O firmă din Cluj-Napoca se pregătește să dea administrația locală în judecată din cauză că un teren pe care a edificat locuințe a fost împărțit în patru unități teritoriale de referință (UTR) care au regimuri de construcție diferite. Vina o poată, pe de o parte, consorțiul de firme care s-a ocupat, în mod ilegal, de realizarea Planului Urbanistic General (PUG) din 2014 și, pe de alta, primăria clujeană, pentru că a acceptat ca urbanizarea orașului să fie făcută pe baza unui document realizat fără respectarea normativelor impuse de lege. Patroana firmei este Margareta Birdea, o clujeancă despre care s-a scris că, într-un moment critic al vieții ei, a angajat mercenari pentru a își recupera fetița din Palestina.

O clujeancă a cumpărat o parcelă de teren cu o suprafață de 4.300 mp în zona Calea Turzii. În 2012, terenul a fost dezmembrat în două parcele, una de 4186 mp și alta de 114 mp. Ulterior, între anii 2014 – 2015 au fost emise 3 autorizații de construire, s-a realizat un drum de acces cu o lățime de 5 m, iar imobilele au fost înscrise în trei CF-uri diferite. În această perioadă, după obținerea autorizațiilor de construire și edificarea imobilelor, pentru a putea vinde locuințele, proprietara terenului a trebuit să dezmembreze parcela de teren de 4186 în trei alte parcele. După dezmembrare, ținând cont că parcela de teren era un imobil înscris într-un UTR și cele trei parcele rezultate trebuiau să facă parte din același UTR (unitate teritorială de referință).

Însă, PUG-ul din 2014 a ”fărâmițat” cele trei parcele în patru UTR-uri diferite: o porțiune cu front la Calea Turzii a fost inclusă în UTR UEc, altă porțiune în UTR VPr, a treia în UTR ULiu, iar alte bucăți din această parcelă au rămas incluse, conform PUG-ului din 1999, în L3c.

Astfel, urbaniștii administrației locale au realizat un puzzle pe un teren de 4.000 mp aflat pe Calea Turzii.

Problema este că fiecare UTR impune proceduri distincte de autorizare și de construire.

”Aceasta este vătămarea reală a subscrisei, prin astfel de legiferări haotice și fără sens blocându-se dreptul de proprietate. Niciun argument pe care ați alege să îl aduceți nu poate susține ideea de oportunitate sau coerență urbanistică, cu atât mai mult cu cât, din punct de vedere urbanistic imobilul nostru fusese autorizat deja, anterior adoptării PUG-ului, fapt care presupunea că deja s-a demarat procedura de urbanizare care în mod logic trebuia să vizeze întreaga noastră proprietate, astfel cum aceasta a fost demarată deja prin acte emise de Primăria Cluj”, arată femeia în plângerea adresată Primăriei Cluj-Napoca, prima etapă a procedurii prin care clujeanca se pregătește să dea administrația locală în judecată.

Primăria Cluj-Napoca pierde pe bandă rulantă procesele deschise pe tema PUG-ului din 2014

Planul Urbanistic General realizat în 2014 este o catastrofă. Documentul în virtutea căruia se dezvoltă orașul de 10 ani este realizat fără respectarea legislației de către Universitatea Tehnică Cluj Napoca și firma de arhitectură Planwerk. Licitatia pentru PUG a fost câștigată de Universitatea Tehnică Cluj Napoca (UTCN) care a cerut pentru realizarea PUG-ului 2,4 milioane de lei fără TVA. Pe lângă arhitecții UTCN-ului s-au mai asociat birourile de arhitectură Planwerk și Bogart, subcontractorii USAMV și societățile IHS România și DASAT Invest. DASAT Invest este deținută de profesorul UTCN, Gavril Torsin, cealaltă societate, IHS Romania (Institute for Housing and Urban Development Studies Romania) este deținută de off-shore-ul Institute for  Housing and Urban Development Studies BV, de Nicolaie Țarălungă și de Sorina Racoviceanu. 

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a avut o tentativă de a reactualiza PUG-ul din 2014, dar intenția s-a transformat într-un fiasco.

A contractat serviciile firmei Synergetics Corporation pentru ca, ulterior, să refuze să pună la dispoziția angajaților acestei societăți documentațiile pe care trebuiau să lucreze. 

Această situația a ”funcționat” timp de un an și jumătate. Apoi, intempestiv,  administrația locală a trimis firmei o notificare în care denunța contractul pe motiv că proiectanții nu au făcut nimic.

Ulterior, firma a intrat în insolvență, iar administrația locală clujeană nu a mai realizat niciun demers pentru actualizarea PUG-ului din 2014.

Femeia de afaceri care a apelat la mercenari ca să își recupereze copilul din Palestina

Acționarul majoritar al firmei Marnel Conserv SRL, societatea care se pregătește să dea în judecată Primăria Cluj-Napoca, este Margareta Birdea. Ea a povestit despre cum, după ce s-a căsătorit un palestinian, soțul i-a luat fetița pentru a o duce într-o excursie ca să își viziteze țara natală. Doar că vizita s-a prelungit la peste un an de zile, timp în care copilul a fost înscris la școală. În disperarea de a își recupera fetița, Birdea s-a împrumutat de la cunoscuți și a plătit mercenari pentru a putea recupera copilul. Într-un final, ea a reușit să își aducă copilul în Cluj-Napoca. 

Cum a fărâmițat PUG-ul din 2014 proprietatea unei clujence

Parcela de teren de pe Calea Turzii a fost împărțită astfel:

-UTR UEc presupune imobile comerciale de mari dimensiuni, fiind obligatorie elaborarea unei documentații PUZ pe întregul UTR

-UTR VPr presupune reglementări și restricții absolute de edificare, instituind retrageri categorice

-UTR ULiu presupune o procedură de urbanizare/schimbare a destinației terenurilor agricole sau libere care se va realiza în concordanță cu etapizarea reglementată în PUG.

În acest context, trebuie menționat că Legea 350/2001, care prevede modalitatea în care se elaborează un PUG, prevede următoarele: ”se interzice redactarea PUG-ului pe suport topografic vechi, care nu reflectă situația reală din teren”, adică exact cum a fost realizat PUG-ul municipiului Cluj-Napoca din 2014.

Practic, prezentarea doar a acestui articol de lege în fața instanței demonstrează faptul că planul urbanistic al orașului Cluj-Napoca a fost făcut pe o documentație veche, adică nelegal, fapt care ar trebui să ducă la anularea lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.