Jandarmerița Ana-Maria Florescu, care a ucis un bărbat încătușat după ce l-a stropit cu un spray iritant destinat câinilor, a primit o pedeapsă cu suspendare.

Ea a fost găsită vinovată pentru trei capete de acuzare, ucidere din culpă, purtare abuzivă și port fără drept de obiecte periculoase, fapte pentru care a fost condamnată de Tribunalul Militar Iași la doi ani și șapte luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere.

Trebuie spus magistrații militari au dispus schimbarea încadrării juridice, din lovituri cauzatoare de moarte în ucidere din culpă. În același dosar s-a mai dispus ca rudele lui Ioan Csapai, bărbatul decedat, să primească daune morale de 90.000 de lei și daune materiale de 35.000 de lei. Asta în condițiile în care rudele celui decedat au cerut despăgubiri de 550.000 de euro. Procurorii de la Parchetul Militar Iași au anunțat că au contestat deja soluția. Și Ioan Marocico, avocatul familiei lui Ioan Csapai, a declarat că va contesta soluția. ”În acest dosar au fost încălcate dispoziții ale Curții Constituționale, ceea ce este inadmisibil. Considerăm că prima instanță a pronunțat o sentință netemeinică și nelegală atât în ceea ce privește latura penală a cauzei, cât și în ceea ce privește latura civilă. O altă critică pe care o aducem sentinței constă în soluționarea de către prima instanță a acțiunii civile, respectiv respingerea în totalitate, pretenții civile solicitate de frații și surorile victimei, precum și cuantumul redus al daunelor morale acordate celor trei părți civile”, a arătat avocatul Ioan Marocico.

Cum s-a petrecut incidentul soldat cu moartea lui Ioan Csapai

Angajata Jandarmeriei este cea care în ziua de 19 iulie 2019 a folosit un spray lacrimogen pentru a pulveriza un jet către faţa unui bărbat pus la pământ de doi colegi cu care se afla în misiune. Jetul a fost pulverizat de la o distanță de numai 10-15 centimetri de fața lui Ioan Csapai, iar normele prevăd o distanță de minimum un metru și jumătate. În plus, spray-ul folosit nu era cel din dotarea instituției, ci unul personal. Intervenţia brutală s-a soldat cu decesul bărbatului, și toate încercările de resuscitare efectuate de echipajele medicale sosite la fața locului s-au dovedit inutile. Jandarmii au încercat să-l imobilizeze pe bărbat după o reclamație, prin care un părinte a sesizat că fiica sa ar fi fost pipăită indecent în parc, reclamație care ulterior nu a putut fi probată, potrivit monitorulsv.ro.

Familia lui Csapai a primit certificatul constatator al decesului, în urma necropsiei făcute la Suceava. În documentul medical sunt precizate trei cauze care au dus la moartea bărbatului. În dreptul literei a, la „boala sau starea morbidă care a provocat direct decesul“ este trecută „insuficienţă cardio – respiratorie acută“. La litera b, cauze antecedente: „peritonită generalizată”, şi la litera c, starea morbidă iniţială – „Intarct enteromezenteric total”. Certificatul a fost semnat de către medicul legist Lăcrămioara Bălan. În certificatul constatator al decesului eliberat imediat după moartea bărbatului nu este stabilită o legătură de cauzalitate între deces şi spray-ul lacrimogen folosit de Ana Maria Florescu în timpul intervenţiei. Ulterior, la solicitarea Parchetului Militar, a fost făcută o expertiză de către specialişti în medicină-legală, care au stabilit că există o legătură de cauzalitate între decesul bărbatului şi sprayul folosit de jandameriţă. Această expertiză se află la dosarul procurorilor militari care urmează să-l trimită în instanţă.

Ancheta a scos la lumină câteva lucruri halucinante. Comandantul unităţii de jandarmi de la Vatra Dornei, Bogdan Cruceanu, i-ar fi ordonat jandarmeriţei să nu le predea procurorilor spray-ul folosit în timpul intervenţiei, motiv pentru care familia presupusului pedofil i-a făcut o plângere penală pentru sustragere sau distrugere de probe. Spray-ul predat ulterior nu era achiziţionat de Jandarmerie, ci era cumpărat din comerţ.  Produsul respectiv trebuia folosit împotriva câinilor, şi nu a oamenilor. „În filmarea apărută în spaţiul public se poate observa că spray-ul folosit nu este cel din dotarea Jandarmeriei. Cele din dotarea jandarmilor au capac negru cu albastru, iar sprayul folosit de femeia-jandarm este cu capac portocaliu spre roşu. Spray-ul folosit în intervenţie ar fi pentru câini, mult mai puternic decât celălalt. Cele din dotarea Jandarmeriei sunt testate pentru oameni. Cel luat din comerţ care se foloseşte în special pe animale este neomologat“, a declarat Ioan Marocico, avocatul familiei Csapai, arată adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.