Cu toate costurile sale uriașe, Parcul Observator din cartierul Zorilor suferă de deficiențe majore. Părinții reclamă absența completă a barierei sau a gardului de protecție, ceea ce pune în pericol copiii care se joacă cu bicicletele sau trotinetele și care ar putea ajunge sub roțile mașinilor.

„Nu există absolut nicio barieră sau gard de protectie în noul parc Observator. Copii care se dau cu biciclete/trotinete pot ajunge sub roțile mașinilor direct în Strada Observatorului. Așteptați primul incident la știri să acționați?”, a sesizat o clujeancă. 

Parcul Zorilor din Observator a fost oficial inaugurat pe 1 martie. Firmele asociate cu Sile Pușcaș au câștigat în instanță procesul împotriva Primăriei Cluj-Napoca și au dreptul să primească compensația de 23 de milioane de euro pentru terenul expropriat de pe strada Observatorului, din cartierul Zorilor. Aici, Emil Boc a insistat să dezvolte un parc. Ca rezultat al acestui proces, Parcul Zorilor a devenit unul dintre cele mai costisitoare parcuri din România.

Noul parc a fost supus criticii și de către arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism:

„Inițiativă foarte bună, concepția în general bună, aștept vegetația, achiziție care nu respectă principiile care ne conduc, cele de calitate, design de detaliu discutabil, dar ansamblu rezonabil spre bun, iar execuția…pardon, absolut pardon. Parcă n-au mai construit, parcă nu s-a specializat pe așa ceva. (…) E o mântuială”

Civicii clujeni precizează că în pofida costurilor enorme parcul a și fost amenajat deficitar, mai mult, Primăria nu s-a ocupat și de infrastructura pentru pietoni în zona noului parc. 

„Am fost cu copiii în cel mai scump parc din România, parcul de 1.2 hectare de pe strada Observatorului, din cartierul Zorilor. S-a deschis în weekend.

În urma judecății, dezvoltatorul imobiliar Sile Pușcaș a câștigat în instanță procesul cu Primăria care trebuie să plătească din banii contribuabililor 23 de milioane de euro. Să sperăm, sentința nefiind definitivă, că sumele vor fi mai mici și nu vor secătui resursele municipiului Cluj. 

Repet, sumele puteau fi mai mici dacă Primăria asculta de petiția noastră din 2011, propusă de zece asociații și semnată de sute de clujeni prin care ceream ca Primăria să încadreze în noul PUG, care se făcea atunci, acest spațiu ca spațiu verde, mai ales că în PUG-ul anterior era spațiu verde. Cum era criza financiară și imobiliară, sumele de expropriere erau de zeci de ori mai mici, mai ales că era încadrat ca spațiu verde. Deci, primăria plătește acum pentru propria incompetență, nu doar prețurile pieței, care au luat-o și ele razna.

Nu ne putem întoarce în trecut, dar parcul poate sa fie îmbunătățit prin cateva lucruri simple, lăsând la o parte problema despăgubirilor:

1. faceți treceri de pietoni spre parc pe strada Observatorului la intersecții si la benzinărie, dar și mai sus de Profi pentru ca puneți în pericol sănătatea copiilor

2. Consultati-va cu sportivi când proiectați terenuri de sport pentru ca actualul teren se baschet si minifotbalul e o glumă sinistra si pericol de accidentare la baschet pentru că poarta de fotbal e în interiorul terenul de baschet și îți poți rupe piciorul in bară. Poarta trebuie mutată puțin, iar pe termen mediu terenul mărit ca mai e spațiu.

3. Îndepărtați gardurile dinspre blocuri sau măcar introduceți o poartă ca rezidenții sa nu ocolească sute de metri pentru a ajunge în parc.

4. Îndepărtați suprafața ridicolă din bolovani cu un material mai neted, poate pentru a doua fântână arteziana sau alta funcțiune de joacă pentru adolescenți, nu copii (categorie super neglijată) care sa faca folosibila acea suprafață.

5. Merita animată zona cu mici evenimente de cartier.

Altfel, parcul e plăcut, era nevoie mare pentru zeci de mii de clujeni, mai ales ca al doilea parc pe care l-am propus în Zorilor, Parcul Prodan, pe care îl consider în top trei ca frumusețe, e situat prea la extremitatea cartierului Zorilor”, a transmis activistul civic clujean Adrian Dohotaru. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.