„O lume fara tuberculoza”

In fiecare an, 24 martie marcheaza Ziua Mondiala Impotriva Tuberculozei. In 1882, in urma cu 130 de ani, Koch a descoperit bacilul care cauzeaza tuberculoza, care ii poata acum numele. Sloganul campaniei impotriva tuberculozei de anul acesta este „O lume fara tuberculoza”, si isi propune sa sensibilizeze opinia publica asupra problemelor cauzate de aceasta boala.
Tuberculoza reprezinta in momentul de fata o problema semnificativa de sanatate publica, avand in vedere faptul ca o treime din populatia globului este infectata cu bacilul Koch. Dintre aceste aproximativ 1,7 miliarde de persoane, 10% vor dezvolta tuberculoza pe parcursul vietii lor.

Cei mai multi bolnavi TBC din UE

Romania este in prezent pe primul loc in comunitatea europeana la incidenta tuberculozei, chiar daca aceasta s-a injumatatit in ultimii 10 ani, de la 142 de bolnavi la 100.000 de locuitori in anul 2002 la 82,8 bolnavi la 100.000 de locuitori in 2011. Aceasta si datorita eforturilor sustinute de prevenire si depistare timpurie a bolii ale autoritatilor medicale. Astfel, in judetul Cluj, incidenta tuberculozei a scazut de la 120 de bolnavi la 100.000 de locuitori in anul 2000, la 49,6 in 2011.
Cu toate acestea, un sfert din bolnavii de tuberculoza ai Uniunii Europene se gasesc in Romania, incidenta bolii in vestul si nordul continentului fiind de 10 bolnavi la 100.000 de locuitori. Incepand cu anul 2004, numarul de persoane bolnave de tuberculoza la nivel mondial a fost in descrestere, dar in continuare unul din trei bolnavi nu este diagnosticat la timp si nu este tratat.
„Tuberculoza este o boala cu determinism social net. Facem eforturi pentru a depista intr-o faza cat mai precoce boala pentru ca diagnosticarea timpurie ne permite sa vindecam boala la un numar cat mai mare de persoane. Vindecam 84% din cazurile noi de tuberculoza. In celelalte cazuri, pacientii intrerup tratamentul inainte de sase luni, iar astfel le scad sansele de vindecare cu 75%”, a declarat directorul Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, dr. Vasile Muresan. Acesta a povestit ca principalii factori care duc la declansarea bolii tin de conditiile socio-economice, subnutritia, stresul si scaderea imunitatii, aceasta fiind cauzata de cele mai multe ori de infectarea cu HIV/SIDA sau imbolnavirea de cancer.

Boala trebuie depistata timpuriu

”De la 19.300 de cazuri in 2010, anul trecut numarul de imbolnaviri a scazut la 17.000, in cifre absolute. Cam in fiecare an scad cu 1.500, iar anul trecut am avut vreo 10-15 imbolnaviri la copii. Pentru prevenirea imbolnavirii, este importanta vaccinarea la copii, evitarea fumatului si alcoolului precum si o alimentatie sanatoasa. Sa nu uitam ca un bolnav poate imbolnavi alte 10-15 persoane si este foarte important ca boala sa fie depistata in fazele incipiente”, a subliniat Muresan. Acesta a explicat ca pentru tratarea cazurilor grave de tuberculoza costurile sunt mult mai mari, iar sansele de vindecare scad considerabil. In plus, au aparut forme rezistente la tratament, care prezinta costuri enorme pentru tratament, in comparatie cu medicatia traditionala, care este destul de ieftina.
„Desfasuram o campanie de informare si educare a populatiei, a carei tinta este populatia generala. In acest moment are loc si o campanie desfasurata in cateva scoli clujene, iar in parteneriat cu Organizatia Studentilor Medicinisti distribuim materiale informative in campusul universitar. Rezultatele acestor campanii sunt vizibile in faptul ca boala este diagnosticata in fazele timpurii, fiind astfel mai usor de tratat, cu mai putine costuri”, a declarat Gabriela Gansca de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.