Imobilele vechi si neingrijite din Dej au inceput sa reprezinte un adevarat pericol pentru locuitori. O casă veche de pe strada Nicolae Iorga din Dej s-a prăbușit în această dimineață iar altă clădire din vecinătate stă să cadă și ea.

Casa s-a prăbușit iar la fața locului au venit echipe de intervenție, care n-au găsit victime, căci casa e nelocuită, dar incidentul se putea încheia cu o tragedie dacă în acel moment pe stradă circulau pietoni, informează dejeanul.ro. Locuitorii din zonă spun că au făcut nenumărate sesizări la autorități, prin care le-au adus la cunoștință pericolul, dar nimeni nu a făcut nimic.

Primarul Costan Morar spune că Primăria nu a putut face nimic în această privință, căci proprietatea e una privată. „Primăria Municipiului Dej nu poate interveni acolo unde responsabilitatea efectuării lucrărilor de întreţinere sau îngrijire necesare revine proprietarului. Conform Codului Civil proprietarul este obligat să întreţină clădirea aflată în proprietatea sa astfel încât aceasta să se păstreze în stare bună. Precizăm că la finalul anului trecut Executivul a venit în fața Consiliului Local cu o propunere de majorare a impozitului cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan. Ulterior adoptării acesteia, Serviciul de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a demarat procedurile necesare pentru identificarea clădirilor şi terenurilor neîngrijite din intravilanul municipiului Dej pentru punerea în aplicare a prevederilor legale și majorare impozitului de la 1 ianuarie 2019. ”Chiar dacă imobilul de pe strada Nicolae Iorga se afla într-o stare de degradare, legea nu permite să se intervină cu lucrări finanțate din banul public acolo unde este vorba despre proprietate privată. Singurul lucru pe care administrația locală îl poate face, și pe care l-a și făcut, este acela de a le pune în vedere proprietarilor obligația de a își întreține clădirile proprietate privată, și de a veni cu măsuri de responsabilizare a acestora. În situații precum cea cu care ne-am confruntat în această dimineață administrația intervine pentru înlăturarea efectelor din zona afectată. Astfel s-a intervenit la fața locului prin echipele SADP și Poliția Locală pentru a curăța strada și a securiza zona. În perioada următoare se va interveni pentru refacerea zidului de sprijin dinspre strada Siretului. Pentru că și imobilul din vecinătate reprezintă un pericol am luat legătura cu proprietarul acestuia pentru a găsi urgent soluții de a evita o situație similară, iar noi vom sprijini cu ceea ce este posibil în limite legale”, a explicat Morar.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here