Situatia parkingului din Piata Marasi va fi analizata în urmatoarea sedinta de Consiliu Local. Este foarte posibil sa se puna în discutie si rezilierea contractului dintre municipalitatea clujeana si SC Parking Marasti SRL. Consilierii locali clujeni considera ca trebuie luate masuri împotriva constructorilor, dar se declara împotriva rezilierii contractului

Situatia de la Parking Marasti urmeaza sa se clarifice în viitoarea sedinta a Consiliului Local Cluj-Napoca. Chiar daca parkingul din Piata Marasti trebuia finalizat la finele lunii iulie a anului 2007, în momentul de fata lucrarile la respectivul obiectiv sunt departe de a fi finalizate. Constructorii apreciaza ca vina pentru întârzieri nu le apartine în principal lor, cauzele acestui fapt regasindu-se în conditiile meteo nefavorabile si a problemelor la retelele de apa si electricitate. Totusi, chiar daca municipalitatea clujeana a acordat un nou termen  pentru luna ianuarie, nici acela nu a fost respectat, parkingul este departe de a fi dat în folosinta.

„Încetarea concesiunii prin retragere”

Reporterii Gazetei de Cluj au transmis o solicitare Biroului Mass-Madia din cadrul Prmariei municipiului Cluj-Napoca acum aproape doua luni prin care solicitam informatii suplimentare referitoare la situatia parkingului din Piata Marasti. Raimonda Boian, purtatorul de cuvânt al institutiei ne-a confirmat, într-un final, faptul ca „executivul Primariei a purtat în cursul anului 2007 o corespondenta cu societatea concesionara cu privire la respectarea clauzelor contractuale, în urma careia se va înainta în Consiliul local o informare cu privire la motivele nerespectarii termenelor stabilite prin contract, astfel încât acesta sa decida masurile care vor fi luate. În conformitate cu contractul de concesiune, depasirea termenului de finalizare a constructiei atrage dupa sine încetarea concesiunii prin retragere (prin hotarâre de consiliu local)”, a declarat Raimonda Boian. Totusi, conform informatiilor confirmate si de catre anumiti consilieri locali, daca se va adopta un proiect de HCL prin care sa se rezilieze contractul, municipalitatea va fi “buna de plata”, fiind nevoita sa ofere firmei constructoare banii investiti pentru realizarea constructiei. În aceste conditii este foarte probabil ca firma consilierului guvernamental Mircea Chertes sa scape si de aceasta data cu fata curata, probabil, singura masura care se va lua împortiva lui fiind amendarea si acordarea unui nou termen de finalizare a constructiei. Totusi, este curios de observat daca acesta va respecta viitorul termen oferit de catre Primarie.

Mult de lucru

Gazeta a consultat un expert în constructii, iar acesta a confirmat faptul ca pentru finalizarea lucrarii va mai fi nevoie de multe luni. “Daca constructorii vor lucra în ritm alert, lucrarea va fi finalizata în aproximativ cinci luni. Totusi, eu am vazut ca la respectivalucrare nu prea se lucreaza, poate nu mai au bani. Daca o tin asa, va mai dura mult pâna se vor finalize lucrarile”, a încheiat respectivul expert, sub protectia anonimatului.  

Decizie rapida

Remus Lapusan, consilier local din partea PSD considera ca trebuie luata o decizie rapida pentru reglementarea situatiei de la parking. „Nu cunosc exact prevederile contractului încheiat între municipalitate si firma constructoare, deci nu pot sa ma pronunt asupra acestui fapt. Nu am vazut acel proiect de hotarâre, deci este prematur sa ma pronunt. Consider ca este oportuna rezolvarea acestei probleme în conditiile în care a trecut mult prea mult timp de când lucrarea trebuia sa fie finalizata. Totusi, nu consider ca rezilierea contractului este cea mai buna varianta”, a afirmat Lapusan

Reziliere inoportuna

Florin Stamatian, consilier local din partea PD-L afirma ca în cazul în care se va rezilia contractul, primaria va fi „buna de plata”. „Este inoportun sa vorbim despre o reziliere a contractului cu antreprenorul respectivei constructii. Trebuie sa ne gândim numai la situatia în care am rezilia contractul si firma cu care s-a încheiat contractul ne-ar da în judecata si ar avea tot dreptul sa faca acest lucru. Obiectul contractului este asocierea municipalitatii cu firma respectiva pentru teren, nu pentrru constructie. Municipalitatea a pus la bataie terenul, iar constructia îi apartine în totalitate firmei. Daca am înceta contractul, am fi nevoiti sa platim despagubiri destul de consistente. Eu propun sa-i amendam si sa le impunem un nou termen pentru finalizarea constructiei. Daca nu vor respecta nici acel termen, vom relua discutiile si vom vedea atunci care este situatia”, a mai spus Stamatian.

Vinovatii sa plateasca

Consilierul UDMR, Molnos Lajos considera ca în cazul în care se dovedeste ca vina apartine constructorului, contractul poate fi reziliat. “În momentul de fata trebuie stabilita a cui este vina pentru întârzierea lucrarilor la respectivul obiectiv. Daca se demonstreaza ca vina le apartine constructorului, consider ca trebuie luate masuri destul de dure împotriva acestora, masuri care pot duce pâna la rezilierea contractului. Totusi, conform legislatiei în vigoare, sa reziliezi un contract este destul de greu si se poate întoarce împotriva ta”, a declarat Molnos.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.