Firma Zipper Services a câștigat un contract de la Poliția Locală a Sectorului 2 București pentru a trimite corespondența instituției. Valoarea contractului pe care, datorită infrastructurii pe care o deține ar fi putut să îl câștige Poșta Română, este de peste un milion lei cu TVA. firma Zipper Services are încheiate contracte cu majoritatea instituțiilor din România și, potrivit unor surse, ar fi conectată la afacerile băieților deștepți din Servicii.

În 27 mai 2024, Poliția Locală a Sectorului 2, instituția controlată de edilul USR Radu Mihaiu, a încheiat un contract cadru în valoare de peste 1,2 milioane lei cu SC Zipper Services SRL, societate cu sediul în Tetarom I, spațiul Consiliului Județean Cluj. În aceeași, Poliția locală a Sectorului 2 a mai încheiat cu Zipper un contract subsecvent, având numărul 14/2024, pentru 281.512,6 lei fără TVA.

Contractul prevede ca firma din Cluj-Napoca  să expedieze corespondență cu confirmare de primire în București și în țară. Este vorba despre corespondență simplă în țară, precum și prestarea de servicii de pregătire, pretipărirea conținutului și a plicurilor, printrare, personalizare, împlicuire, expediere prin corespondență în țară, scanare în format PDF a confirmărilor de primire și a plicurilor de retur, prin intermediul unui furnizor certificat ANCOM ca prestator autorizat de servicii poștale.

Acum, firma Zipper este administrată de  cetățenii maghiari Karako Tamas și Pfalzgraf Balazs, dar și de societatea DIV TOTAL CONSULT SRL, firmă care îi aparține lui Vijiianu Doru Ioan. Acesta din urmă are 40% din pachetul social, alături de compania maghiară ANY BIZTONSAGI NYOMDA NYRT.

Pentru anul 2023 Zipper a raportat o cifră de afaceri de 113 milioane lei, un profit de aproape 10 milioane lei și 157 de angajați.

Anterior, Zipper a avut denumirea de Tipo Direct, societatea fiind legată de afacerile fostului vicepreședinte UDMR, Kerekes Gabor, condamnat în dosarul privatizărilor strategice alături de Codruț Șereș și Zsolt Nagy. De asemenea, afacerile firmei Zipper mai sunt legate de cele ale firmei clujene GPV România Prodcom Serv SRL care a încheiat cu Serviciul Român de Informații un contract de jumătate de milion de lei.

Condamnat în dosarul Privatizărilor Strategice

În 2010, Kerekes Gabor, care era acționar la Tipoholding SRL și-a vândut acțiunile către  Dijbeszedő Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

În 30 martie 2009, Kerekes Gabor a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de Codruţ Şereş, Zsolt Nagy, Mircea Călin Flore, Michal Susak şi Mustafa Oral.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Concret, în sarcina celor şase inculpaţi s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC-OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

Kerekes Gabor a fost implicat, de asemenea, într-o afacere media din care făceau parte mai mulţi lideri ai UDMR şi afacerişti celebri apropiaţi de fostul premier Emil Boc. Astfel, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în data de 8 mai 2006, a luat fiinţă compania SC Eureka Media SRL, firmă care a activat în domeniul radioului şi al televiziunii. Societatea a fost fondată, printre alţii, de Peter Eckstein Kovacs, cu un procent de 1,5% din acţiuni. Kovacs a deţinut funcţia de consilier prezidenţial, când la Palatul Cotroceni se afla Traian Băsescu. Vicepreşedintele executiv al UDMR de la vremea respectivă, Kerekes Gabor, deţinea un pachet de 3,5% din acţiunile SC Eureka Media SRL. Un alt asociat care iese în evidenţă este nimeni altul decât afaceristul clujean Zoltan Arpad Paszkany, patronul clubului de fotbal Universitatea Cluj, un apropiat al fostului premier, actual primar al Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Compania Eureka Media SRL a intrat în insolvenţă în cursul anului 2011.

Un pic de SRI ca să nu cadă greu la stomac

Însă, ițele țesute în cadrul acestor afaceri se complică pentru că în schema contractelor intră și SRI.

