Eurodeputaţii vor vota în luna martie o rezoluţie prin care solicită Federaţiei Ruse să returneze tezaurul confiscat de bolşevici acum mai bine de un secol. Rezoluția a fost inițiată de europarlamentarul PMP Eugen Tomac și va fi dezbătută şi votată pe data de 14 martie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Eugen Tomac a anunțat anul trecut că ”pe lângă tezaurul Băncii Naţionale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus şi întregul tezaur cultural”.

”La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecţiile de artă publice şi private, colecţiile Academiei Române, chiar şi bijuteriile Reginei Maria, precum şi arhivele principalelor instituţii ale statului: Consiliul de Miniştri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranţa statului. Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceţi domneşti, panaghiarele lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Neamţ, Epitaful de la Cozia (1936) şi multe alte cărţi vechi, picturi valoroase, precum şi portretul lui Avram Iancu în mărime naturală.

Toată memoria naţiunii române a fost dusă la Moscova. Acum, când securitatea Europei este pusă la grea încercare de războiul declanşat de Rusia, ţările europene sunt obligate să-şi consolideze mecanismele de apărare şi să regândească fundamental întreaga viitoare comunicare cu Moscova, aceasta fiind în prezent suspendată. De aceea, am afirmat ieri, în cadrul simpozionului, că acum este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova”, a spus europarlamentarul PMP, potrivit G4Media.

2 COMENTARII

  1. Parlamentul European nu are putere decizională! Frecție la picior de lemn!
    Dacă tot sîntem la tezaur: „Anul 1901 marchează momentul retragerii statului dintre acționarii băncii„ (istoric BNR)
    Dacă N din BNR era de la național cu numele, nu avea nimic cu românii, de ce național de la Tezaur nu a fost, este?, doar cu numele?
    Oare mă mai lăsau să bat monedă și să tipăresc bancnote dacă făceam o asemenea prostie să trimit tezaurul în capitala ce-și trimisese tezaurul în Japonia (nu ajuns, s-a pierdut) din pricina vemurilor tulburi de acolo?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.