bancnote de euro

Budapesta a finanțat cu un milion de euro un proiect care promovează iluzii. Documentarul „O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România” încearcă să demonstreze implicarea maghiarilor în crearea valorilor românești și integrarea acestora după Marea Unire de la Alba Iulia.

Deși liderii și istoricii maghiari nu recunosc actul Marii Uniri, Președintele UDMR, Kelemen Hunor susține că „maghiarii sunt o comunitate creatoare de valori pentru România”, fapt pentru care „trebuie să fie păstrate promisiunile făcute, atunci, la Alba Iulia”.

În loc să susțină bunăstarea comunității, UDMR își urmărește doar propriile interesele financiare, aceștia provoacă tensiuni în rândul oamenilor, dând Budapestei ce își dorește.
Documentarul prezintă invadarea comunității maghiarea de către români și acceptarea noului statut de minoritate a maghiarilor din Transilvania. Informarea pentru acest documentar s-a realizat pe baza izvoarelor exclusiv maghiare, dar și cu atingerea istoriei românești.

Aici, românii sunt prezentați ca ,,ostași inamici” iar Marea Unire din 1918 este văzută de către români un moment important al înființării unui stat național, iar de către comunicateta maghiară, ca un moment peste care este greu de trecut, moment în care și-au acceptat noul statut de minoritate. Istoricul român, Lucian Năstasă-Kovacs din Cluj-Napoca susține că „a fost o declaraţie unilaterală, într-o regiune multietnică, multiconfesională, în care cu siguranţă populaţia românească era majoritară demografic”, iar ideea cum că minoritatea nu ar fi susținut actul Marii Uniri este eronată și provocatoare.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.