Parkingul din spatele Pietei Marasti se construieste ilegal. În mod normal Mircea Chertes ar fi trebuit sa finalizeze lucrarea pâna în vara anului 2007. Orice depasire a termenului duce automat la rezilierea contractului. Consilierii locali „se dau raniti”

Telenovela Parking Marasti e  departe de se finaliza. Reporterii Gazetei au reusit sa consulte contractul de concesiune dintre municipalitatea clujeana si firma liderului liberal Mircea Chertes. Mentionam faptul ca în cursul saptamânilor trecute am cerut parerea mai multor consilieri locali vis-a-vis de situatia parkingului, ei motivând ca nu au reusit sa vada contractul. Ciudat este ca reporterii Gazetei au facut o banala cerere pe Legea 544/2001 privin liberul acces la informatii de interes public, iar reprezentantii Biroul Mass-media a Primariei Cluj-Napoca ne-au comunicat a doua zi ca putem veni sa consultam contractul. În aceste conditii este curios cum toti consilierii cu care am discutat au declarat ca nu au apucat sa vada contractul, unii dintre ei afirmând ca au facut cereri exprese pentru a primi contractul, dar nu au reusit sa puna mâna pe el.

Forta majora, inexistenta

În mod normal parkigul suprateran din spatele Pietei Marasti trebuia sa fie gata în vara anului trecut, mai precis în 31 iulie 2007.  Conform contractului de concesiune realizat între Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, pe de o parte si SC Parking Marasti SRL, pe de alta, concesionarul avea obligatia sa finalizeze cele 250 de locuri de parcare pâna în data de 31 iulie 2007. Conform contractului, în caz contrar, concesiunea înceteaza de drept, fara termen de gratie sau fara interventia instantei. De asemenea, conform contractului, singura modalitate prin care se pot amâna lucrarile este situatia de forta majora. Totusi, conform prevederilor codului civil, doar calamitatile naturale sau antropice pot constitui situatii de forta majora. În aceste conditii, în mod normal, daca lucrarea nu era finalizata la timp, contractul ar fi trebuit sa fie reziliat. Totusi, municipalitatea clujeana a mai acordat un termen de gratie firmei liberalului Mircea Chertes, chiar daca în contractul de concesiune nu se prevedea posibilitatea ca lucrarile sa se poata prelungi în alte conditii decât cele prevazute de cazurile de „forta majora”. Totusi, este curios de observat de ce municipalitatea clujeana a acordat un nou termen de gratie firmei lui Chetres în conditiile în care în contract nu era prevazuta posibilitatea de a se putea prelungi contractul. Chertes a invocat ca a depistat probleme la retelele de apa si canalizare si din cauza aceasta nu a putut finaliza lucrarile. Totusi, conform prevederilor contractului, aceste „scuze” nu sunt valide, Primaria Cluj-Napoca nu ar fi trebuit sa ia în considerare doleantele liberalului si sa treaca la rezilierea contractului.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.