În articolul anterior   am prezentat o parte din numeroasele  declaraţii fiscale pe care persoanele juridice au obligaţia să le depună pe parcursul anului financiar.  Prezentăm, în continuare, alte declaraţii fiscale atât în sarcina persoanelor juridice cât şi a persoanelor fizice, cu trimiteri exprese la prevederile din Codul Fiscal.
 

Contribuabilii persoane juridice mai au de depus la organele fiscale, unde sunt înregistraţi, şi următoarele declaraţii fiscale:
   
1.         Fişele  fiscale , formular 210, în conformitate cu art. 59 din CF, redat mai jos:
 
    (1) Informaţiile referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii se cuprind în fişele fiscale.
    (2) Plătitorul de venituri are obligaţi să completeze formularele prevăzute la alin. (1), pe întreaga durată de efectuare a plăţii salariilor. Plătitorul este obligat să păstreze fişele fiscale pe întreaga durată a angajării şi să transmită organului fiscal competent o copie, pentru fiecare an, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat. Modelul şi conţinutul formularelor se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice.
 
2.       Declaraţia privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit -formular 205 , în conformitate cu art. 93 din CF :
 
 
    (1) Plătitorii de venituri, cu regim de reţinere la sursă a impozitelor, sunt obligaţi să calculeze, să reţină, să vireze şi să declare impozitul reţinut la sursă, până la termenul de virare a acestuia inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul titlu.
    (2) Plătitorii de venituri, cu regim de reţinere la sursă a impozitelor, au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, până la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat, pentru următoarele venituri:
•         venituri din dividende;
•         venituri din dobânzi;
•         câştiguri din transferul titlurilor de valoare cu impunere finală;
•         venituri din lichidare/dizolvare;
•         venituri din premii şi din jocuri de noroc;
•         venituri din pensii;
•         alte venituri.

    (3) Fac excepţie de la termenul prevăzut la alin. (2) şi au obligaţia depunerii declaraţiei, pâna în ultima zi a lunii februarie, inclusiv, a anului curent, pentru anul expirat, plătitorii de venituri realizate din :
 
•         drepturi de proprietate intelectuală;
•         vânzarea bunurilor în regim de consignaţie;
•         obţinute în baza unui contract de agent;
•         obţinute în baza unui contract de comision sau mandat comercial;
•         activităţi de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
•         activităţi independente desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, altele decat cele prevăzute la art.78 alin.(1) lit.e) din Codul fiscal;
•         activităţi independente realizate într-o formă de asociere cu o persoană juridică;
•         câştiguri din transferul titlurilor de valoare deţinute mai mult de 365 de zile;
•         câştiguri din transferul titlurilor de valoare deţinute mai puţin de 365 de zile inclusiv;
•         venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen,
 
3.    Declaraţia informativă privind impozitul reţinut şi plătit pentru veniturile cu regim de reţinere la sursă / venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi ,   formular 400 ,   în conformitate cu art. 119, alin. 1, din CF, care trebuie depusă de plătitorii de venituri ce au obligaţia să reţină la sursă impozitul pentru veniturile obţinute de contribuabili din România  şi să depună o declaraţie la autoritatea fiscală competentă până la data de 28, respectiv 29 februarie, inclusiv, a anului următor celui pentru care s-a plătit impozitul.
 
4.    Declaraţia informativă privind veniturile din economii obţinute din România de persoanele fizice rezidente în state membre ale Uniunii Europene, ţări terţe şi teritorii dependente sau asociate. În conformitate cu art. 119, alin. 1indice. 1, din CF,
după data aderării României la Uniunea Europeana, plătitorii de venituri sub forma dobânzilor au obligaţia să depună o declaraţie informativă referitoare la plăţile de astfel de venituri făcute către persoane fizice rezidente în statele membre ale Uniunii Europene.  Declaraţia se depune până la data de 28, respectiv 29 februarie, inclusiv, a anului curent, pentru informatţi referitoare la plăţile de dobânzi făcute în cursul anului precedent. Modelul şi conţinutul declaraţiei informative, precum şi procedura de declarare a veniturilor din dobânzile realizate din România de către persoane fizice rezidente în statele membre ale Uniunii Europene se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscalî, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 
   
Persoanele fizice sunt obligate să depună, până la 15 mai,  următoarele declaraţii fiscale, direct la Administraţia fiscală de care aparţin sau prin scrisoare recomandată:

1.    Formular 200, declaraţie privind veniturile realizate pentru fiecare categorie şi sursă de venit
Contribuabilii care au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole determinate în sistem real.
 Declaraţia se completează şi pentru câştigul net anual/pierderea netă anuală, generată de:
a) tranzacţii cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise;
b) operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen.
2.     Formular 201, declaraţie privind veniturile realizate pentru fiecare categorie şi sursă de venit,
Contribuabilii care au realizat venituri din străinătate: profesii libere, activităţi comerciale, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, dividende, dobânzi, premii şi jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investiţii, pensii, precum şi alte venituri aflate în străinătate. Declaraţia se depune şi de către persoanele fizice care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau lit. c) din Codul fiscal, timp de 3 ani consecutivi.

3.    Formular 221 Declaraţie privind activităţile agricole impuse pe bază de norme de venit
Contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole
 
5.    Formular 223 Declaraţia privind veniturile estimate pentru asocierile fără personalitate juridică, constituite între persoane fizice
Declaraţia se completează de către asociatul desemnat să răspundă de îndeplinirea obligaţiilor asocierii faţă de autorităţile publice, în cazul asocierilor care în anul anterior au realizat pierderi şi cele care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cele care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior.
Declaraţia se depune odată cu declaraţia anuală de venit.
 
Mircea Dragoş,

Asociat la firma de consultanţă MUREŞAN DRAGOŞ APOSTOL srl  

Pentru detalii vă puteţi adresa la sediul firmei din Cluj-Napoca, str. Decebal nr.69, cod poştal 400037 sau prin e-mail, la adresa:  mircea.dragoş@mmda.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.