Curtea Constitutionala României (CCR) a decis marti, în unanimitate, ca prevederile din ordonanta Guvernului prin care s-a modificat Legea raspunderii ministeriale si s-a dizolvat Comisia de la Cotroceni sunt neconstitutionale.

Potrivit CCR, exceptia de neconstitutionalitate a art.23 alin.(2) si (3) din Legea nr.115/1999 – referitor la conditiile pot fi retinuti si perchezitionati membrii Guvernului – a fost respinsa ca inadmisibila, întrucât prevederile în cauza fusesera declarate neconstitutionale printr-o decizie anterioara a CCR. (Decizia nr.665 din 5 iulie 2007, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 547 din 10 august 2007). Motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Curtea Constitutionala (CCR) a fost sesizata cu o exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului în cazul ordonantei de guvern prin care a fost modificata Legea raspunderii ministeriale si a fost dizolvata Comisia de la Cotroceni. Judecatorii CCR au amânat de doua ori pronuntarea pe aceasta exceptie.

Obiectul exceptiei invocate de Avocatul Poporului îl constituie neconstitutionalitatea dispozitiilor a 10 articole din Capitolul III – Procedura de urmarire penala si de judecare din Legea privind responsabilitatea ministeriala republicata si a articolelor 23 si 24 din Capitolul IV – Dispozitii finale din aceeasi lege, precum si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 95/2007 pentru modificarea Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala. Articolele din Legea privind responsabilitatea ministeriala contestate de Avocatul Poporului se refera la conditiile în care se poate începe si efectua urmarirea penala a membrilor Guvernului, precum si modul de constituire a Comisiei speciale de la Cotroceni care avizeaza cererea de anchetare a ministrilor.

Pe de alta parte, pe 22 noiembrie, Curtea de Apel de Bucuresti a admis actiunea a doua organizatii, SoJust si UNJR, care au cerut în instanta suspendarea efectelor hotarârii prin care CSM a nominalizat cinci judecatori care ar fi urmat sa faca parte din Comisia de la Cotroceni. Potrivit SoJust, dupa decizia Curtii de Apel, presedintele Traian Basescu nu mai poate proceda la aprobarea componentei Comisiei de la Cotroceni cu membrii stabiliti de Consiliul Superior al Magistraturii. "Vom face o adresa catre Presedintie prin care vom solicita sa nu emita decretele de numire pentru judecatori întrucât hotarârea CSM în baza careia putea face acest lucru a fost suspendata", a declarat, pentru NewsIn, Horatiu Dumbrava, expert SoJust. Pe 25 octombrie Curtea de Apel Bucuresti decidea suspendarea aplicarii Regulamentului stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind Comisia de la Cotroceni urmare a unei actiuni pe contencios a Asociatiei Magistratilor din România (AMR).  Decizia de atunci nu a mai avut ca efect suspendarea activitatii Comisiei de la Cotroceni întrucât CSM apucase sa trimita la Cotroceni hotarârea prin care a nominalizat cei cinci judecatori.

Comisia de la Cotroceni care urma sa decida asupra avizului de cercetare penala a unor ministri din actualul Guvern si-a încetat activitatea în seara de 4 octombrie, odata cu publicarea în Monitorul Oficial, la câteva ore de la adoptare, a unei ordonantei prin care Guvernul, la propunerea ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, a modificat Legea privind raspunderea ministeriala.

Ordonanta de urgenta adoptata în 4 octombrie de Cabinetul Tariceanu II, la propunerea lui Chiuariu, vizat de o ancheta a procurorilor DNA, stabilea ca, la data intrarii în vigoare a ordonantei, comisia de la Cotroceni, în formula din acel moment, îsi înceta activitatea. Ordonanta mai prevedea ca abia peste 30 de zile de la data intrarii sale în vigoare, CSM urma sa înainteze presedintelui tarii propunerile pentru noua comisie, care ar urma sa fie alcatuita din judecatori. CSM a ales cei cinci judecatori care vor face parte din comisie – Gheorghe Diaconu de la Curtea de Apel Pitesti, Camelia Nicoleta Grigorescu de la Curtea de Apel Bucuresti, Mihai Cerneanu Pop de la Tribunalul Maramures, Floarea Grosu de la Curtea de Apel Tg Mures si Liviu Herghelegiu, Curtea de Apel Galati. Presedintele nu a semnat pâna în prezent decretul de numire a noilor membri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.