UPDATE 22 octombrie:

Atât Călin Pătcaș, cât și Florin Pop continuă să-și susțină și să-și apere punctele de vedere. După publicarea declarației lui Călin Pătcaș, Familia Pop spune că vecinul său este vinovat de distrugerea casei ”pentru că în 28.02.2017 a dispus personal executarea de lucrări de excavații adânci de șase metri adâncime la doi metri de zidul casei noastre, cu autorizație construcție fals obținută, fără certificat de urbanism, fără studiu geotehnic, fără proiect la lucrarea zid de sprijin, fără documentație, fără măsurători privind amplasamentul zidului, fără acordurile necesare autorizării, fără proiect de săpături, fără proiect de monitorizare a construcțiilor din zona adiacentă, fără expertiza geotehnică, fără proiect de sprijiniri, fără a respecta nimic din prevederile normativelor, încălcând grav cu premeditare legislația în construcții. Distrugerea casei NU ar fi fost posibilă fără complicitatea persoanelor responsabile de lucrare, a semnatarilor, angajaților din Primăria Cluj și Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj”, spune Pop. De asemenea, aceștia afirmă că ”da, suntem disperați că pierdem casa, motiv pentru care am cerut instanțelor de judecată urgentarea cercetărilor în scopul implementării soluției tehnice propusă în expertiza judiciară, susținută de cei 13 experți, specialiști în domeniu”.

De asemenea, Florin Pop a făcut dovada autorizației de construire ce a fost obținută în aprilie 2004. Asta, după ce vecinul Călin Pătcaș l-a acuzat că a construit casa fără autorizație.

”Aștept să prezentați dovezi contrare celor prezentate”, îi mai transmite Florin Pop, vecinului. De asemenea, Pop a făcut dovada că plângerea pe care Pătcaș a făcut-o la DNA pentru infracțiunile de dare de mită și luare de mită a fost clasată în mai 2019.

Referitor la cele susținute mai jos de către Călin Pătcaș, acesta a făcut dovada faptului că expertul tehnic judiciar Liviu Gheorghe Băcăian a cerut în 2018 judecătorului să-i aprobe recuzarea efectuării expertizei tehnice în acest proces”.

”Am fost contactat telefonic de către reclamantul Pop Pîgleșan Florin, care mi-a comunicat, pe ton cel puțin neadecvat, pretențiile sale referitoaee la conținutul raportului de expertiză, menționându-mi și faptul că dânsul mai are încă un proces pe rol. Convorbirea respectivă a durat 12 minute și 34 de secunde, până în momentul în care nu am mai suportat și am închis telefonul. La câteva minute după această convorbire am avut un puseu de tensiune (HTA), fapt pentru care m-am prezentat la cabinetul medicului de familie, care m-a consultat și a constatat că am suferit o criză hipertensivă măsurându-mi o valoare a HTA de 190/110. În urma consultului mi-a fost eliberat Certificatul de Concediu Medical”, a arătat inginerul Băcăian.

De asemenea, și expertul tehnic judiciar Petru Rus a spus în martie 2019 că ”derularea normală a lucrării de expertizare a fost afectată de conduita părții reclamante (n.r. Pop), încă de la începutul efectuării expertizei, printr-o atitudinea ofensivă/agresivă din care nu au lipsit presiuni verbale prin care mi se cerea (telefonic sau prin mail) să efectuez expertiza în concordanță cu punctul de vedere al reclamantului, să respect anumite normative, să accept situații tehnice pe care nu le investigasem și asupra cărora nu mă pot pronunța înainte de finalizarea investigațiilor (…)”, suținea în instanță inginerul.

De asemenea, Călin Pătcaș a transmis date ce dovedesc că într-adevăr firma care a realizat construcția casei familiei Pop este Bixino Import-Export SRL cu sediul în Corpodea, firmă ce are ca și obiect de activitate ”fabricarea altor produse din lemn; fabricarea articolelor din plută, paie și din alte materiale vegetale împletite”.

_________________________________________________

UPDATE 20 octombrie:

Ulterior publicării articolului, Călin Pătcaș a declarat că lucrările executate de el nu au legătură cu problemele pe care vecinii săi, familia Pop, le au la casa pe care au construit-o inițial ”fără proiect tehnic și fără autorizații”, cum afirmă C. Pătcaș.

”Omul se află într-o situație de disperare și povestea prezentată de vecinul meu este doar parțială. Casa pe care și-a făcut-o nu are proiect tehnic și nu are autorizație. A recunoscut în fața instanței că a avut probleme și fisuri la casa cu mult timp înainte să apărem noi în peisaj, dar s-a gândit să dea vina pe noi.

