Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este o direcție din cadrul Ministerului Agriculturii prin care se cheltuiesc zeci de milioane de lei pe… apă de ploaie. Firma care se ocupă de sistemul antigrindină este singura societate din țară licențiată pentru această activitate, iar relațiile de afaceri ale patronilor duc până la fostul senator Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție și eliberat condiționat.. De asemenea, din ”suveica” de societăți care se învârt în jurul acestei afaceri nu lipsesc legăturile cu firmele lui Sebastian Ghiță.

În urmă cu un an, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a atribuit contractul ”Exploatarea operaţională şi/sau de cercetare a Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia în vederea omologării, în perioada 15.04.2018 – 14.04.2020” firmei General Conf Group, valoarea lui fiind de 26.433.002,1 lei, fără TVA.

Metoda de atribuire a contractului a fost negociere fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare, Autoritatea, condusă de generalul Gheorghe Căunei Florescu, susținând că nu există firme concurente din motive tehnice.

În 2017, firma care a câștigat contractul a declarat o cifră de afaceri în valoare de peste 15,5 milioane de lei, un profit de aproape două milioane și are aproape 200 de angajați.

Însă, profilul principal al societății, administrate și deținute de SIRBU EMIL și POPESCU DORU DORIAN, este ”fabricarea articolelor de îmbrăcăminte pentru lucru”, având o ”linie deschisă” la Ministerul Apărării.

Anul trecut, General Conf Group, firma care a câștigat contractul pentru exploatarea unei unități de combatere antigrindină, a fost desemnată cea mai mare firmă din București la capitolul ”Fabricarea de articole de îmbrăcăminte pentru lucru, conform bilanț 2017”.

Potrivit propriei prezentări de pe site, ”General Conf Grup face parte dintr-un grup de firme cu capital privat integral românesc, care se ocupa cu producția si comercializarea echipamentelor individuale de protecție a muncii, echipamentelor militare, politie, pompieri, apărare civilă”.

De altfel, singurul lucru care funcționează pe site este prezentarea companiei!

Un pic de SRI nu strică

Firma care a câștigat licitația este singura societate licențiată pentru asigurarea exploatării Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină. Licențele sunt eliberate de Electromecanica Ploiești, fostul CENTRU DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI INGINERIE TEHNOLOGICĂ PENTRU TEHNICA DE RACHETE. Electromecanica Ploiești face parte din cadrul ROMARM SAS.A.ROMARM” S.A. Compania din Ploiești derulează în colaborare cu MADR (Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale), programul de realizare a Sistemului National de Antigrindină.

Conducerea companiei Electromecanica Ploiești este asigurată printr-un consiliu de administrație din care fac parte consilierul juridic MARINESCU VICTORIA, care a lucrat pentru o bună perioadă de timp la AVAS.

Dragoş Ionuţ Bănescu, un inspector fiscal din Brașov care a ajuns să lucreze în Guvernul României, la ANI, a fost secretar de stat și în 2010 a absolvit un master la Academia Națională de Informații a SRI cu titlul Managementul Informaţilor de Securitate Naţională.

DAVID EMILIA MIRELA a fost angajată la Radiocom, o ”falangă” a SRI și a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Economiei.

Directorul general al Electromecanica Ploiești este Vlaicu Dinu Constantinescu, care este lucrează ca inginer din anii 80 la fostul institut de proiectare a rachetelor.

Afaceri cu fostul senator Cătălin Voicu

În urmă cu câțiva ani, General Conf Grup a făcut afaceri cu firma TECH SAFETY din Târgu Jiu. Împreună, cele două societăți au garantat, printr-o serie de scrisori bancare, o unitate militară (0251 București) care aparține de Ministerul Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A.). Suma garantată de cele două societăți a fost de aproximativ un milion de lei.

Catalin Voicu

Societatea TECH SAFETY din Târgu Jiu, alături de afaceristul Dan Radu Floarea (acționar) şi administratorul firmei, Ion Dumitru Măruţă, au fost trimişi în judecată de DNA, alături de deputatul Cătălin Voicu şi doi şefi din Electrica. Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova, a cumpărat echipamente de protecţia muncii de la firma lui Dan Radu Floarea în valoarea de aproape 15 milioane de lei, la preţuri supraevaluate, produse având un adaos comercial de 2490%. Prejudiciul stabilit de procurori a fost de peste 1.3 milioane de euro. Procurorii arată că fostul parlamentar PSD Cătălin Voicu a intervenit în favoarea afaceristului gorjean, care îi este fin, pentru încheierea contractelor, dar şi pentru efectuarea plăţilor în mod rapid. În acest dosar, senatorul Voicu a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, dar, practic, el a stat în închisoare o scurtă perioadă de timp pentru că a fost eliberat condiționat. Fostul șofer al lui Cătălin Voicu este actualul senator Şerban Nicolae, președintele Comisiei Juridice din Parlamentul României.

