Chiar dacă contractul de renovare a statuii lui Mihai Viteazu trebuia finalizat de ceva vreme, statuia din Piața Mihai Viteazu se află în continuare sub prelata de protecție.

Firma care se ocupă de renovare este Euras SRL din Satu Mare și a mai avut contracte cu administrația județeană care au ”suferit” de suplimentări de fonduri.

Societatea a lucrat la renovarea turnului Primăriei Cluj Napoca și a primit o suplimentare de contract pentru lucrările care s-au derulat aproximativ trei ani de zile.

Euras SRL este legată de afacerile fostului secretar de stat din Ministerul Culturii, Csilla Hegedus. Patronul firmei, Mircea Lețiu ”a absolvit cursurile post-universitare de reabilitare a monumentelor istorice organizate în cadrul Facultății de Istorie din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, în colaborare cu Fundația Transilvania Trust”.

Potrivit declarației de interese a fostului secretar de stat Csilla Hegedus, una dintre firmele tatălui ei, Szabo Balint, a fost asociat cu societatea Euras. Firma la care Hegedus face referire este Utilitas CCPDRPC SRL. Împreună, cele două firme au câștigat o licitație în județul Brașov în valoare  de 756.325 de lei, fără TVA. De asemenea, fundația Transilvania Trust este patronată de tatăl lui Hegedus.

Clădirea în care se află sediul principal al Primăriei Cluj-Napoca a fost inițial sediu al Comitatului Clujului. Este un monument istoric construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pe strada Mănășturului, în prezent str. Moților nr. 1-3. Edificiul este opera arhitectului Ignac Alpar și se găsește pe lista monumentelor istorice.

 

Pe de altă parte, Emil Boc a declarat pentru ziuadecluj.ro că statuia nu este dezvelită din cauza panourilor publictare de pe blocul din spatele statuii.

„Lucrările au fost încheiate cu două zile întârziere din pricina unui transport de piatră, ce a a ajuns la Cluj din motive româneşti. Statuia nu a fost dezvelită pentru că am vorbit cu administratorul blocului de proprietari de la Republica, pe care sunt acele panouri publicitare, care acum nu mai sunt legale. Noul regulament privind publicitatea stradală în Cluj-Napoca nu mai permite acest lucru. Ei trebuie să elimine panouri, ceea ce au făcut deja, dar au mai rămas schelele metalice. S-au angajat că le vor îndepărta singuri în zilele următoare, fără intervenţia primăriei. De altfel, şi Comisia de Monumente a avut această rugăminte. Când te uiţi la piaţă şi la statuie, să ai o privelişte frumoasă, nu cu tot felul de reclame în spate”, a explicat primarul Emil Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.