Scandalul politic intre Primarie şi Consiliul Judeţean este saptamana aceasta centrat pe inchiderea rampei de gunoi de la Pata Rat, pentru care Uioreanu şi Boc işi paseaza responsabilitatea. Intre timp, clujenii risca sa ramana cu gunoiul la poarta, pana la stabilirea situaţiei juridice a rampei şi pana cand administraţiile vor veni cu o soluţie viabila.

Saptamana trecuta, Garda de Mediu a inchis rampa de gunoi a oraşului, de la Pata Rat, iar acum Clujul risca sa fie ingropat in gunoaie, cum s-a intamplat la Napoli in urma cu un an. Insa autoritaţile clujene nu au scuze pentru a fi surprinse de aceasta situaţie, pentru ca rampa trebuia inchisa deja de ceva timp. Cu toate acestea, nu au fost pregatite alternative pentru o situaţie ca cea iscata saptamana trecuta. Firmele de salubritate au ridicat gunoiul, pe care il ţin in utilaje pana la clarificarea situaţiei. Exista o alta rampa temporara, insa aceasta se preteaza doar la depozitarea materialelor biodegradabile.

Rampa temporara

Primarul Emil Boc a declarat ca situaţia va fi remediata in curand. „Rampa veche, potrivit angajamentelor Romaniei cu Uniunea Europeana trebuie inchisa şi e prima componenta a programului de construcţiei a noii rampe. In locaţia alaturata zonei Pata Rat se asigura in mod temporar depozitarea deşeurilor”, a spus Emil Boc. Acesta nu este in acord cu administraţia judeţeana, care considera ca rampa temporara nu este avizata corespunzator.
Decizia de inchidere a rampei de gunoi de la Pata Rat a fost luata de conducerea centrala a Garzii de Mediu, arata Radio Romania Actualitaţi. „Asta inseamna ca nu mai au voie sa depoziteze deloc acolo in depozitul ala. Parerea Garzii de Mediu de la Bucureşti este ca nu mai au voie sa depuna nicaieri”, a spus Bogdan Costea, comisar regional Garda de Mediu Cluj, citat de sursa menţionata.
Termenul pe care il avea administraţia judeţeana pentru inchiderea rampei de gunoi şi implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor a expirat inca de anul trecut, dar procedura de licitaţie pentru construirea centrului de deşeuri a intarziat mult calendarul acestui proces. Prima celula ecologica va fi gata abia anul viitor, astfel ca primaria municipiului a amenajat o rampa temporara in apropiere de Pata Rat, care nu este considerata legala de catre Consiliul Judeţean.
Şi nici de catre Garda de Mediu, motiv pentru care doi comisari au aparut, pe nepusa masa, şi au interzis firmelor de salubritate sa mai foloseasca aceasta rampa. Primaria spune ca spiritul datoriei i-a cuprins pe comisari in urma unui imbold politic şi da vina pe Consiliul Judeţean pentru ca nu a fost in stare sa puna la dispoziţia firmelor de salubritate o groapa de gunoi conforma cu normele in vigoare.