În procesele civile s-a dispus o expertiză tehnică, iar pentru că nu a fost identificat niciun expert din tabloul experților judiciari, s-a numit un expert de la Universitatea din Timișoara. Acel om a venit la fața locului, ne-a convocat pe toți, a măsurat, s-a uitat la pozele făcute de vecinul meu și pe baza asta a tras o concluzie. Nu a făcut nicio analiză științifică, nicio probă. Asta nu înseamnă expertiză! Există și din partea mea o plângere penală pentru mărturie mincinoasă! Nu avem nicio pretenție de la el, decât să fie imparțial și să facă o expertiză tehnică așa cum trebuie făcută.

Pe baza acelei expertize, vecinul mi-a făcut plângere penală, fiind suspect în dosar. Eu și soția mea suntem beneficiari, niște investitori, eu sunt IT-ist, soția traducător autorizat. Nu știu de ce suntem în această postură, în condițiile în care pentru proiect, am avut firmă de proiectare, de construcție, arhitecți, ingineri. Ce caut eu aici?

Mai mult decât atât, nicăieri în plângerea penală a dânsului sau într-o altă expertiză nu există o relație de cauzalitate. Problemele pe care le are la casă sunt de foarte mulți ani de când și-a făcut el casa, fără firmă de proiectare. Ulterior edificării, casa a fost autorizată și proiectată ci cu o firmă care are ca și obiect de activitate ”împletirea de coșuri de nuiele”. Asta a declarat el în instanță, există acte doveditoare. El nu deține niciun act de calitate sau carte a construcției care să certifice cum a fost edificată casa.

Mai mult, doi experți au declarat în instanță că vor să se retragă că sunt amenințați și șantajați de acest domn. Dacă nu fac expertiza cum vor el, amenințări, amenințări, amenințări. Toți muncitorii și experții care au venit acolo la mine au fost filmați, amenințați și intimidați”, a declarat Călin Pătcaș.

De asemenea, acesta a menționat că lucrările s-au încheiat în anul 2017, s-a respectat autorizația de construire, respectându-se proiectul și absolut tot este în regulă.

____________________________

Știrea inițială:

În urmă cu cinci ani au început neînțelegerile între două familii din Cluj-Napoca care de ani de zile se războiesc pentru dreptate. Scandalul a izbucnit când familia Pătcaș a început să ridice o casă pe strada Câmpului, însă vecinii acestora, familia Pop, i-a dat ulterior în judecată din cauza unor săpături neconforme începute.

De aici a început o adevărată luptă, mușamalizări care au scos la iveală nereguli grave care s-au soldat cu cercetări penale în care este implicat și un geolog din Cluj.

De patru ani în instanță

Neînțelegerile dintre cele două familii au început în a doua parte a anului 2015 când familia Pătcaș a început să ridice o casă pe strada Câmpului, imobil care se află în vecinătatea familiei Pop.

Din anul 2016, cele două familii se războiesc în instanță, după ce familia Pop și-a dat în judecată vecinii. Practic, prin lucrările efectuate de familia Pătcaș, pe proprietatea acestora s-a efectuat o săpătură din cauza căreia s-a făcut un taluz (suprafaţă înclinată). Acea săpătura a fost executată la o distanţă de sub doi metri faţă de gardul care desparte cele două proprietăţi. Din cauza pericolul la care vecinii simţeau că va fi expusă casa, au apelat la un expert tehnic care a confirmat bănuiala familiei Pop şi anume că din cauza săpăturilor vor apărea fisuri ale casei. Aşadar, în urma expertizei s-a constatat că este nevoie de un zid de sprijin de protecţie a taluzului astfel încât fenomenul să nu se dezvolte în timp. În urma expertizei realizate de către expertul tehnic Augustin Popa, domnul Pop l-a rugat pe vecinul cu pricina să facă zidul de sprijin pentru a nu-i pune casa în pericol. Vecinul nu a luat măsurile necesare, aşa că familia Pop l-a dat în judecată.
După un an de zile de la începerea procesului, respectiv în 2017,  familia Pătcaş s-a hotărât să facă zidul de care era nevoie. De aici începe adevărata aventură pentru că săpăturile care s-au făcut la respectivul zid au produs un alt pericol pentru casa vecinului, săpăturile fiind făcute la şase metri diferenţă de nivel şi la nici doi metri distanţă de zid, fiind mult prea aproape de casa familiei Pop.