Fostul senator Cătălin Voicu a fost la un pas să preia funcția de ministru al Internelor.

Întrebat cum explică faptul că o firmă de confecții a câștigat licitația pentru manevrarea unui sistem de rachete antigrindină, directorul General Conf Grup spune că mai are și alte obiecte de activitate.

”Noi mai avem și alte obiecte de activitate decât cel cu fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Dacă doriți detalii despre licitație, veniți la sediu să discutăm. Licitația a fost câștigată așa cum se câștigă toate licitațiile”, a declarat Doru Ioan Popescu, acționar, administrator și director la firma General Conf Grup. De asemenea, întrebat dacă a mai păstrat legătura cu fostul senator Cătălin Voicu, Popescu a spus că nu cunoaște niciun senator.

Cine centrează, dă și cu capul

Firma care a câștigat licitația pentru exploatarea unității respective a sistemului național antigrindină face parte din structura acționariatului la societatea PROIECTANT GENERAL AL SISTEMULUI NATIONAL ANTIGRINDINA SI DE CRESTERE A PRECIPITATIILOR G.I.E., care se ocupă de sistemul național antigrindină.

Alături de General Conf Grup, din structura acestei entități mai fac parte A.F.T. DESIGN SRL, ADMINISTRATIA NATIONALA DE METEOROLOGIE RA, C.N. ROMARM SA, BLUENOTE COMMUNICATIONS SA, ELECTROMECANICA PLOIESTI SA, ICPA BUCURESTI și UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA CENTRUL DE INOVARE SI TRANSFER TEHNOLOGIC CITT. Administratorul PROIECTANT GENERAL AL SISTEMULUI NATIONAL ANTIGRINDINA SI DE CRESTERE A PRECIPITATIILOR G.I.E. este Vlaicu Dinu Constantinescu, care ocupă și funcția de director la ELECTROMECANICA PLOIESTI SA.

Pentru a avea bani de unde cheltui pentru sistemul antigrindină, Guvernul Dăncilă a atribuit credite de angajament în valoare de 36.700.000 și credite bugetare în valoare de 29.600.000 lei pentru ”Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024 I”.

Afaceri cu suveica ex-deputatului Sebastian Ghiță

Sebastian Ghita

Firma AFT Design SRL, unul dintre acționarii PROIECTANT GENERAL AL SISTEMULUI NATIONAL ANTIGRINDINA SI DE CRESTERE A PRECIPITATIILOR, este administrată de POPP EMANUEL, care are și 25% din acțiuni, alături de acționarul NEDELCU ALECSANDRU CLAUDIU (50%) și MINDRU IONEL (25%). Firma este unul dintre partenerii de afaceri ai societății Teamnet Group, una dintre companiile reprezentative din ”suveica” lui Sebastian Ghiță. Cele două firme dezvoltă primul centru din România pentru cercetare în domeniul roboților autonomi.

2 COMENTARII

  1. A vorbit D’aia ca un adevarat vrăjitor ce e în tehnica limbajului de activist de partid despre Generalul rezervist ce trage milioane de euro cu tunul în grindină. Pe scurt. E TUN.

  2. Imi pare rau, dar nu stiti despre ce e vorba. Nu are importanta cine (ce firma) face ceva, ci care este rezultatul final. Generalul Caunei a studiat in profunzime problema pana la nivelul „doctorat” pe bune, este documentat, patriot si vrea sa faca ceva avantgardist, ca in toata lumea. I-am fost profesor la cursul Postuniversitar din Academia Tehnica Militara si sustin cu tarie ca sunt putini ingineri cu un asemenea devotament si intetres pentru un domeniu benefic pentru societate. Parearile exprimate mai sus sunt denigratoare, ca de altfel toate parerile bagatorilor de seama (mai exact ale celor care nu se pricep).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.