Nu reprezintă o noutate faptul că în Cluj-Napoca, lucrările de amenajare a drumurilor și parcurilor încep cu surle și trâmbițe, dar se abandonează treptat, în liniște, fără ca municipalitatea să facă ceva în privința asta. Cu toate acestea, chiar dacă o face este doar la presiunea clujenilor care s-au săturat de cimentul care înghite orașul. 

Nici nu a început bine noul an că primarul Emil Boc a fost pus la zid cu privire la lucrările de amenajare a parcului din spatele Teatrului Național (Parcul Ștefan cel Mare). Ordinul de începere a lucrărilor  a fost semnat pe 6 septembrie 2021 de către edil, dar până acum, muncitorii încă se confruntă cu întârzieri în procesul modernizării unui parc atât de mic. 

Reabilitarea parcului este făcută de Garden Center Group pentru suma fabuloasă de 10 milioane de lei. Firma, ce își are sediul în Ilfov, a avut în 2021 o cifră de afaceri de peste 52 de milioane de lei și cu un profit de 3 milioane de lei. În perioada când a fost atribuit proiectul firmei în cauză, Emil Boc preciza că parcul se va ridica la exigențele unui spațiu public calitativ și eficient, un mod unic prin care clujenii își vor putea petrece timpul liber. 

Privind spre imaginile pe care reporterii ziarului Gazeta de Cluj le-a făcut, cetățenii mai au de așteptat până când se vor putea bucura de parc. Pentru moment, parcul este sub „invazia” muncitorilor care, cum se face în România, lucrează încet și foarte încet. Privind spre viitor, evenimentele și festivitățile de mici dimensiuni la care edilul orașului de cinci stele visează se lasă încă așteptate. 

Reamintim că parcul este situat în Piaţa Ştefan cel Mare și cuprinde esplanada şi spaţiile verzi aferente clădirii Teatrului Naţional Cluj, având o suprafaţă de 12.384 mp din care suprafaţă de spaţiu verde 6219 mp, suprafaţă alei 1688 mp, suprafaţă pavele 189 mp, iar restul de suprafaţă cuprinde parcări amenajate, alei betonate şi asfaltate. 

În momentul de față, parcul arată ca după un bombardament, fiind înconjurat de garduri metalice, iar pardoselile de piatră naturală tronează peste tot. 

Denumit Mica Promenadă, parcul a fost amenajat pentru prima dată în anul 1885 şi de-a lungul timpului a suferit modificări. În vara lui 2012, în urma unei furtuni, jumătate din arbori au fost rupți, aspectul fiind unul dezolant.

Veșnica așteptare în ceea ce privește reabilitarea parcului. Unde dai și unde crapă 

După ce pe rețelele sociale au apărut zeci de comentarii cu privire la haosul din parc, Emil Boc a încercat să explice de ce lucrările nu s-au încheiat odată cu 31 decembrie. Edilul a spus că parcul s-a deschis, chiar dacă unele lucrări continuă, dând vina pe veșnicii experți care mereu găsesc câte ceva care să arunce în aer o lucrare. 

„Sunt niște lucrări suplimentare, iar termenul de finalizare depinde de ziua când va fi adusă scena. În câteva zile voi avea răspunsul la întrebarea când este adusă scena și atunci am să pot să spun termenul. Dar, repet, parcul este deschis, e funcțional, e frecventabil de către oameni și fără scenă sau iluminat arhitectural. Este de admirat firma care a lucrat aici, a lucrat pe brânci să deschidem de 1 Decembrie (partea din fața Teatrului Național – n.r.) și pe 31 decembrie”, a spus Emil Boc pe 5 ianuarie la un post de radio local. 

Să facem o analiză scurtă a ceea ce este în parc și ceea ce trebuie să fie acolo de care să se bucure clujenii. În proiect scrie clar că vor fi plantați 64 de arbori pe lângă cei existenți și mii de flori și plante perene. În momentul actual, în parc sunt doar betoane și angajații firmei care, în momentul în care au observat că reporterul de la Gazeta de Cluj și-a făcut prezența pe teren pentru a face poze la minunatele flori inexistente s-au pus pe treabă. 

Să nu privim lucrurile chiar atât de pesimiști, totuși. În proiectul 3D, lucrurile stau cu totul altfel, parcul fiind o adevărată perlă a municipiului. Mai greu este cu punerea în practică a acestuia, realitatea fiind, de cele mai multe ori, dezamăgitoare. 

Ce trebuie de reținut este că edilul și-a făcut treaba, a promis și a livrat, chiar dacă parcul este pe de parte de a fi terminat. Fără mobilier amplasat, cu dalele din granit amplasate după ureche, nefiind la nivel și cu un spațiu verde doar pe hârtie, Parcul din spatele Teatrului rămâne, pe moment, idilic doar pe planșele 3D. Cum muncitorii nu se grăbesc, în condițiile în care nu știu exact ce fac, clujenii vor trebui să aștepte până la primăvară, într-un scenariu optimist, deschiderea grandioasă a parcului. Până atunci, numai de bine.  

Proiectul de revitalizare a parcului cuprinde:

– plantări arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii perene;

– modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție și instalarea de mobilier urban modern (bănci, cuburi, coșuri de gunoi ș.a.);

– realizare accese pietonale și pentru biciclete, interconectate;

– loc de joacă pentru copii;

– amplasarea unei scene demontabile în spatele clădirii teatrului;

– construcția a 4 fântâni arteziene;

– rastel pentru biciclete cu dale înierbate;

– stație pentru încărcarea mașinilor electrice;

– amplasare corpuri de iluminat cu proiectoare;

– instalare sistem de irigații automatizat;

– punct gospodăresc îngropat;

– toaletă automată cu dotări pentru persoane cu dizabilități.

3 COMENTARII

  1. Urat arata, la fel si in fata Operei cu noile betoane, nici macar nu sunt aliniate,nici rostuite cum trebuie iar materialul, adica pietrele acelea ce s-au folosit la trepte sunt patate de ploaie, unde e marmora care era inainte si care acoperea parapetii si treptele? Chiar asa, jaf la drumul mare.

  2. Asta este articol critic sau laudativ? Mai degraba il mangaiati pe crestet pe Limbric gen „atata s-a putut”. Ati facut poze atat cat sa nu se vada „lipsa TOTALA de calitate a lucrarilor”. Orice bou care s-a jucat in copilarie cu cuburi si nu e trepanat din nastere, putea sa faca o lucrare mai buna. (si acum pentru specialisti: ieri 13 ian, stand la semaforul de la Curtea de Apel ce-mi vad ochii, un mohican din tribul cu veste verzi din parc, umplea golurile de 2 dejete, dintre contratreapta si treapta, la mai mult de juma’ din „treptzile”, din stanga semaforului vs dreapta teatrului, cu silicon sanitar!!!!! Sa mori moncher. Curat murdar. Gen Rachitele.) Tot proiectul si executia sunt „profund viciate”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.