Înalta curte de Casație și Justiție a pus definitiv capac unui dosar DNA în care a fost vorba de o afacere frauduloasă de 700.000 euro. În proces au fost implicați omul de afaceri Horia Simu, cunoscut și pentru devalizarea combinatului Elcond din Zalău, Crinuța Dumitrean, fosta șefă a ANRP, ex-deputatul UDMR Marko Attila Gabor, și alții. La începutul acestei luni, ÎCCJ a constatat că faptele au fost prescrise. Din completul de judecată a făcut parte și soția unui angajat la SRI, judecătoarea Lucia Rog, care a cerut să se abțină de la judecarea acestei cauze din cauza unor interese.

La mijlocul acestui an, la ÎCCJ a fost înregistrat un dosar de recurs în casație în care procurorii DNA cereau anularea sentinței de achitare, pe motiv de prescripție a faptelor, a omului de afaceri Horia Simu, fostei șefe ANRP, Crinuța Dumitrean, ex-deputatului UDMR Marko Attila Gabor, și alții.

În aprilie 2023, ÎCCJ a constatat prescrierea răspunderii penale, încetând procesul penal față de inculpați. În proces a fost vorba despre fapte petrecute între 2009 și 2011, când Horia Simu ar fi achiziționat prin intermediari drepturile litigioase asupra unui teren de la Constanța, contra 700.000 de euro, iar cei de la ANRP ar fi stabilit în favoarea lui Simu despăgubiri de 8,75 de milioane de euro, despre care procurorii DNA spuneau că au fost supraevaluate cu 7.715.000 de euro. Mai mult, Crinuța Dumitrean, care conducea la acel moment ANRP, ar fi primit pentru asta suma de 400.000 de euro.

DNA a înregistrat cererea de recurs în casație a sentinței de achitare la mijlocul acestui an, iar la începutul lunii decembrie, magistrații ÎCCJ au respins cererea procurorilor, scăpându-i definitiv pe foștii inculpați de acuzațiile enumerate mai sus.

”Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva deciziei penale nr. 166/A din 27 aprilie 2023, pronun?ate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 779/2/2017 privind pe intimaţii inculpaţi Dumitrean Crinuţa Nicoleta şi Simu Horia. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 05 decembrie 2023”, arată soluția pe scurt a ÎCCJ.

Printre judecătorii acestui dosar s-a numărat și Lucia Rog, care, în 10 octombrie a făcut cerere să nu se pronunțe în cauză. Ea este sotia generalului SRI Anton Rog, directorul Centrului National Cyberint din Serviciul Roman de Informatii – unitatea care, potrivit propriei descrieri de pe site-ul SRI, „pledează și acționează pentru cunoașterea, prevenirea și contracararea vulnerabilităților, riscurilor și amenințărilor la adresa securității cibernetice a României”.

Numele grele din dosar

Inițial, Crinuţa Dumitrean (fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP) a fost condamnată la 7 ani şi 6 luni de închisoare în primă instanţă, Sergiu Diacomatu (fost membru în aceeaşi comisie) la 7 ani şi 6 luni în primă instanţă, omul de afaceri Gheorghe Stelian, la 6 ani de detenţie.

Pedepsele aplicate în iunie 2018 de un complet de trei judecători au fost anulate luni de un alt complet de cinci judecători, care a fost nevoit să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

De asemenea, magistraţii au menţinut deciziile de achitare aplicate în primă instanţă faţă de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fiul lui Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nuţiu (evaluator), Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan şi Ionuţ Florentin Mihăilescu (fost consilier al şefei DIICOT).

Pe de altă parte, judecătorii au menţinut dispoziţia de confiscare specială de la Dorin Cocoş a sumei de 10 milioane de euro.

În plus, Emil Nuţiu trebuie să plătească în solidar cu Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu şi Gheorghe Stelian suma de 218 milioane lei (aproximativ 43 milioane euro), cu titlu de despăgubiri civile, actualizată în funcţie de indicele de inflaţie.

Decizia este definitivă.

În dosarul ANRP, Alina Bica a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

În dosar au fost judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu. Au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.

Procurorii precizau că, pe 15 martie 2011, cei nouă membri ai Comisiei Centrale din ANRP, printre care se aflau Alina Bica, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de peste 13 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe.

„În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane”, arătau procurorii.

Acuzat că a devalizat un combinat de 24 milioane lei, pus să plătească un milion lei

Omul de afaceri Horia Simu, acuzat că a devalizat combinatul Elcond din Zalău – o afacere de 24 milioane de lei – este pus de o hotărâre judecătorească să plătească nici un milion de lei. Alături de el, ceilalți inculpați din dosar au fost puși să achite 150.000 lei. În proces sunt 7.000 de părți civile care au sperat ca judecătorii să dea o sentință prin care oamenii să fie despăgubiți. Procesul a ”pendulat” între instanțele din Zalău, Cluj Napoca și Baia Mare. Simu și ceilalți parteneri din dosar au ajuns să fie puși să plătească această sumă după ce judecătorii au prescris faptele penale pentru care oamenii de afaceri au fost trimiși în judecată.

Foștii șefii ai companiei Elcond Zalău, unul dintre cei mai mari producători de conductori emailaţi din ţară, au fost judecați pentru acuzația de gestiune frauduloasă. Potrivit procurorilor, inculpații Horia Simu, Gheorghe Avasilichioaie și Radu Ardelean ar fi înstrăinat activele companiei către două firme, Cuprom şi Nordexomanufacturing, care erau ”dirijate” de Horia Simu. În cadrul acestui proces s-au constituit peste 7.000 de părți civile, persoane care dețin cupoane la Elcond.

Însă, instanța a decis că cei trei nu mai pot fi trași la răspundere pe latură penală pentru că, de la deschiderea procesului în 2016 și până acum, a intervenit prescripția faptei penale de care oamenii de afaceri au fost acuzați.

2 COMENTARII

  1. Justitiabilii , chiar isi merita pensiile si salariile invidiate si de presedintii Americii !Sa ai abilitatea sa tii un dosar pana la prescriere , ii o dovada de inteligentă!Cred ca nu gratis au gandit ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.