Dupa ce presedintele Consiliului National al Rectorilor, Ecaterina Andronescu, a lansat propunerea ca examenul de bacalaureat sa fie organizat de universitati si nu de catre scoli, ca si pâna acum, Sindicatul Liber al Învatamântului Preuniversitar Clujean ia deja masuri pentru a se putea împotrivi în cazul în care propunerea ar fi pusa în aplicare.

În urma cu câteva saptamâni, Ecaterina Andronescu, presedintele Consiliului National al Rectorilor a venit cu o propunere care a socat întreaga Românie: examenul de bacalaureat nu trebuie sa mai aiba loc în licee, ci în universitati! Aceasta idee a fost perceputa de toata lumea drept una fantasmagorica  din cauza ca toti elevii înscrisi la bacalaureat ar trebui adusi în campusurile universitare, iar aici ar trebui nu numai examinati, ci si cazati. „Noi, universitatile, trebuie sa oferim ministerului varianta de a organiza bacalaureatul în universitati. Sunt convinsa ca astfel vom avea o examinare scoasa de sub spectrul fraudarii. Universitatile au camine si nu cred ca vor fi probleme cu cazarea candidatilor”, a declarat la acel moment Ecaterina Andronescu în cadrul unei dezbateri organizate de Uniunea Nationala a Studentilor din România. Motivul care a facut-o pe presedinta CNR sa se gândeasca la aceasta propunere a fost dorinta de a elimina orice tentativa de copiat din partea elevilor în cadrul examenelor. Pentru a-si sustine teza, fostul ministru al Educatiei a dat exemplul competitiilor nationale ce se desfasoara la Universitatea „Politehnica” din Bucuresti si care nu au fost niciodata suspectate de furt, potrivit Ecaterinei Andronescu. De asemenea, propunerea acesteia nu a fost lipsita de sutinatori. Rectorul Universitatii din Bucuresti, Ioan Pânzaru, a fost de acord cu aceasta idee aratându-se mai degraba dispus sa organizeze bacalaureatul în universitate decât sa renunte la ponderea respectivului examen în media de admitere la facultate: „Eu as rezona la ideea doamnei rector care propune o schimbare. Nu trebuie sa credem ca metodele vechi si verificate sunt întotdeauna cele mai bune”, a declarat presei Ioan Pânzaru.

SLIPC se împotriveste

La gândul ca aceasta idee ar putea fi luata în considerare de catre Ministerul Educatiei, Sindicatul Liber al Învatamântului Preuniversitar Clujean a postat pe blogul SLIPC urmatoarea întrebare: “Sunteti de acord ca examenul de Bacalaureat sa fie organizat de universitati?”. Presedintele sindicatului, Lucia Cojocaru, ne-a declarat ca nu este de acord cu aceasta propunere si, în caz ca ea ar merge mai departe, sindicatul trebuie sa aiba argumentatia necesara unei împotriviri. “Se vehiculau în aceasta vara tot felul de zvonuri si propuneri ca examenul de Bacalaureat sa fie organizat de universitati si nu de catre scoli. Asa ca noi am vrut sa cerem parerea oamenilor din sistem pentru a avea argumentatia necesara. Noi sprijinim ideea ca acest examen sa aiba loc în continuare în scoli iar argumentele sunt multe: profesorii din scoli cunosc cel mai bine elevii si cerintele iar baza acestor examene este de competenta profesorilor din scoli. S-a spus atunci ca s-ar asigura logistica examenului si cazarea elevilor, însa ar fi o cheltuiala în plus”, a afirmat Lucia Cojocaru, presedintaSLIPC . De asemenea, aceasta ne-a mai marturisit ca majoritatea raspunsurilor primite la întrebarea lansata pe blogul sindicatului au fost împotriva organizarii bacalaureatului de catre universitati.

“Propunerea ar putea fi stralucita”

În cazul în care idea Ecaterinei Andronescu va fi pusa în practica, la sfârsitul studiilor liceale, peste 200.000 de elevi se vor deplasa pentru doua saptamâni catre cea mai apropiata universitate. Nu se stie, însa, cum anume ar putea fi cazati cei care nu provin dintr-un oras în care se afla institutii de învatamânt superior, având în vedere ca deocamdata nu exista spatii suficiente nici macar pentru studenti. Purtatorul de cuvânt al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Mihaela Suciu, a declarat presei dupa ce a fost lansata aceasta idee: “Propunerea ar putea fi stralucita dar exista posibilitatea sa nu-si gaseasca resorturi în realitate, din punctul de vedere al costurilor si resurselor umane”.

Nici universitatile nu sunt de acord

Cristina Nistor, purtator de cuvânt al Universitatii Babes-Bolyai, ne-a declarat ca nu stie prea multe despre aceasta propunere, dar ca oricum nu este de acord cu ea: “Bacalaureatul este, ca în orice alta tara, un examen national, care verifica setul de cunostinte acumulat de catre elevi în timpul liceului asa ca cei mai legitimi si în masura sa organizeze acest examen sunt profesorii din cadrul învatamântului preuniversitar. Acest examen trebuie sa contina teste din toate domeniile: la limba româna, la matematica, la o limba straina etc.”

De asemenea, purtatorul de cuvânt al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Catalin Popa, a afirmat ca “nu se poate organiza bacalaureatul în universitati. Cu toate ca o comunicare mai buna între universitati si licee ar fi de folos, aceasta ar trebui sa aiba loc în procesul de formare si nu la evaluarea finala a elevilor. Dar aceasta este doar opinia mea personala pentru ca nu exista o parere a Universitatii Tehnice, Cluj-Napoca din moment ce nu  a fost initiat înca un astfel de proiect”.  

“Actuala forma de organizare este corecta si fireasca”

Se pare ca ideea unei schimbari astfel încât bacalaureatul sa fie organizat de universitati nu este agreeata nici de inspectorii scolari. „Personal consider ca bacalaureatul, fiind un examen de evaluare a competentelor dobândite de elevi la finele liceului, este o problema interna a învatamântului preuniversitar, de aceea consider ca actuala forma de organizare este corecta si fireasca. Cred însa ca bacalaureatul nu ar mai trebui sa fie criteriu de admitere în universitati si atunci nu ar mai exista atâta presiune pe organizatori si suspiciune în privinta corectitudinii desfasurarii acestuia”, sustine Hadrian Arion, inspectorul scolar general al judetului Cluj.

 

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.