*Desi mai sunt câteva luni pâna la viitoarele alegeri locale, partidele de pe scena politica a Clujului si-au facut deja planurile pentru posturile ce urmeaza sa fie „scoase la concurs” *PD-L vrea tot ce se poate obtine, PSD nu vrea functii ci programe, PRM se bate pentru tot ce se poate, iar PNL îsi doreste toate functiile *UDMR e singurul partid sceptic în ceea ce priveste viitoarele functii pe care ar putea sa le obtina, având în vedere faptul ca a aparut un nou partid al etnicilor maghiari, Partidul Civic Maghiar (PCM), cu care acum trebuie sa îsi împarta electoratul

Cel mai probabil alegerile locale vor fi organizate în a doua jumatate a lunii mai. Datele de 25 mai pentru primul tur si de 8 iunie pentru cel de-al doilea tur sunt, cel mai probabil, cele în care electoratul se va prezenta la urne pentru alegerea liderilor locali. Atunci vor fi scoase la bataie conducerile primariilor din municipiile, orasele si comunele judetului Cluj, dar si mandatele de consilieri locali, consilieri judeteni si conducerea Consiliului Judetean.

PD-L vrea si CJ

Democrat-liberalii îsi doresc pentru alegerile locale de anul acesta, la nivelul judetului Cluj, pe lânga fotoliul de primar, pe care nu-si prea pun problema sa îl piarda, si pe cel de presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Cluj. „Dorim sa obtinem atât în Consiliul Local cât si în cel Judetean la nivelul municipiului Cluj-Napoca acea majoritate care sa ne asigure, pe lânga functiile de primar si presedinte al Consiliului Judetean si promovarea proiectelor pe care le vom propune fara a avea  probleme, nu ca aceste probleme ar fi existat pâna acum la nivelul clujului”, ne-a declarat deputatul PD-L Daniel Buda. Acesta spune ca partidul din care face parte îsi doreste de asemenea „pastrarea actualelor primarii pe care PD-L le are sub conducere”, dar si câstigarea „celor pe care nu sunt în portofoliul PD-L”. Majoritatea sondajelor efectuate pâna în acest moment îl claseaza în frunte pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca pe liderul formatiunii liberal-democrate si actualul primar al clujului, Emil Boc.

PNL vrea toate functiile

PNL vrea toate functiile pentru care se organizeaza alegeri. Deputatul PNL, Horea Uioreanu spune ca PNL Cluj are în plan cel putin pastrarea functiilor pe care le are acum. „Ni le dorim pe toate, e normal. În primul rând vrem sa pastram presedintia Consiliului Judetean si primariile de municipii pe care le conducem în acest moment la care sa mai adaugam înca doua. La fel si în cazul primariilor de comune. Avem în momentul de fata un numar minim de primarii de comune la care PNL aspira, de 22, dar acest numar poate sa creasca, de ce nu, si la 30” spune deputatul. În ceea ce priveste un posibil contracandidat pentru actualul primar al municipiului Cluj-Napoca, Uioreanu spune ca PNL va propune un candidat pentru aceasta functie. „Clujul are nevoie de un primar nascut si crescut în Cluj, care sa se dedice în totalitate primariei si nu sa doareasca acest post part-time. PNL va propune un asemenea candidat”, ne-a declarat deputatul. Acesta a mai declarat ca la sfârsitul lunii va fi facuta publica lista candidatilor în urma sondajului ce se efectueaza în acest moment în interiorul PNL. „Toti parlamentarii din Cluj, dar si alti membri ai PNL care au functii în momentul de fata în CL sau CJ sunt inclusi în acest sondaj. Cei care or sa iasa pe primele locuri vor candida pentru principalele functii. Este valabil pentru tote judetele tarii”. Principalii candidati ai PNL Cluj pentru functiile de la nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt actualul presedinte al CJ, Marius Nicoara, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Adrian Popa, senatorul Norica Nicolai, deputatul Horea Uioreanu si consilierul local Ovidiu Turdean. Nicoara, cel mai probabil va ramâne principalul candidat pentru sefia CJ, iar pentru fotoliul de primar, favoritul PNL, conform unor surse din interiorul partidului, este Adrian Popa. În ceea ce o priveste pe Norica Nicolai aceasta spune ca nu crede ca o sa candideze pentru functia de primar, în primul rând pentru ca nu are domiciliul stabil în Cluj.

PSD nu vrea functii, ci programe

Social-democratii nu vor functii ci programe. Conform deputatului Vasile Soporan PSD „nu aspira la functii ci la programe, alaturi de oameni care sa le poata duce la îndeplinire. Ne dorim programe care sa faca bine Clujului”. Deputatul nu a vrut sa faca niciun alt comentariu referitor la ce îsi doreste PSD Cluj în portofoliu pentru alegerile locale de anul acesta. Se pare însa ca tehnica sondajului va fi aplicta si pentru membri PSD, dar putin diferita de cea din PNL. Astfel, daca în PNL cine ca iesi primul va fi obligat sa candideze pentru primarie, în PSD primii sapte clasati vor fi candidatii social-democratilor pentru principalele functii de la nivel local. Se vehiculeaza numele senatorului Vasile Dâncu pentru o posibila candidatura la fotoliul de primar al municipiului Cuj-Napoca. Totodata consilierii locali Gheorghe Vuscan si Alexandru Cordos ar pute fi posibili candidati pentru functii de conducere în primarie si Consiliul Judetean, dar pâna în acest moment PSD nu confirma niciun nume.

 

PRM vrea Consiliul Judetean

Presedintele PRM Cluj, senatorul Gheorghe Funar spune ca formatiunea politica din care face parte se va bate pentru mai multe functii de primari, consilieri locali sau judeteni. „Ne dorim presedintia Consiliului Judetean, dar ramâne la latitudine electoratului daca o vom obtine sau nu. Cautam de asemenea sa depunem liste complete în toate localitatile din judetul Cluj si speram sa obtinem cât mai multe mandate” ne-a declarat Funar.  

UDMR îsi împarte electoratul cu PCM

UDMR porneste cu scepticism în aceasta batalie pentru functii. Odata cu aparitia unui nou partid pentru minoritatea maghiarilor din România, Partidul Civic Maghiar, se asteapta o divizare a electoratului între cele doua formatiuni politice.  „Ne-am dori sa putem repeta performantele avute la alegerile din 2004 când am luat doua mandate de vicepresedinte la Consiliul Judetean si unul de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Dar acum electoratul nostru se divizeaza între noi si PCM. Dupa calculele mele, ne va fi cam greu sa mai atingem performantele din 2004. Ramâne sa ne coalizam bine si sa ne convingem electoratul, dar nu ne facem sperante prea mari” este de parere deputatul Kanya Hamar Sandor. Acesta spune ca UDMR are totusi în plan obtinerea macar a unui mandat de viceprimar la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Totusi, liderul UDMR Cluj, Laszlo Atilla si-a anuntat deja intentia de a candida pentru postul de primar al municipiului Cluj-Napoca. Laszlo s-a aratat însa constient de faptul ca daca Emil Boc va candida, sansele lui de a câstiga în favoarea acestuia sunt minime.

 

PC a ramas fara candidati

Dupa demisia în masa în favoarea PD-L a celor care nu demult lasasera Partidul România Mare pentru a se alatura Partidului Conservator, acum PC pare sa fi ramas fara candidati la nivelul judetului Cluj pentru alegerile locale de anul acesta.  Astfel, consilierul judetean Marie-Helene Malai, cea care a ramas alaturi de conservatori nu crede ca PC va avea succes la viitoarele alegeri.

Simona Grecu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.