cercetare și de transfer tehnologic în domeniul creșterii ovinelor și caprinelor în colaborare cu crescătorii de peste hotare. Mai sunt construcții vechi la Șapca Verde. În mare parte, vom investi și vom căuta să punem în valoare bunuri din patrimoniul USAMV.

 

Tower e obligată să predea terenul în starea inițială

La sfârșitul anului trecut, magistrații clujeni au decis rezilierea contractului încheiat în USAMV și SC Tower pentru edificarea unui ansamblu de blocuri pe unul dintre terenurile universității clujene. Potrivit soluției emise de magistrați, se ”respinge excepția prescripției extinctive a dreptului material la acţiune, invocată de SC Clark International, cu privire la cererea reclamantei de anulare a actului adiţional nr 4 la Contractul de asociere din 20 aprilie 2007. Admite în parte acţiunea precizată şi constată încetarea contractului de asociere în participaţiune, din 20 aprilie 2007, la data intrării în faliment a SC CI SRL, 23 sept 2010. Dispune anularea contractului de constituire a drepturilor de superficie şi a drepturilor de servitute autentificat sub nr la SCN Autentica şi a actului adiţional nr 4 la Contractul de asociere din 20 aprilie 2007. Dispune radierea menţiunilor făcute în CF în temeiul actului adiţional nr 4, la contractul de asociere  din 20 aprilie 2007, în CF-urile cu nr… Constată nulitatea clauzei inserate la art 328 la actul adiţional nr la Contractul de asociere din 20 aprilie 2007”.

Reamintim că patronul Tower, Mihai Chezan, și sora lui, Mihaela Barboș, au fost trimiși în judecată pentru țeapa imobiliară dată în cazul Tower. Ei sunt acuzați de procurorii DNA că au înşelat aproape 100 de clujeni. De asemenea, într-un proces civil, judecătorii clujeni au decis ca artizanul afacerii Tower să plătească opt milioane de lei în procesul de angajare a răspunderii patrimoniale deschis în cazul societăţii CLARK INTERNATIONAL, fosta firmă Tower.

Astfel că, noul Rector, Cornel Cătoi anunță că USAMV o obținut o sentință definitivă și favorabilă.

R:  Cu privire la terenul de sub clădirea Tower, care este situația actuală ?

C.C: Din câte știu, prin hotărâre judecătorească, terenul se întoarce în patrimoniul USAMV. Cei de la Tower au obligația să ni-l restituie la starea inițială. Nu știu ce se va întâmpla cu clădirea, dar pot să vă spun că USAMV a obținut o sentință definitivă și irevocabilă în această speță.

Va trebui să văd care sunt toate implicațiile și să hotărăsc ce să facem mai departe. Desigur, vom consulta și juriștii.

 

tower manastur

Universitatea despăgubită cu 8 milioane de euro pentru Polus Center

Dacă în trecut, USAMV avea o stațiune pentru cercetare în calitate de administrator, pentru realizarea mall-ului Polus Center, aceasta a fost despăgubită cu câteva milioane de euro.

R: Ce a însemnat construirea Polus Center, având în vedere că exista o stațiune de cercetare pentru studenți?

C.C : Acel teren era în administrarea Universității. Nu ne-a aparținut. Ținea de Agroindustriala. Au fost procese multe, dar noi am fost despăgubiți în urma distrugerii câmpurilor experimentale.

Acele câmpuri conțineau culturi de hamei, cereale, trifoi și multe altele

 

polus center

Viterbo a eșuat

În 2009 românii din Italia care doreau să îşi continue studiile universitare aveau posibilitatea ca de anul următor să se înscrie la cursurile „Centrului Universitar şi Cultural Român” din Viterbo al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Acest proiect însă a eșuat câțiva ani mai târziu. Potrivit lui Cătoi, principala cauză pentru închiderea Viterbo a fost lipsa cererilor de studiu.

„A fost o inițiativă a Universității în colaborarea cu Universitatea Tuscia. Prin acel proiect am ajutat cetățenii români ce lucrau în Italia, pentru a se angaja pe posturi mai bine plătite. Aveau posibilitatea de a deveni ingineri în domeniile Universității. Între timp cererea și concurența a scăzut, iar proiectul încet, încet s-a închis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.