Fostul ministru Gabriel Orpea a fost achitat în dosarul în care este acuzat că și-a luat o mașină de lux din banii Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

El a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea din fondurile operative ale Direcţiei de DIPI, în mod conspirat, a unui autoturism de lux Audi A8, folosit în exclusivitate de fostul demnitar.

Decizia poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Judecarea pe fond a dosarului fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea şi a foştilor şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă Gheorghe Nicolae şi Nelu Zărnică, privind achiziţionarea unei maşini de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosite de Oprea, în care prejudiciul este de 410.000 de lei, începuse la instanţa supremă în luna martie 2017.

În luna septembrie a aceluiaşi an, magistraţii instanţei supreme au decis ca acest proces să fie reluat de la zero deoarece unul dintre judecătorii din complet, Ana Maria Dascălu, s-a pensionat.

În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 11 mai 2016, pe fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea şi pe foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob.

Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru securitate naţională şi ministru al Afacerilor Interne, era judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Gheorghe Nicolae, fost şef al DIPI, era acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi două infracţiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale), Gabriel Nicolae Pavel, fost şef al Serviciului Juridic din DIPI, era judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptei, pentru deturnare de fonduri, în timp ce Marian Dănuţ Iacob, fost şef al unei structuri administrative, era acuzat de deturnare de fonduri.

Potrivit rechizitoriului, în 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae şi al lui Gabriel Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

“Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Fostul şef al DIPI Gheorghe Nicolae mai era acuzat că, în perioada 21 august – octombrie 2015, a schimbat destinaţia autoturismului Audi A8 achiziţionat din fonduri operative, “în mod conspirat, pentru folosinţa personală şi exclusivă a ministrului de Interne în funcţie Oprea Gabriel”.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 2014 – 2015, Gheorghe Nicolae, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 238.173,47 lei, alocată DIPI pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

“În aceeaşi manieră au procedat şi inculpaţii Zărnică Nelu şi Iacob Marian-Dănuţ, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, potrivit rechizitoriului.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor bunuri ale lui Oprea, Nicolae şi Pavel, până la concurenţa sumei de 410.000 lei, în vederea recuperării pagubei produse de aceştia prin abuz în serviciu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.