Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Cluj (ISJC) si cei ai Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) au prezentat, luni, concluziile controalelor efectuate în unitatile scolare în privinta stadiului lucrarilor de reparatii.

Acordarea sau retragerea autorizatiei de functionare pentru anul scolar 2008-2009 este conditionata de executia acestor lucrari de reabilitare.

Autoritatea de Sanatate Publica a verificat în lunile iunie-iulie unitatile de învatamânt din judet din punct de vedere al respectarii conditiilor igienico-sanitare si al situatiei lucrarilor de reparatii.

Potrivit ASP, din totalul de 940 de unitati din învatamântul preuniversitar, 505 (54%) au autorizatie de functionare, în timp ce 435 (46%) nu sunt autorizate sanitar, cele mai multe fiind în mediul rural. Deficientele constate se refera la lipsa apei potabile curente, inexistenta unui sistem corespunzator de evacuare a deseurilor lichide si solide, cladiri degradate, sisteme de încalzire necorespunzatoare, precum si inexistenta unui gard împrejmuitor. Apa nu este potabila în unitatile de învatamânt din Izvoru Crisului, Calatele, Catina, Cojocna, Margau, Feleacu, Mociu si Sacuieu. Primariile sunt obligate sa monitorizeze calitatea apei potabile asigurate în scoli, dar numai în sase comune clujene se realizeaza corect acest lucru: Apahida, Baisoara, Cornesti, Jucu, Luna si Margau. Comparativ cu anul 2007, în acest an a crescut cu 4% numarul unitatilor de învatamânt autorizate, iar ASP apreciaza ca vor mai putea fi autorizate si alte scoli, gradinite si licee în care se fac reparatii. În perioada 25 august-15 septembrie vor avea loc alte actiuni de control în unitatile de învatamânt, pentru evaluarea gradului de remediere a deficientelor si a pregatirilor pentru anul scolar 2008-2009. (A.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.