Asociația clujeană Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, cu sediul pe strada Suceava nr. 17, Cluj Napoca, a primit de la Guvernul Orban aproape un milion de euro. Unul dintre orincipalele puncte din programul asociației este susținerea autonomiei ținutului secuiesc.

Faptul că această asociație a primit banii respectivi reiese din cadrul unor hotărâri hotărâri desecretizate recent, la solicitarea ziarului maghiar HVG.

În anul 2011, guvernul de la Budapesta a oferit 277 milioane de forinți – echivalentul a 997.200 de euro la cursul din acea vreme – către trei organizații maghiare din România care susțin autonomia Ținutului Secuiesc.

Tot în 2011 a fost înființat și Fondul Bethlen Gábor, o fundație care administrează sumele direcționate de guvern către comunitățile maghiare din străinătate. Conform site-ului oficial, misiunea principală a Fondului este „de a oferi sprijin pentru prosperitatea individuală și comunitară, dezvoltarea financiară și spirituală a maghiarilor” de dincolo de granițe. Totuși, guvernul Orban a eludat această instituție în transmiterea celor 787 de milioane de forinți, mai arată HVG. 

Cel mai mare beneficiar a fost Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), care a primit 265 de milioane de forinți (954.000 de euro). Publicația Transtelex notează că în acea perioadă, partidul lui Orban, Fidesz, dorea să înființeze o formațiune condusă de László Tőkés (care este și președintele CNMT), nemulțumit de colaborarea cu UDMR. În acea vreme, László Tőkés propunea înființarea Partidului Popular al Maghiarilor din Ardeal. „Este o iresponsabilitate”, îl combătea liderul UDMR, Markó Béla, susținut și de alți lideri UDMR, conform Radio România Actualități.

Printre obiectivele CNMT se numără „apărarea drepturilor și intereselor comunității maghiare din Transilvania și sprijinirea aspirațiilor spre autonomie – bazate pe dreptul la o autodeterminare internă cuprinzătoare – pe care le nutreşte această comunitate”, conform site-ului oficial. 

Alte 12 milioane de forinți (21.600 de euro) au fost împărțite în mod egal între Consiliul Național Secuiesc (CNS) și Asociația Siculitas. Ambele sunt organisme care luptă pentru autonomie, Siculitas fiind doar un alt braț al CNS. 
Fondat în 2003, Consiliul Național Secuiesc este condus de Izsák Balázs și dorește autonomia Ținutului Secuiesc după model catalan. Pe site-ul oficial se arată că cea mai recentă hotărâre a CNS datează din decembrie 2021 și se referă la „cartea de identitate secuiască”. 

În document se afirmă că CNS „a elaborat Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc cu o viziune a viitorului regiunii, cu instituțiile publice ale autonomiei viitoare, a trasat limitele administrative externe și interne ale Ținutului Secuiesc și a creat simboluri referitoare la istoria și cultura Ținutului Secuiesc: drapelul, stema și denumirea simbolică prescurtată a regiunii”. În continuare, CNS decide instituirea „cărții de identitate secuiești”, care odată intrată în circulație „va fi administrată de o organizație/ instituție desemnată de Comitetul Permanent al Consiliului Național Secuiesc”.

Celelalte organizații care au primit finanțări de la guvernul maghiar în 2011 sunt: 

Asociația Civică Főnix (Slovacia) – 190 milioane HUF (684.000 de euro)

Asociația Culturală Maghiară Subcarpatică (Ucraina) – 122,7 milioane HUF (441.720 de euro)

Consiliul Național Maghiar (Serbia) – 90 milioane HUF (324.000 de euro)

Pro Futuro Hungarica (Slovacia) – 50 milioane HUF (180.000 de euro)

Comunitatea Democrată a Maghiarilor din Croația – 34,3 milioane HUF (123.480 de euro)

Asociația Civică Agenda (Serbia) – 23 de milioane HUF (82.800 de euro)

5 COMENTARII

  1. Promovarea și susținerea autonomiei teritoriale încalcă articolul 1 din Constituția României care stabilește că;; ” România este stat national unitar și indivizibil. Încălcarea constituției este act de trădare.

  2. Nu pot să-mi imaginez, cum au putut fi atât de tolomaci guvernanții și președinții noștri, tolerând asemenea acțiuni anticonstituționale ??????
    Și nici acum, după excesele ordinare ale lui Orban, ai noștri par a nu face nimic.
    Atunci, cum să mai votezi PSD sau PNL ? În nici un caz !!!!

  3. Vasile Vasile – Așa văd și eu, dar când văd până și eu, e târziu și e f. greu să mai schimbăm ceva … Acum cred/mă tem că nici rușii nu ne vor mai ajuta .

  4. Prin lege votata in parlament, „romania” a devenit o corporatie in 1991 reprezentata prin ministerul de finante iar bnr este o banca privata (care apartine de bank of international settlements din geneva) cu drept de emitere de moneda pentru aceasta corporatie. romania NU este o tara asa cum bNr NU este nationala. restul e gargara. Shalom goyimi imbecili!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.