Contestata in instanţa

Şeful Garzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea, a declarat ca rampa nu poate fi folosita pentru ca nu are autorizaţie. „Funcţionarea rampei temporara este ilegala. Chiar daca a fost depusa cererea pentru autorizare, pana pe 15 decembrie nu poate fi folosita. Utilizarea acesteia se va pedepsi cu inchisoarea intre 2 şi 4 ani”, a declarat Bogdan Costea, şeful Garzii de Mediu Cluj. Firma Salprest Rampa, care administreaza groapa de gunoi, a fost amendata vineri, cand s-a inchis groapa de gunoi, cu suma de 30.000 de lei.
Potrivit Ştiri de Cluj, directorul Salprest Rampa susţine ca masura de inchidere a rampei temporare este ilegala. „Noi nu avem autorizaţie de funcţionare pe aceasta rampa. Am depus cererea de autorizare şi avem termen pana in 15 decembrie sa primim avizul de la Agenţia de Mediu Cluj. Pana atunci avem dreptul sa folosim aceasta rampa şi in cateva zile vom rezolva situaţia”, a declarat Eugen Vereş, directorul Salprest Rampa, pentru publicaţia clujeana.
Directorul societaţii care administreaza platforma temporara de deşeuri de la Pata Rat a municipiului Cluj-Napoca, Eugen Vereş, a declarat, miercuri, ca gunoaiele vor fi depozitate, de joi, pe aceasta rampa, dupa ce amenda Garzii de Mediu a fost contestata şi suspendata de instanţa pana la judecare. Deşeurile menajere nu vor mai fi ridicate de pe strazile din Cluj-Napoca din 15 decembrie daca pana atunci instanţa nu soluţioneaza situaţia rampei de la Pata Rat.
Inchiderea rampei de gunoi ii afecteaza şi pe cei care işi caştiga aici existenţa. Aproximativ 300 de persoane au protestat impotriva inchiderii rampei temporare la Pata Rat. Ei au ameninţat ca vor picheta primaria pentru ca groapa de gunoi este singura lor sursa de venit.  
Şi, cum este deja uzual in Cluj, inainte de rezolvarea problemei incepe circul politic. Suparat ca primarul Emil Boc a acuzat administraţia judeţeana de dezinteres in deschiderea unei rampe de gunoi cu acte in regula, Horea Uioreanu a raspuns printr-un comunicat de presa, subliniind ca spusele primarului „politizeaza” situaţia in care se afla oraşul.

Diana Gabor

Uioreanu contraataca

(comunicat de presa remis in 7 noiembrie)

„Spusele domnul primar conţin un sambure de adevar. Gunoaiele au ajuns arma politica in momentul in care fosta administraţie judeţeana, in frunte cu Alin Paunel Tişe, Radu  Bica şi Alexandru Coroian, a organizat licitaţia de atribuire a lucrarilor de construire a Centrului integrat pentru managementul deşeurilor din judeţul Cluj. Vorbim despre o licitaţie anulata de instanţa, deoarece firma caştigatoare, ”intamplator” una apropiata PD-ului, a fost descalificata de magistraţi. Şi mai vorbim despre aceeaşi şefi ai judeţului care au sfidat decizia justiţiei şi au desemnat caştigatoare aceeaşi firma, urmata de o alta sentinţa judecatoreasca! Aşa s-a pierdut un an de zile, timp in care lucrarile ar fi putut avansa serios, evitand situaţia de astazi. Nu mai spunem nimic despre amplasamentul nu foarte fericit ales… La aceasta data, actualul executiv al Consiliului Judeţean Cluj incearca sa finalizeze proiectul de construire a Centrului integrat pentru managementul deşeurilor, dar nu-şi poate asuma erorile facute de fosta administraţie, erori care ameninţa judeţul cu sufocarea sub gunoiul menajer!
Faptul ca rampa de Pata Rat urma sa fie inchisa era cunoscut de toţi factorii de decizie de pe plan local, judeţean şi de primul ministru de atunci, astazi primar al municipiului Cluj-Napoca. Cu toţii faceau parte din famiglia PD, aveau parghiile necesare sa rezolve inclusiv problemele de proprietate de pe amplasamentul rampei temporare! N-au facut-o, astfel ca astazi clujenii stau cu gunoiul la uşa, iar firmele care se ocupa de salubritate, alese şi ele de administraţia portocalie şi care l-au bagat pe primarul Sorin Apostu dupa gratii, nu au unde depozita gunoiul din judeţ.”

Experienţa Napoli

In 2011, centrul oraşului Napoli a fost invadat de gunoaie, in semn de protest faţa de ineficienţa administraţiei locale in ridicarea acestora. Noul primar al oraşului Napoli, De Magistris, a facut imprudenţa sa promita ca va strange gunoaiele din oraş in cinci zile. Termenul a expirat miercuri seara şi a fost „sarbatorit" de napoletani cu proteste in tot oraşul şi cu deşeuri carate in centru. Intr-un final, primarul oraşului s-a vazut nevoit sa apeleze la agenţi de securitate inarmaţi pentru escortarea camioanelor cu gunoi, din cauza grupurilor mafiote implicate in tratarea deşeurilor. Mafia napoletana, Camorra, este implicata in afacerile pentru tratarea deşeurilor. Potrivit primarului din Napoli, Camorra se opune proiectului „revoluţiei mediului”, pentru ca metodele de reciclare tradiţionale nu ar mai fi aplicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.