Dosarul se află pe rolul instanței de judecată de patru ani, iar din mai 2019, cauza a fost suspendată până la soluționarea definitivă a dosarului penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Practic, în acest dosar penal se efectuează cercetări ca urmare a unei plângeri penale formulate de familia Pop.  

Suspecți într-un dosar penal

În 2018, procurorii au început urmărirea penală față de soții Pătcaș, iar în 2019 s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale. Soții Pătcaș au devenit suspecți într-un dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, fiind acuzați de distrugere. Practic, în urma unei expertize tehnice privind fenomenele de instabilitatea de versant și degradările fizice ale imobilului deținut de familia Pop, se concluzionează că săpăturile realizate de familia Pătcaș au fost făcute fără existența unui raport tehnic. În plus, autorizațiile de construcție s-au realizat în mod ilegal. Soții Pătcaș au realizat lucrări fără a respecta reglementările tehnice, consecințele acestor lucrări fiind degradarea locuinței familiei Pop.
De menționat că Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Inspectoratul Regional de Construcții au fost sesizați cu privire la această problemă, ulterior fiind efectuată o expertiză prin care s-a impus luarea unor măsuri de stabilizare a terenului dintre cele două case. Cu toate că s-a încheiat o convenție notarială prin care soții Pătcaș se obligau să ia măsuri prin care să nu afecteze casa vecinilor, convenția nu a fost respectată. Prin urmare, pe zidurile casei familiei Pop au început să apară fisuri. Mai mult, familia Pătcaș au edificat un zid de sprijin prin care s-a accentuat starea de pericol a structurii casei familiei Pop, degradarea imobilului fiind una continuă.

Urmărirea penală s-a extins. Infracțiuni pentru 200 de lei

În anul 2015 s-au realizat studii geotehnice pentru proiectul casei familiei Pătcaș de pe strada Câmpului. Fișa care a stat la baza elaborării studiului conține datele de identificare și ștampila unei firme din Oradea, un laborator geotehnic – SC Geotehnicum SRL –, precum și semnătura șefului de laborator, geologul Mihai Trăistaru. Studiul a fost folosit pentru obținerea a două autorizații de construcție din anul 2015 și 2016. În realitate, firma din Oradea nu a participat la elaborarea studiului geotehnic respectiv, ci fișa respectivă care a stat la baza elaborării studiului a fost întocmită în fals de către o altă firmă, respectiv SC GEOTEHNICA PROIECTARE SRL, administrată de Nistor Pompei.
Practic, Nistor Pompei, prin Geotehnica Proiectare SRL, a falsificat  înscrisul respectiv și l-a folosit pentru elaborarea studiului geotehnic. Pompei a completat personal fișa, printr-o simplă apreciere a unor parametri geotehnici, fără a efectua într-adevăr o analiză de laborator a unor probe de pământ ce trebuiau a fi recoltate de pe terenul familiei Pătcaș. Prin urmare, fișa respectivă nu este conform realității și cu toate acestea ea a fost folosită pentru elaborarea studiului geotehnic întocmit pentru familia Pătcaș.
Pompei spune că a inserat acei indici valorici geotehnici după o apreciere ”ochiomeritrcă” a compoziției pământului, bazată pe experiența lui în materie. Geologul Nistor Pompei a spus că a procedat în această manieră pentru a evita costul analizelor probelor de laborator, care ar fi costat 200 de lei și ar fi întârziat lucrările cu aproximativ 2-3 săptămâni, împrejurare care ar fi fost în dezavantajul familiei Pătcaș, care nu at fi obținut autorizațiile de construire..

Prin urmare, procurorii arată că există suspiciunea ca Pompei să fi săvârșit infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Astfel că, în 2019 procurorii au dispus extinderea urmăririi penale față de GEOTEHNICA PROIECTARE SRL.

Se încearcă tergiversarea procesului

Soții Pătcaș au formulat și ei o plângere penală înregistrată la DNA – ST Cluj (organ de cercetare penală necompetent în cauză) împotriva familiei Pop și a expertului tehnic.

Potrivit avocatului ce reprezintă familia Pop, prin plângerea formulată, Pătcaș ”invocă săvârșirea de către persoanele vătămate a unor fapte inexistente (…). Această plângere este un simplu mijloc insidios prin care pârâții din dosarul civil încearcă să creeze dubii cu privire la valoarea probantă a raportului de expertiză defavorabil acestora, precum și să intimideze persoanele participante la înfăptuirea actului de justiție”.
De asemenea, soții Pătcaș ”au intenționat suspendarea dosarului civil pentru a tergiversa soluționarea acestuia și a amâna momentul executării obligațiilor ce le revin, date fiind premisele soluționării dosarului în favoarea persoanelor vătămate din prisma concluziilor raportului de expertiză tehnică”.

