Mai multe localități din județul Brăila, aflate în zone izolate și cu o scădere demografică consistentă, au organizat licitații pentru construirea de Centre de Agrement. Licitația pentru construirea lor a fost câștigată de o firmă tocmai din Turda a cărei ofertă a fost singura acceptată să participe la procedură. Firma turdeană SPORT PLAY SYSTEMS a parafat, din 2018 până în prezent, contracte în valoare de peste 100 de milioane de lei. Este firma patronată de Silagyi Adrian, fratele lui Gabriel Silagyi. Cel din urmă este omul de afaceri care primește 127 milioane de lei de la Primăria Cluj Napoca pentru construirea unui bazin de înot în cartierul Borhanci. 

La sfârșitul lunii trecute comuna Tufești (jud Brăila) a atribuit contractul de ”amenajare a unui centru de Agrement”, în valoare de 2,3 milioane lei, fără TVA, firmei din Turda. Comuna are aproximativ 5.000 de locuitori, iar numărul lor este în continuă scădere în ultimii ani.

În aceeași zi, comuna Movila Miresii, tot din județul Brăila, a semnat cu aceeași firmă un contract pentru amenajarea unui alt Centru de Agrement în valoare de 4,3 milioane lei, fără TVA, tot cu firma din Turda. În comună trăiesc aproape 4.000 de locuitori, numărul lor fiind în scădere.

Ambele localități sunt în mijlocul pustiului.

În 12 aprilie, comuna Vădeni, tot din Brăila, pe cale să dispară din punct de vedere administrativ – are 4.000 de locuitori, numărul lor fiind în scădere –  a încheiat cu firma din Turda un contract în valoare de aproape 2,7 milioane lei pentru construirea unui centru administrativ.

În 2021, tot comuna Vădeni a plătit firmei turdene aproape 1,7 milioane lei, fără TVA, pentru… construirea unui Centru de Agrement.

Studiile de fezabilitate în baza cărora au fost organizate licitațiile au fost făcute de aceeași firmă. Este vorba despre Tender Consulting, societate patronată și administrată de Mihaela și Bogdan Ciochia.

”Aceste comune fac parte dintr-o organizație și primesc fonduri, așa că pot depune proiecte cu specific pescăresc. Este și situația studiilor de fezabilitate făcute de noi”, explică Bogdan Ciochia, administrator și acționar la firma Tender Consulting.  

Studiile au multe date comune, chiar dacă este vorba despre proiecte diferite. 

”Eu am drepturi de autor pentru studiile făcute de noi și le pot multiplica de câte ori vreau. Dar nu seamănă între ele, sunt diferite. Cum unde este specificul pescăresc?! Păi uitați-vă la aleile albastre, care serpuiesc ca niste valuri, la locurile de joacă sub forma unor corăbii!”, mai adaugă reprezentantul Tender Consulting.

Primarul Dumitru Panțuru din comuna brăileană Movila Miresii spune că are în comună câteva sute de copii.

”Avem în comună 500 de tineri, dar centrul respectiv nu este doar pentru tineri, ci și pentru adulți. Zona este cu specific pescăresc și trebuia să facem un centru de acest gen în comună”, spune edilul.

De partea cealaltă, constructorul turdean construiește pe bandă rulantă din banii publici, indiferent dacă locuitorii localităților unde se fac proiectele au nevoie de ele sau nu.

Din 2018 până în prezent, potrivit sistemului de achiziții publice, firma turdeană SPORT PLAY SYSTEMS a încheiat contracte în valoare de 100.737.293 lei, fără TVA, doar din bani publici.

Societatea este administrată de Balas Mihai, care are și 30% din acțiuni. Restul procentului îi aparține lui Silagyi Adrian, fratele lui Gabriel, cunoscut pentru afacerile derulate prin intermediul altei firme MBS Group.

Bazine și patinoare

Adrian Silagyi are și firma NAIRDA UTILCOM SRL din comuna Petreștii de Jos. Anul trecut, această firmă a câștigat un contract în valoare de 53.701.921,32 lei, fără TVA, pentru decontaminarea și reabilitarea zonei Poșta Rât din Turda. Este locul unde a funcționat Uzina Chimică Turda. Fondurile provin din bani europeni obținuți de administrația locală. Pe terenul contaminat ar urma să se realizeze un parc public, cu diverse facilități recreaționale.

Mult mai cunoscute sunt afacerile derulate de Gabriel Silagyi. El este un fost consilierul local PD-L din Turda care a câştigat, potrivit unei anchete realizată de Gazeta Sporturilor, un număr mare de contracte cu statul, de zeci de milioane de euro, pentru realizarea de bazine şi patinoare. 

