Adina Socaciu a fost numită, fără susținerea unui concurs, în funcția de director interimar la Agenția de Protecția Mediului Cluj. Fiica ei, Daniela Socaciu, este inginer la Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, instituție care se ocupă de rampa de deșeuri a Clujului. Dacă până acum avizul de mediu pentru acest proiect a fost scos cu forcepsul, următorul pas, cel de obținere a autorizației de mediu, se va face ca într-un dans de vals între cele două instituții implicate: CJ Cluj și APM Cluj.

Adina Socaciu a fost numită intempestiv, fără susținerea unui concurs, în postul de director interimar al Agenției de Protecția Mediului Cluj. A absolvit studiile cu nivel de licență la 32 de ani și, ulterior, a urmat un master de profil în cadrul UBB.

Adina Socaciu

Până acum a ocupat funcția de șef Serviciu Deșeuri din cadrul APM Cluj.

Fiica ei, Daniela Socaciu, este inginer în cadrul RADP Cluj, adică tocmai instituția care se ocupă de administrarea rampei de deșeuri a Clujului. Fiul ei este într-o relație cu Raluca Drăgan, patronul societății ECOLOGY VIEW, care își are domeniul de activitate în consultanța de… mediu.

Potrivit declarației de avere din 2018, Adina Socaciu împreună cu soțul ei, cadru militar în rezervă, au un apartament de dinainte de anii 90, două mașini. Pe lângă salariul încasat de la APM ea a mai câștigat și de urma activității de formator.

Problema autorizațiilor de mediu pentru centrul de deșeuri va fi rezolvată!

Astfel, numirea lui Socaciu în funcția de șef al APM Cluj va rezolva, cel puțin, problema autorizării centrului de deșeuri.

Recent, Alin Tișe, șeful CJ Cluj, instituția care administrează proiectul centrului de deșeuri, a declarat că așteaptă autorizația de mediu.

”Am făcut o procedură simplificată și am dat RADP-ului provizoriu administrarea CMID-ului. Și acolo s-a contestat. Acum suntem la Curtea de Apel și așteptăm să se soluționeze cât mai repede situația. Dacă Curtea de Apel va spune că am greșit atunci când am dat provizoriu RAD-ului va trebui să repetăm. Dacă Curtea va spune că am făcut bine va anula atunci decizia Bucureștiului și vom încheia de îndată contractul cu RADP-ul.

Acesta este motivul pentru care stăm cu celulele închise cu cheie, deși ele sunt operaționale, sunt gata. Avem recepția făcută, avem avizul de la Ape, avem avizul de la Mediu și suntem în faza obținerii autorizației de mediu. E în perioada de dezbatere publică, în 30 de zile vom aveam inclusiv autorizația integrată de mediu”, a declarat Alin Tișe în cadrul ședinței de consiliu județean.

Ulterior, CJ Cluj a câștigat procesul cu firma care a contestat procedura de administrare a centrului de deșeuri.

RADP Cluj a preluat proiectul centrului de deșeuri

În toamna anului trecut, CJ Cluj a dat contractul pentru realizarea centrului de deșeuri instituției din subordinea Primăriei Cluj Napoca, RADP Cluj Napoca. Motivul a fost că antreprenorul angajat să ducă lucrarea la bun sfârșit a plecat de pe șantier.

 ”Au fost generate costuri suplimentare datorită producerii unor degradări care au condus la necesitatea realizării unor consolidări și stabilizări suplimentare, care au trebuit să fie preluate și remediate de următorul antreprenor (S.C KRANZ EUROCENTER S.R.L. – INSTITUTUL DE STUDII ȘI PROIECTĂRI ENERGETICE (ISPE), n.red.), situaţie care s-ar putea repeta (a doua oară) și în cazul de faţă în cazul în care nu se intervine urgent. Primăriile din Judeţul Cluj au înregistrat costuri suplimentare semnificative cu transportul deșeurilor la alte depozite conforme. Proiectul a intrat în noul ciclul financiar european perioada 2014 – 2020, de 5 ani, procedurile complexe de fazare necesare pentru a nu pierde finanţarea fiind derulate (activităţi ce nu erau prevăzute). Cel de-al doilea contract de finanţare a ajuns aproape de final, existând riscul ca proiectul să devină nefuncţional, iar finanţarea primită să fie restituită, în cazul în care constructorul nu a realizat lucrările conform acordului”, arată reprezentanții CJ Cluj.

CJ Cluj a câștigat procesul pentru administrarea centrului de deșeuri

La sfârșitul acestei luni, CJ Cluj a câștigat procesul în care o societate din București a contestat modalitatea în care centrul va fi dat în administrarea RADP Cluj Napoca.

„Admite plângerea formulată de petentul Jud. Cj împotriva deciziei CNSC nr. 21679/804/C3 din 03.06.2020 pe care o modifică în tot, în sensul că respinge contestaţia formulată de contest. E S SA ca fiind formulată de o persoană lipsită de interes. Admite cererile de intervenţie voluntare accesorii în favoarea petentei formulate de intervenientele RADP Cj şi ADI E M Cj. Respinge solicitarea intervenientei ADI de acordare a cheltuielilor de judecată. Decizia este definitivă şi executorie. Pronunţată în data de 29.07.2020 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre  982/2020  29.07.2020”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Cluj din 29 iulie 2020.

Cine sunt oamenii de afaceri care au reziliat contractul

Firma Kranz Eurocenter este a lui Corin Boian, cunoscut pentru faptul că a fost denunțătorului Elenei Udrea din dosarul Gala Bute, dar și pentru aplecarea pe care o are față de democrat-liberali. Kranz Eurocenter este antreprenor general la unul dintre cele mai mari proiecte de ski din România, în valoare de 70 de milioane de euro, realizat in proporție de 15-20% în Parâng.

Unele dintre aceste afaceri girate de firma lui Boian sunt cercetate de procurorii DNA

Administratorii ISPE SA sunt GHEORGHIU IOAN DAN, NICOLESCU ANDREI CRISTIAN și GEORGESCU OCTAVIAN DAN. Dan Ioan Gheorghiu a fost numit în 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Ulterior, el a devenit vecin de apartament cu Ponta. Anul acesta, Gheorghiu a fost propunerea României pentru boardul Agenţiei Europene pentru Reglementarea Energiei. Gheorghiu se află în relații de prietenie și cu Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi și-au petrecut împreună vacanțele. În acționariatul ISPE se mai regăsește Viorel Gafița, care controlează firma prin intermediul unei alte societăți. Înainte de 1989, Gafița a lucrat în comerțul exterior.

Un alt numitor comun al lui Gafița și Gheorghiu este reprezentat de Dan Ioan Popescu (DIP), care nu mai are nevoie de nicio prezentare, informațiile despre el fiind disponibile la o simplă căutare pe internet.

Proiectul CMID Cluj

Investiția „Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor” are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, fiind realizată de Consiliul Județean și cofinanțată din fonduri europene. Centrul realizat la Cluj este cel mai mare de acest tip din România, având o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri. Obiectivul va asigura depozitarea, în condiții ecologice, a deșeurilor menajere de pe teritoriul întregului județ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.