”Corindatul Junilor” de la Mărișel, o tradiție de Crăciun despre care Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj a făcut un film documentar, a fost prezentat în acest an în Polonia, în cadrul Festivalului Internațional de Folclor Montan din Zakopane, de grupul ”Mărișana”, format din săteni ai localității și condus de profesorul Ioan Mariș, conform ActualdeCluj.

Cetele de colindători, formate din opt-zece tineri, se organizează la începutul Postului Crăciunului, fiecare ceată alegându-și un conducător, numit „taroste”. Tarostele este responsabil de buna desfășurare a obiceiului, de organizarea repetițiilor și de coordonarea ceremonialului colindatului. Colindele sunt învățate prin întâlniri periodice la casa tarostelui, unde junii își pregătesc repertoriul pentru Ajunul Crăciunului.
În ziua de Ajun, junii se îmbracă în port popular. În Mărișel, aceștia poartă căciulă din blană de miel, decorată cu „pana de jun”, un simbol al puterii, bărbăției, frumuseții și norocului.

După-amiaza, junii se adună la „casa conacului”, un loc special unde, în zilele de Crăciun, se organizează jocul satului, numit aici „conac”. După ce primesc binecuvântarea preotului la biserică, junii încep colindatul, umblând din casă în casă pe tot parcursul nopții, însoțiți de muzicanți.
Tradiția „corindatului Junilor” este un ritual complex, care include salutul tarostelui, colinda de intrare, colinda mesei, colinda fetei, tărostitul cinstei, jocul gazdei, colinda ușii și invitația la conac.

Citește și: Aceeași Mărie, cu altă pălărie! RADP Cluj urmează aceeași poveste neferictă ca și RADJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.