Repunerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană” încă se lasă așteptată, în condițiile în care primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a promis că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp posibil. Cu toate acestea, edilul pare să fie preocupat de alte probleme pentru a se dedica acestui simbol al orașului. 

Ziarul nostru a vorbit despre acest caz de mai multe ori, atrăgând atenția că până acum nu s-a făcut niciun progres semnificativ privind repunerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană”, un simbol al Clujului. Indiferența autorităților a lăsat statuia între betoane, fiind neglijată și lăsată să devină „parcare” pentru trotinete. 

Gazeta de Cluj a încercat să ia legătura cu mai multe ONG-uri de cultură pentru a afla un punct de vedere cu privire la această speță. Trebuie menționat faptul că, din nefericire, nu au existat luări de poziții din partea ONG-urilor în acest scandal, poate și din cauză că primesc bani din pușculița primăriei Cluj-Napoca. 

Grupul de critici ai primarului Emil Boc se poate număra pe o mână, iar jurnaliștii care au pus sub semnul întrebării responsabilitatea și angajamentului primarului Emil Boc față de patrimoniul cultural sunt aproape invizibili. Cu toate acestea, jurnaliștii de la Gazeta de Cluj au făcut cereri peste cereri la Primăria Cluj-Napoca pentru a afla data exactă când soclul va fi adus, din nou, unde-i este locul. 

Până la urmă, reprezentanții Primăriei ne-au amintit deja un lucru pe care îl știam, iar răspunsul la întrebarea noastră nu a fost unul satisfăcător. Din contră, ne-a pus în situația de a ridica alte întrebări privind modul de comunicare a municipalității cu presa. 

Așa cum am comunicat public încă din luna martie, primarul Emil Boc a solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar „Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea străzii Kogălniceanu. În momentul în care noua soluție va primi toate avizele necesare, vom anunța acest lucru. În prezent, soluția propusă se află în analiza Comisiei de Monumente”, se arată în răspunsul scurt și la obiect al municipalității clujene. 

ONG-urile culturale din Cluj amână un răspuns cu privire la scandalul grupului statuar „Școala Ardeleană” 

BOX 

În numărul precedent am scris despre situația Grupului statuar „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca, o piesă de patrimoniu așezată în inima orașului, dar trecută cu vederea de către autoritățile locale. Marea ironie, și cea mai greu de înghițit, este faptul că cea care a realizat soclul acestui monument, Adriana Matei, a fost ignorată luni de zile de Primăria Cluj-Napoca, în ciuda eforturilor sale persistente de a comunica cu instituția. Arhitectul a precizat că poate să refacă soclul „cu ochii închiși”, chiar dacă nu mai este în posesia planșei. Pentru un motiv inexplicabil, totuși, Primăria a ales să ignore aceste mesaje. Deși grupul statuar reprezintă un tribut adus marilor corifei români ai Școlii Ardelene, numele acestora nu au fost înscrise pe monument, o situație pe care doamna Matei o consideră o „bătaie de joc foarte clară”. Monumentul a ajuns să reprezinte o „mare durere” pentru Adriana Matei, care s-a străduit pentru o recunoaștere adecvată a operei sale și a semnificației sale istorice.

Ziarul nostru a luat legătura cu Fundația Transilvania Trust, cea care a primit din partea Primăriei 10 mii de lei pentru promovarea patrimoniului cultural clujean-Castele și Cetăți de pe Valea Someșului. Fundația are o vechime de 27 de ani și are ca scop protecția patrimoniului construit din Transilvania, organizarea activității de protecție și dezvoltarea unei strategii integrate de protecție. 

Reprezentanții Transilvania Trust au precizat pentru ziarul nostru că nu se pot pronunța cu privire la o părere în ceea ce constă grupul statuar „Școala Ardeleană” și cel mai bine ar fi să trimitem mail pentru un răspuns în cel mai scurt timp posibil.  Aceștia au precizat pentru ziarul nostru că „modalitatea de amplasare a grupului statuar „Școala Ardeleană” este de competența organelor abilitate ale statului Român, cum ar fi comisiile de specialitate aflate în subordinea Ministerului Culturii. Lucrările de amplasare/reamplasare a statuii trebuie să se facă în conformitate de proiectul avizat de aceste instituții. Dacă se dorește modificarea soluției avizate de către beneficiar, atunci modificarea proiectului trebuie să fie aprobată de Ministerul Culturii”

Din partea Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, care are ca obiectiv principal înfrumusețarea spațiilor publice și a străzilor urbei au primit informarea că o să revină cu un telefon în speranța că cineva din conducere va fi prezent pentru a ne oferi un răspuns. 

Când am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Asociației Vechiul Cluj, persoana care ne-a răspuns a precizat pentru ziarul nostru că numărul este greșit și că nu are contactul asociației. 

Mai mult decât atât, site-ul asociației nu funcționează. Ne continuăm încercările de a lua legătura cu ong-urile culturale din Cluj și apelăm la Consiliul Civic Local Cluj. Un domn ne răspunde și ne precizează că el este membru doar și că o să revină mai târziu cu numărul de telefon al celui care conduce Consiliul Civic. 

În lumina celor prezentate, Gazeta de Cluj va continua să pună în prim-plan situația Grupului statuar „Școala Ardeleană” și va menține un contact strâns cu ONG-urile culturale din oraș, disecând opiniile și interpretările lor cu privire la această problematică, atâta timp cât acestea ne vor răspunde la solicitările de informații. Mai mult decât atât, amintim administrației clujene că trebuie să pună în mișcare rotițele pentru obținerea acelui aviz al Comisiei de Monumente pentru ca grupul statuar „Școala Ardeleană” să fie repus pe soclu. 

Acțiunile viitoare ale Primăriei Cluj-Napoca vor stabili tonul pentru modul în care se raportează la patrimoniul său cultural și la dorințele cetățenilor săi din orașul „de cinci stele.” 

BOX 

Începând cu anul 1969, când a prezentat prima sa lucrare, Adriana Matei a acumulat merite și a devenit un nume de referință în domeniul arhitecturii. Pentru o perioadă de 16 ani, a stat la cârma școlii clujene de arhitectură și a supervizat secția de arhitectură din cadrul Facultății de Construcții a UTCN timp de 8 ani, între 1990 și 1998. În urma transformării acestei secții într-o facultate autonomă, Adriana Matei a fost numită decan, funcție pe care a deținut-o pentru două mandate consecutive, în perioada 2004-2012. Astăzi, la vârsta de 77 de ani, Adriana Matei este cunoscută în mod special pentru contribuția sa la proiectul soclului Grupului statuar „Școala Ardeleană”, o creație a sculptorului Romul Ladea. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.