Majoritatea licitaţiilor cîştigate de firma lui Silagyi au fost organizate în mandatul Sorinei Plăcintă. Într-un interviu televizat, Plăcintă a declarat că a „moştenit” un referat de necesitate de la predecesoarea sa de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Firma lui Gabriel Silagyi a câştigat construirea a şase din cele şapte patinoare artificiale realizate în ţară cu bani de la Compania Naţională de Investiţii pe vremea când compania era coordonată de Elena Udrea, fiecare dintre acestea fiind evaluate la 150.000 de euro. Cu toate acestea, sursele GSP susţin că un asemenea patinoar nu ar avea cum să coste peste 40.000. În plus, MBS Group Turda SRL a mai cîştigat peste 10 milioane de euro din construcţia patinoarului olimpic din Braşov, deşi, iniţial, acesta fusese evaluat la doar 8 milioane. Lucrările au fost atribuite de ministerul Dezvoltării, condus la acea dată de Vasile Blaga.

Până la data la care a devenit consilier local la Turda, firma lui Silagyi avea la activ o singură investiţie majoră în sport, bazinul de la Oradea, care a costat 4 milioane de euro.

În plus, MBS Group Turda SRL face parte din consorţii care reabilitează mai multe drumuri judeţene în zona Clujului şi a Transilvaniei. Succesul lui Silagyi poate fi pus atât pe seama fulminantei cariere a soţiei sale, Nataliei Valeria Silagyi, devenită peste noapte expert evaluare-examinare la Direcţia de Implementare Programe PHARE CES din cadrul Ministerului Dezvoltării. Patru consilieri liberali, locali şi judeţeni, au făcut plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Braşov. Tunul de la Braşov nu este singular, costul unui astfel de patinoar fiind de aproximativ 150.000 de euro, dar a fost pus sub semnul îndoielii, el fiind furnizat de MBS Group, care îl achiziţiona de la o altă societate, Vest Sport, aparţinând aceluiaşi Gabriel Silagyi.

Turdeanul care a bătătorit ”drumul lui Boc”

În data 27.02.2014 Consiliul Județean Cluj a înregistrat la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj, unde a fost constituit dosarul nr. 24/P/2014, o plângere penală împotriva persoanelor juridice SC MBS GROUP SRL Turda, SC ALFA ROM SRL Satu Mare și NEMZETKOZI BETONUT KFT Budapesta și a persoanelor fizice vinovate pentru executarea necorespunzătoare a proiectului având ca obiect «Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor» (ce include și drumul județean care trece prin localitatea natală a fostului prim-ministru Emil Boc, Răchițele), în cadrul Programului Operațional Regional, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (contribuție UE: 43.058.138,74 lei, reprezentând 86,50%), de la bugetul de stat (5.724.492,44 lei, reprezentând 11,50%) și de la bugetul local (995.463,90 lei, reprezentând 2%), referitor la care a fost sesizat și Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF). În cauză a fost efectuată o expertiză tehnică judiciară care a stabilit un prejudiciu de 7.000.000 lei, dar nu se cunoaște dacă au fost efectuate și alte acte de urmărire penală.

Silagyi le face clujenilor din Borhanci un bazin de 127 milioane lei

Recent, asocierea MBS Group SRL, ASA CONS Romania SRL, Poliart SRL a obținut  de la Primăria Cluj Napoca contractul pentru viitorul bazin de înot din cartierul Borhanci.

„Bazinul acesta de înot va fi acoperit, cu capacitate cu 1.000 de spectatori și un volum unitar ce cuprinde zone dedicate competițiilor sportive de natație ce includ bazin olimpic de înot, un bazin olimpic de sărituri, o zonă de gradenă pentru spectatori, zone de agrement, un bazin de inițiere, saune, jacuzzi, vestiare și o zonă administrativă. Clădirea organizată pe trei nivele va fi realizată în așa fel încât să existe acces la fiecare nivel din exterior (…) Vom avea una dintre cele mai moderne săli sau bazine de înot cu infrastructură modernă de ultimă generație în materia de natație”, potrivit primarului Emil Boc.

Bazinul de înot face parte dintr-un proiect mai mare al Primăriei Cluj-Napoca pentru realizarea unui HUB Educațional în cartierul Borhanci – care include creșă, grădiniță, școală gimnazială, liceu, o zonă de pădure-parc, bază sportivă și străzile aferente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.