Vacanţă de Paşte spulberată brusc la Muntele Rece pentru o tânără cu cetăţenie maghiaro-ucraineană, unde se afla împreună cu prietenul ei şi două fetiţe în vârstă de şapte şi nouă ani. La un moment dat, după o scurtă şedere în cabană, au ieşit cu toţii, în curtea neîngrădită a cabanei, pentru a admira peisajul. Rapid, victimă a colţilor câinelui ciobănesc al vecinului a căzut turista străină, totul în hohotele de râs ale proprietarului patrupedului, care savura întreaga scenă. Acum respectivul este cercetat de poliţie pentru neluarea măsurilor în vederea prevenirii atacului canin şi este pasibil de o pedeapsă severă!

 

„Proprietarul era chiar mândru de câinele lui”!

Marţi, 10 aprilie, Szekely  Istvan, un bărbat falnic în vârstă de 42 de ani păşeşte, cu fermitate, în sala de aşteptare a I.M.L.Cluj, însoţit de prietena lui, Biro Tunde, cetăţean maghiaro-ucrainean, o femeie atractivă în vârstă de 34 de ani. Bărbatul mărturiseşte fără ocoliş că în ziua de sâmbătă, 7 aprilie a trăit împreună cu prietena lui şi două fetiţe, minore, o scenă de coşmar, însă cea care a suferit – şi suferă în continuare – este Tunde, care nu-şi mai revine din şocul provocat de „ospitalitatea” românească din vârful Muntelui Rece! Explică acesta: „Sâmbătă am ieşit la munte, la un prieten care are cabană acolo şi împarte o curte neîngrădită cu proprietarul unui alt imobil, desigur, pe C.F.-uri separate. Asta a fost pe la ora 17.00 şi când am intrat în cabană în curte se aflau trei câini ţinuţi în libertate – printre care şi unul uriaş, ciobănesc, viitorul atacator al prietenei mele – care ne lătrau de mama focului. Proprietarul câinilor, Florin Caian – ins care locuieşte în Floreşti, în vârstă de vreo 50-52 de ani – ne-a văzut că venim şi l-a salutat pe prietenul meu, fără să încerce să-şi potolească măcar patrupedele. Noi n-am stat în cabană mai mult de o jumătate de oră şi am hotărât să ieşim în curte ca să admirăm peisajul”. Povesteşte mai departe că nu au apucat să iasă bine din cabană că doi dintre câini s-au şi repezit la Tunde şi celălalt la prietenul său – totul sub ochii stăpânului acestora, care nici măcar n-a catadixit să-i înlăture, ba, mai mult, părea amuzat de spectacolul ad-hoc ce se desfăşura sub ochii săi.  „Şi, în timp ce eu mă luptam cu unul dintre câini, ca să-l iau de pe Tunde, ciobănescul a sărit din spate la prietena mea şi a „capsat-o” extrem de serios de picior! Apoi, după ce am reuşit să alungăm câinii, proprietarul lor ne-a spus să nu ne facem nicio problemă fiindcă ciobănescul e vaccinat. Şi imediat – de parcă tot ce se întâmplase nu era suficient – s-a petrecut un alt lucru pe care-l considerăm extrem de revoltător: Caian a constatat, senin, fără vreo urmă de mustrare, că prietena mea e a doua victimă a câinilor lui din ultima perioadă, cea precedentă fiind o fetiţă! Era chiar mândru de acest lucru”, arată, încruntat, Istvan. Între timp gazda lui Istvan şi a prietenei sale a dat fuga după apă oxigenată şi pansament, ca să-i oprească femeii sângerarea, timp în care Florin Caian se mulţumea să asiste, inert, la scenă.

picior muscat

Proprietarul câinelui către reporter: „Vă rog să nu mă deranjaţi”!

Rapid, s-au îmbarcat cu toţii într-o maşină şi au pornit spre Unitatea de Primire a Urgenţelor din Cluj-Napoca. De acolo, după ce victimei i s-a acordat primul ajutor, aceasta a fost transferată la Clinica de Boli Infecţioase unde medicii – după ce i-au cusut rana, aceasta fiind profundă – i-au administrat pentru început un vaccin antirabic. Apoi i-au prescris un tratament, constând în cinci injecţii săptămânale, ce se va sfârşi doar în luna mai. Explică în continuare Istvan, pe când prietena lui se afla deja în cabinetul de consultaţii al I.M.L.Cluj: „Poate că-l iertam pe individ dacă-şi cerea scuze şi intervenea cu promptitudine şi determinare când s-a petrecut incidentul, însă pentru atitudinea lui sfidătoare n-avem cum să-l iertăm! Ideea este că de atunci acest Caian nici măcar nu ne-a sunat ca să ne întrebe cum se simte Tunde – aşa că noi considerăm că individul reprezintă un pericol public fiindcă animalele lui au mai muşcat şi o fetiţă zilele trecute. Unde mai pui că le putea muşca şi pe cele două fetiţe care se aflau cu noi! Aşa că imediat după ce ieşim de aici ne prezentăm la Postul de Poliţie din Gilău – despre care ni s-a spus că răspunde de această zonă – şi întocmim plângere penală pe numele proprietarului câinelui. Mergem până la capăt şi nu-l lăsăm până ce va fi tras la răspundere”! Între timp, femeia iese din cabinet cu un certificat în care medicii i-au recomandat 16 zile de îngrijiri. Apoi, luându-şi rămas bun, cei doi părăsesc preocupaţi incinta instituţiei medicale clujene. La rândul meu, îl apelez pe Florin Caian, proprietarul câinilor, pentru a-i afla punctul de vedere în privinţa acestei situaţii.  La care acesta, după ce mă prezint, îmi răspunde, sec, şi teribil de iritat de „îndrăzneala” mea: „Nu mă interesează cine sunteţi! Vă rog să nu mă deranjaţi”!


Punctul de vedere al I.P.J.Cluj

„Victima a făcut plângere joi, 12 aprilie, la Secţia de Poliţie din comuna Gilău. S-a întocmit un dosar penal conform Ordonanţei de Guvern nr. 55, din anul 2002, care reglementează regimul câinilor din rasele agresive sau periculoase. Proprietarul câinelui va fi cercetat pentru neluarea măsurilor pe care proprietarii trebuie să le ia privind prevenirea atacului canin”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Traian Morar, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here