Panourile solare, cunoscute și sub denumirea de panouri fotovoltaice, sunt concepute pentru a rezista mai mult de 25 de ani. Conform unor statistici, chiar și panourile solare instalate încă din anii 1980 funcționează, în ziua de astăzi, la capacitatea așteptată. Nu numai că panourile sunt remarcabil de fiabile, dar longevitatea acestora a crescut exponențial în ultimii 20 de ani. Pe lângă performanța ridicată, randamentul crescut și eficiența satisfăcătoare, mulți producători de panouri solare susțin că, într-adevăr, panourile fotovoltaice rezistă foarte mult timp. În cazul în care sunt întreținute (cu efort minim), panourile solare pot rezista perioade extrem de lungi.

Rezistența în timp a panourilor solare

La fel ca în cazul majorității tehnologiilor, panourile solare vor produce, în mod natural, mai puțină energie odată cu trecerea timpului. Această producție redusă de energie poartă numele de „rată de degradare”, iar rata medie de degradare a panourilor solare este de aproximativ 0,5 procente, ceea ce înseamnă, implicit, că randamentul unui panou solar are tendința de a scădea cu 0,5% după un an de utilizare. După 20 de ani, astfel, panourile solare ar trebui să funcționeze la capacitate de 90% din cea inițială. Rata de degradare nu are un impact major, însă există, dar efectele acesteia se resimt foarte puțin chiar și după două decenii de utilizare.

Cu toate acestea, panourile solare încă sunt capabile să suțină necesitățile energetice, zilnice, ale unei familii tipice. Utilizarea panourilor solare nu înseamnă doar facturi la energie mult mai mici, ci și un pas esențial spre adoptarea unui comportament sustenabil, în acord cu necesitățile de mediu. Pe lângă toate acestea, panourile fotovoltaice sunt ușor de instalat, ușor de întreținut și nu necesită costuri anexe. Datorită capacității de stocare, energia luminoasă din zilele însorite poate fi înmagazinată și utilizată în perioadele în care soarele este absent. Costurile energetice sunt mult mai mici și, implicit, ai posibilitatea de a economisi mult mai mult în fiecare lună.

Panourile fotovoltaice după un an

Un alt avantaj al panourilor solare, pe lângă randamentul și eficiența energetică, este faptul că necesită foarte puțină întreținere. În general, curățarea regulată a panourilor solare nu este, în niciun caz, obligatorie, însă este important ca acestea să fie inspectate, iar performanța lor să fie monitorizată. Pentru ca panourile solare să funcționeze la capacitate maximă, este necesar ca acestea să fie plasate în zone cât mai însorite, iar o acumulare de murdărie, polen, frunze ar putea afecta eficiența captării luminii solare. Chiar dacă ploaia este suficientă pentru a curăța panourile, uneori este necesară și o curățare atentă, pentru a funcționa la capacitate maximă.

În general, chiar și după un an, panourile solare nu ar trebui să prezinte defecțiuni tehnice, ale structurii sau funcționalității. În cazul în care sunt obstrucționate sau deteriorate, este posibil ca eficiența lor energetică să fie drastic redusă. Din aceste motive, trebuie monitorizate regulat și întreținute. Problemele la panourile solare se traduc prin facturi mai mari decât de obicei, ceea ce înseamnă că trebuie acordată o atenție deosebită și acestora. În cazul în care facturile devin din ce în ce mai mari, este evident că există o problemă la nivelul panourilor fotovoltaice, însă, în general, panourile fotovoltaice, chiar și după un an, sunt aproape ca noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.