Deputatul clujean Vasile Puscas îl ataca pe Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. El  atrage subtil atentia guvernantilor ca cineva trebuie sa plateasca pentru deciziile incorecte pe care acestia le iau. Ioan Piso, directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei a dat Statul în judecata…si a câstigat. Cazul nu e singular… În cazul Piso, ministerul a avut o decizie-bomba…indemnizatiile sa fie platite din bugetul muzeului.

În urma cu o luna, deputatul clujean Vasile Puscas îl întreba în plenul Parlametului pe ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu cine îsi asuma responsabilitaea pentru deciziile guvernamentale infirmate de justitie.

Premizele initiativei social-democratului din Cluj au fost revocarea profesorului Adrian Niculescu din functia de vicepresedinte al Institutului National pentru Memoria Exilului Românesc, decizia acestuia de a-l actiona pe Primul Ministru în justitie si sentinta judecatorilor data în favoarea reclamantului si în defavoarea Guvernului. Cazul lui Adrian Niculescu nu este unul izolat, în aceeasi situatie s-a aflat în urma cu ceva timp si directorul Muzeului de Istorie al Transilvaniei, Ioan Piso si nu numai.

Astfel, constant în aceste cazuri este numele ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu care, se pare, ca are o înclinatie naturala catre revocari nemotivate si ghinionul, la fel de constant, ca justitia sa dea sentinte mereu în favoarea demisilor.

Ca un gest de dispret total fata de legile tarii si de ideea de resonsabilitate, acelasi minister a decis într-un alt caz, cel al profesorului clujean, Ioan Piso, ca acesta sa îsi plateasca din fondurile institutiei pe care o conduce sumele obtinute în instanta.

Cine plateste facturile lui Tariceanu si Iorgulescu?

Adrian Iorgulescu a fost atentionat de catre Vasile Puscas vizavi de cazul Niculescu. Acesta a fost revocat din functia de vicepresedinte al Institutului National pentru Memoria Exilului Românesc de catre Primul Ministru, de fapt, în 8 iunie 2005, prin decizia 360 din acea data. Vasile Puscas a explicat ca „în urma actionarii în justitie a acestei decizii, Niculescu a primit o hotarâre definitiva si irevocabila de repunere în functia publica din care a fost revocat, precum si de reparare a prejudiciilor materiale cauzate de decizia Primului Ministru.

Vasile Puscas îi arunca astfel manusa ministrului Culturii si Cultelor cerându-i sa raspunda la une dintre cele mai dureroase întrebari pentru români: „cine este responsabil pentru achitarea costurilor financiare survenite ca urmare a deciziilor guvernamentale care fac obiectul infirmarii în cadrul justitiei si cine este responsabil pentru achitarea costurilor financiare cauzate de decizia Primului Ministru din 8 iunie 2005? Mai mult Puscas este intransigent pâna la capat si cere explicatii si asupra responsabilitatii pentru consecintele nepunerii în aplicare a unei hotarâri definitive si irevocabile pronuntata de o instanta româna.

De fapt, oficial premierul Calin Popescu Tariceanu a fost obligat de instanta sa îl repuna în functie pe fostul vicepresedinte al Institutului National pentru Memoria Exilului Românesc, Adrian Niculescu. În urma deciziei Înaltei Curti de Casatie si Justitie, istoricului a primit retroactiv în jur de 8.000 de euro, echivalentul salariilor din iunie 2005 pâna acum. Din declaratiile acestuia, revocarea lui a fost facuta în urma incendierii arhivei Asociatiei pentru Protectia Monumentelor si Siturilor Istorice din România, care avea ca scop denuntarea demolarilor ceausiste.

Decizia finala a Curtii de Apel stipuleaza ca si în cazul functiilor de demnitate publica trebuie sa existe prevederi legale care sa limiteze exercitarea puterii discretionare.

“Ceea ce fac guvernantii este ilegal”

Cazul semnalat de Vasile Puscas nu este singular pe scena culturii românesti. În iarna acestui an a mai iesit la iveala cel al profesorului clujean, Ioan Piso, director al Muzeului National al Transilvaniei. El a fost demis si repus în functie de catre acelasi ministru al culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu în aceiasi zi.

Într-un amplu interviu acordat Gazetei, Piso afirma la acea data ca este un om care deranjeaza prea mult, dar ca acesta nu este un motiv ca ministerul si cei care îl reprezinta sa faca ce vrea cu el.

Arheologul clujean nu era la prima neîntelegere cu Statul. El mai fusese “obligat sa stea pe tusa” o perioada mai lunga si a protestat.

La fel ca Niculescu, Piso a fost demis si repus în functie. De asemenea, el a dat Statul în judecata si a câstigat.

Decizia instantei de judecata în cazul Piso a fost ca acesta sa îsi primeasca retroactiv indemnizatia de director. Surpriza a urmat abia dupa…

Un posibil raspuns pentru Vasile Puscas…

Directroul muzeului a declarat ca raspunsul ministerului condus de Iorgulescu frizeaza ridicolul. Prin respectiva hotarâre i se impune fostului si actualului director sa plateasca din fondurile muzeului suma  reprezentata de cuantumul indemnizatiilor de director. Deci, în acest caz, atât ministrul de la care a pornit întreg scandalul, cât si Guvernul al carui reprezentant este au scapat basma curata.

Ioan Piso a protestat împotriva deciziei lui Adrian Iorgulescu, afirmând ca nu este corect ca sumele care, în mod normal, ar trebui sa fie destinate siturilor arheologice din Transilvania sa acopere platile cauzate de erorile angajatilor ministerului. Piso a cosniderat hotarârea ministerului ca pe o încercare de deturnare de fonduri si a sesizat Curtea de Conturi.  El a mai afirmat ca ministerul l-a amenintat ca daca nu accepta compromisul propus, de a apela la fondurile muzeului pentru plata indemnizatiilor, îsi va plati singur indemnizatia.

Deci, în acest caz pozitia ministrului este privilegiata. El nu este obligat sa îsi asume raspunderea în niciun fel fata de deciziile luate. De asemenea, în cazul lui Iorgulescu, desi nu este singurul ministru care a procedat asa, exista si alte elemente interesante. El a folosit, fara a cere permisiunea autorului, o melodie a lui Florin Chilian pentru o campanie mediatica. Din fericire, de aceasta data a câstigat în instanta si nu a trebuit sa îi plateasca lui Chilian cei un million de euro ceruti. De asemenea, Iorgulescu este un campion al demiterilor directorilor de agentii din subordine si a proceselor intentate de catre acestia.

Ligia Popa

Potrivit reprezetantilor institutiilor judecatoresti  "trebuie sa existe si în cazul functiilor de demnitate publica numite, anumite prevederi legale care sa limiteze puterea discretionara a unor autoritati publice, pornind de la drepturile consacrate de Constitutie cetatenilor si de la posibilitatea conferita de Legea contenciosului administrativ instantelor de a cenzura excesul de putere"

Ioan Piso – „ Guvernantii ar trebui, în primul rând sa respecte legile si pe intelectualii din România. Eu cred ca ministerul are o pozitie privilegiata si ca  ceea ce fac, demiterile si repunerile în functie, sunt, de fapt, ilegale”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.