Prin intermediul Unităţii Militare 0461 Bucureşti, adică una dintre unităţile Serviciului Român de Informaţii, s-au cumpărat plicuri în valoare de aproape 500.000 de lei. Firma care s-a pomenit cu un aşa contract este din Cluj Napoca şi se numeşte GPV România Prodcom Serv SRL. Această societate se ocupă de articolele de papetărie, are sediul în PIAŢA 1 MAI și, culmea face parte dintr-o suveică în care este inclusă și societatea Zipper Services, firma care abia a câștigat aproape 28 de milioane de euro de la Electrica Furnizare.

În cadrul firmei GPV România  Prodcom, cetățeanul maghiar Miklós Kerezsi a avut calitatea de administrator. El a făcut parte și din cadrul Tipoholding SRL, firmă absorbită de Zipper Services SRL.

Mai mult, firma GPV România este administrată de  ANDRESAN IULIU EMIL și francezul DE COUESPEL JEAN GONZALVE MARIE JACQUES iar acționarul unic este societatea germană  MAYER KUVERT NETWORK GMBH.

După ce Kerekes Gabor a fost trimis în judecată și în privința lui a fost instituită măsura controlului judiciar, el a fugit în Germania, unde în 2014 a fost arestat și extrădat pentru a fi judecat în continuare.

Revenind la GPV românia, conform ONRC, singurul reprezentant român al firmei GPV ROMANIA PRODCOM SERV SRL face parte şi din Consiliul de Administraţie al Elret SA, o firmă clujeană care se ocupă de tranzacţiile cu energie şi care are sediul tot în Piaţa 1 Mai.

Alături de Andreşan, printre administratorii firmei care face comerţ cu electricitate se numără şi NISTOR GHEORGHE GASPAR, patronul firmei NIS ELECTRONICS SRL, o altă societate abonată la contractele cu instituţiile statului, în special cu Imprimeria Naţională. Din administrarea Elret SA mai face parte şi clujeanul Dan Bogoş,  patronul General Security. SRI preferă şi firma clujeanului Bogoş, cu care a încheiat un contract pentru supravegherea prin intermediul camerelor video. Contractul respectiv a fost parafat nu direct, ci prin intermediul INSTITUTULUI PENTRU TEHNOLOGII AVANSATE, o “falangă” a Serviciului care desfăşoară activităţi de cercetare, proiectare şi micro-producţie, în domenii precum electronică, mecanică, optică, informatică, matematici aplicate sau comunicaţii. De asemenea, Bogoş se ocupă  şi de asigurarea serviciilor de securitate din parkingul primăriei clujene din P-ţa Lucian Blaga.

Zeci de milioane date de statul român

Firmele în care a fost implicat Kerekes Gabor au primit numeroase contracte de la statul român. În 2007, CNADNR a atribuit firmei clujene Tipoholding SRL un contract de  47,2 milioane de lei pentru tipărirea rovinietelor. În 2014, Primăria Cluj Napoca atribuia un contract de 700.000 de lei firmei Zipper Data SRL, absorbită de Zipper Services, pentru distribuirea de somaţii, iar în 2012 şi 2015 municipalitatea craioveană contracta servicii similare de 135.000, respectiv 110.000 lei. Anul trecut, CNADNR a ales firma Zipper Services pentru trimiterea de amenzi şoferilor care circulă fără roviniete, pe baza unui contract de opt milioane de lei, fără TVA.

Condamnările Privatizărilor Strategice

În dosarul privatizărilor strategice, Codruț Șereș, fost ministru al Economiei, a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare de Înalta Curte. El a primit două condamnări pentru fapte diferite, pedepsele fiind contopite. Și fostul ministru al Comunicațiilor, Zsolt Nagy, a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Celelalte condamnări definitive pronunțate de instanță sunt următoarele: Michal Susak (cetățean ceh) – 4 ani; Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetățean romano-englez – 4,6 ani; consultantul international Vadim Benyatov – 4,6 ani; Stamen Stanchev – 5,2 ani; Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației – 5 ani; Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie – 4 ani, Gabor Kerekes, fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, – 4 ani, Mustafa Oral (cetățean turc) – 3 ani închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.