Valeriu Gheorghiță

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, șeful campaniei de vaccinare, a explicat reacţiile adverse care pot fi întâlnite la unele persoane, ca urmare a administrării vaccinului anti-coronavirus ce a ajuns ieri în România și a ezitării cetățenilor români de a se vaccina anti-coronavirus.

Reacții de intensitate ușoară-medie

Potrivit șefului campaniei de vaccinare, reacțiile întâlnite până acum, în urma vaccinării, „sunt de intensitate ușoară-medie”.

„Sunt reacții adverse locale. Durere la locul de administrare, roșeață, tumefacție. Se mai poate înregistra ușoară febra, dureri articulare sau musculare.

Ca reacții majore au fost dureri majore dar s-au înregistrat doar la persoane cu istoric alergic precum alergii anafilactice”.

Citește și Ce conține vaccinul anti-Covid. Contraindicații și atenționări

Oamenii pot decide ce să facă

Întrebat de decizia oamenilor de a se vaccina, medicul Valeriu Gheorghiţă a subliniat că „oamenii pot decide în cunoștinţă de cauză ce vor sa facă”.

Acesta a mai afirmat că este normal ca cetățenii să aibă dubii privind vaccinarea.

„Fiecare ezitare, fiecare întrebare este legitimă, noi trebuie să fim capabili să oferim răspunsuri fiecărei persoane. Trebuie să discutăm cu medicii, acum sunt foarte puține contraindicații”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citește și Preşedintele României şi premierul vor fi vaccinaţi contra Covid-19

Nu se știe cât durează imunitatea dată de vaccinul anti-coronavirus

Potrivit declarațiilor șefului campaniei de vaccinare, nu se știe cât durează imunitatea dată de vaccinului anti-coronavirus, dar „se consideră că acest răspuns va fi mai mare decât cel dat de imunizare pe cale naturală”.

„Se estimează pe baza datelor medicale că răspunsul imun va fi de o durata mai mare. La acest moment, datele sunt dinamice. Ne adaptăm la toate datele științifice. În Anglia s-a ajuns la 1 milion de persoane vaccinate fără a exista efecte adverse majore. Privind timpul de lucru imun, datele sunt în dinamică.

Fiecare etapa din strategia de vaccinare are obiectivele ei. Prima etapa privește protecția sănătății personalului medical. pentru ca ei lucrează. In a doua etapa, când vor fi vaccinați general, se va diminua impactul virusului, nu va exista cazuistica dramatică si nici decese așa multe”, mai spus medicul militar.

Citește și Majoritatea persoanelor infectate cu Covid-19 sunt imune la virus

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.