Cu toate acestea, problema încă rămâne nerezolvată după patru ani de judecare în instanță. Practic, familia Pop stau  neputincioși și asistă la deteriorarea propriei locuințe care continuă de patru ani. Familia Pop a declarat că așteaptă să li se facă dreptate și să locuiască în siguranță în propria casă și să-și recupereze prejudiciul creat de vecini.

Se cere urmărirea penală și a unor angajați din Primărie

De asemenea, familia Pop a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca extinderea urmăririi penale și față de mai mulți angajați ai Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Vorbim de angajați ai Direcției Generale din cadrul Poliției Locale care au efectuat verificări necorepunzătoare și nu au sancționat familia Pătcaș pentru că nu au respectat prevederile autorizației de construire.

Pe listă se află și angajați ai Inspectoratului Județean în Construcții Cluj care au spus că lucrările familiei Pătcaș nu afectează casa familiei Pop, cu toate că există documente care contrazic acest lucru. Însă, acest subiect va fi dezbătut într-o altă ediție.

10 COMENTARII

  1. Ăștia de la pol. Primăriei fac fals în înscrisuri. Și mie mi au zis ca au dat amenda 2000 lei la o firma care și a declarat un sediu la o adresa care nu exista, dar când le am cerut legal copie după procesul verbal răspunsul n a mai apărut. Aici ii pe sistem militarizat, dai mita la cmndt, da ordinul adegvat, și nu dau socoteala nimanui

    • Familia Patcas în disperare de cauza inventează tot felul de baliverne care pana la urma vor fi demontate și vor fi nevoiți sa plătească cea ce au stricat. Nemo censetur ignorare legem.

    • In urma analizelor intregii documentatii care sta la baza emiterii autorizatiilor de constructie pentru „Gardul de Sprijin”,analiza facuta de experti judiciari in domeniu,arhitecti,verificatori de proiecte,proiectanti,experti Af,experti MLPAT
      sa concluzionat ca aceste autorizatii sant obtinute ILEGAL(sint falsuri)pentru ca NU au certificat de urbanism,avize,studiu geotehnic la zid,proiect de sapaturi adinci…etc
      Toate acestea NU se puteau face fara complicitatea semnatarilor,responsabililor anga
      jati in Primaria Cluj-Napoca si Inspectoratului de stat in constructii CLUJ.

  2. Buna ziua.Domnu „Dorel POP-PATCAS” puteti proba acuzele aduse firmei bixtonim?Trebuie avut grija la acuzatii nefondate!Aceasta firma cu experienta in domeniu de peste 20 de ani a construit biserici,administratorul firmei este un exemlu,crestin cu frica de dumnezeu.Familia POP-PIGLESAN a dezmintit acuzatiile,
    minciunile familiei Patcas.Asteptam ca si familia Patcas sa procedeze la fel,prezentind public dovezi nu minciuni,falsuri..etc. Dumnezeu sa faca lumina,dreptate.

  3. Este o mafie in institutiile statului care pune in pericol vietile tuturor.Trebuie la
    uat atitudine si starpit,nepotismul,clientarismul,coruptia.Altfel v-om condamna generatii pe viata.

  4. Toti cei vinovati de distrugerea casei vor plati!Fiecare pentru faptele de care se face vinovat.
    In cazul de fata proprietarul este vinovatul principal.Responsabilitatile proprietarului,investi-
    torului sant stipulate cu lux de amanunte in continutul art,27 din legea 10/1995,Legea 50 Anexa I,Anexa II.

  5. Eu as sugera reclamagiului sa il ia pe prea-cuvios si fricos intru Domnu Impletior de Cosuri de Nuiele si Maturi si mare ctitor de biserici si sa se uite impreuna in oglinda, si poate cu ajutorul unui exercitiu de memorie si cu adevarata frica de Cel de Sus, sau poate chiar cu ajutorul vecinilor martori si a fostilor muncitori, sa isi aduca aminte cum au construit casa cu ne-respectarea proiectului, beton facut la roaba si „vrajirea” expertilor, unii chiar neplatiti sau platiti doar cu promisiunea rasplatei divine, sa scrie „dupa dictare”. Dovezile vor fi de ne-constestat iar probele se depun in justitie nu in presa 😉 toate la momentul lor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.