Tribunalul Cluj a respins ca prescrisă acțiunea civilă formualată de judecătoarea Eugenia Pușcașiu și sora acesteia, Ani Letiția Chiș – grefier la Curtea de Apel Cluj, împotriva Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor Cluj. Acestea au cerut daune morale în valoare de 2.000.000 de euro fiecare, pe motiv că au așteptat 29 de ani să obțină titlul de proprietate pentru un teren din localitatea Chinteni. 

„Admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârâta Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Cluj. Respinge ca prescrisă acţiunea civilă formulată de reclamantele Puşcasiu Eugenia (…) şi Chis Ani Letiţia (…) împotriva pârâtei Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Cluj, cu sediul în Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989, nr.58, jud. Cluj. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel şi motivele de apel se vor depune la Tribunalul Cluj-Secţia civilă.”, arată soluția pe scurt. Hotărârea Tribunalului Cluj nu este definitivă, fiind atacată cu apel.

Eugenia Pușcașiu și Ani Letiția Chiș au încercat marea cu degetul și au cerut Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Cluj câte 2.000.000 de euro cu titlul de daune morale, echivalentul în lei la data plății, cu dobânzi legale și rata inflației până la plata integrală, pentru neemiterea până în prezent a titlurilor de proprietate, obligație stabilită prin Sentința civilă nr. 6667/1993 a Judecătoriei Cluj-Napoca.

2 mlioane de euro pentru un teren de 3,95 de ha în comuna Chinteni

Prin sentință s-a dispus anularea Hotărârii nr. 74/1991 emisă de Comisia Județeană de Aplicare a Fondului Funciar, fiind obligată la emiterea titlului de proprietate în sensul de a se stabili dreptul la proprietate pentru un teren cu o suprafață de 3,95 de ha în comuna Chinteni.

Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Cluj a comunicat că în vederea emiterii a două titluri de proprietate conform sentinței nr. 6667/1993, Comisia Locală Chinteni de Aplicare a Fondului Funciar a confirmat că punerea în executare a sentinței se va face prin punerea în posesie asupra terenurilor din sentință. 

Acestea au argumentat în instanță că: „deși am făcut numeroase demersuri și cereri în vederea emiterii titlurilor de proprietate și documentația a fost finalizată în condițiile Legii speciale nr. 18/1991 de către Comisia Locală Chinteni, fiind depuse și procesele verbale de punere în posesie, totuși nici până în prezent pârâta nu a emis titlurile de proprietate, atât prin legea fondului funciar, cât și prin Legea nr. 105/2013.

Fapta ilicită și vinovăția/culpa pârâtei constă în nerespectarea dispozițiilor de mai sus privind procedura de constituire a atribuțiilor și fapta ilicită, vinovăția și prejudiciul care constă în starea de disconfort psihic provocat de pârâtă, nu doar de perioada lungă de așteptare de 29 de ani (1993-2021), dar și de daunele morale solicitate ca o compensare a suferinței psihice la care au fost supuse.”

Citește și: Decizia ÎCCJ care îl îngroapă pe Emil Boc EXCLUSIV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.